Bucureşti, ca o planetă: fotografiile care te fac să vezi altfel Capitala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul de paraşutism din Bucureşti. FOTO Ovidiu Udrescu
Turnul de paraşutism din Bucureşti. FOTO Ovidiu Udrescu

Bucureşti e banal, murdar, prea plin. Dacă ţi-ai spus asta cel puţin o dată, ar trebui să îl priveşti cu alţi ochi. În aceste fotografii ale lui Ovidiu Udrescu, Capitala devine o planetă, iar tu, cel care priveşti, vei vedea cum realitatea unor locuri „banale“ se schimbă radical.

Ovidiu Udrescu este ceea ce s-ar putea numi fotograf de evenimente. Aşa l-am şi întâlnit, la mijlocul lunii decembrie, şi discuţia a ajuns la proiectele speciala, "diferite", pe care le face. Atunci, mi-a prezentat "micile planete" pe care le-a compus în Capitală din zeci de fotografii individuale. "Abordez conceptul de «little planet» din dorinţa de a acapara tot ce mă înconjoară în momentul respectiv", susţine Ovidiu.

Aceste "planete" presupun, rând pe rând, între 25 şi 35 de cadre, cuprinzând 360 grade pe orizontală şi 180 de grade pe verticală. Procesul continuă cu o lipire a cadrelor sub formă de panoramă clasică - pe lăţime - pe care o deformează spre forma finală, circulară, în programe de manipulare foto. La final, acestea ajung pe Facebook, pe Internet, iar acum în acest articol.

littleplanet foto ovidiu udrescu

"În domeniul fotografiei, cel mai mult mă pasionează conceptul de «little planet». Încerc să creez cât mai multe în variante unice şi, de multe ori, încerc să întroduc elementul uman, creând un efect comic prin distorsiune", mai spune fotograful. De când a început să creeze astfel de imagini, multe persoane care au fost încântate şi au vrut their little planet. "Am încercat să extind conceptul de fotografie personală sau reprezentativă. Rezultatul se remarcă prin unicitate având în acelaşi timp un caracter comic", explică Ovidiu. Mai jos se poate vedea una dintre aceste imagini, subiectul fiind Andreea Lupescu (mai jos).

image

"Prin fotografie pot captura un moment la care nimeni nu se mai poate întoarce sau recrea", explică Ovidiu, iar în ultimele zile din decembrie 2015 a început să creeze folosind un filtru infraroşu şi şi-a modificat vechiul aparat, un Nikon D90, pentru a-l face capabil să recunoască întregul spectru de lumină. "M-a fascinat conceptul de infraroşu şi, pentru a creşte utilitatea filtrului, a fost modificarea camerei. Plănuiesc să realizez cât mai multe experimente cu astfel de imagini", mai spune Ovidiu.

În fotografie a început tot cu experimente. În primii ani de liceu avea un telefon mobil cu care făcea poze. Pe-atunci şi-a dat seama că are nevoie de mai mult, de un aparat foto mai performant pentru care poate controla tot felul de aspecte ale fotografiei. Deşi l-am cunoscut abia în decembrie, l-aş fi putut întâlnit într-o scurtă trecere a mea pe la revista de liceu "Teen Press", în 2010. Nu s-a întâmplat.

littleplanet foto ovidiu udrescu

"La 17 ani, am început o colaborare cu «Teen Press» în calitate de fotograf. Aveam rolul de a asigura materialul foto pentru diferite evenimente, dar cream şi imagini individuale folosite drept cover pentru articole. După aproximativ un an şi jumătate am devenit editorul foto, fiind coordonatorul echipei", menţionează Ovidiu. Acum, a încheiat colaborarea şi s-a axat pe munca plătită la diverse evenimente.

"Cel mai mult îmi plac evenimentele din categoria nunţi şi botezuri, baluri şi petreceri private, dar întodeauna îmi face plăcere să lucrez la proiecte şi şedinţe foto cu subiecte abstracte sau ieşite din comun. Recent am început să fotografiez cosplay-eri (personaje costumate, reprezentând caractere fictive din animaţii sau filme - n. red)", spune fotograful. Debutul în fotografia de eveniment a fost în liceu, când a colaborat cu o firmă, având la dispoziţie echipament profesional.

littleplanet foto ovidiu udrescu

Când vine vorba de echipament, a început cu o cameră compactă Fujifilm. Spre finalul liceului în care experimenta cu fotografia "mobilă", a ajuns la un Olympus E-420. După aproape 290.000 de cadre realizate cu un D90, a trecut la ceea ce unii numesc "aparat pentru profesionişti": un full frame Nikon D610. Obiectivele pe care le foloseşte pe acesta sunt cel de 50mm pentru portrete, 17-35mm pentru planete şi un teleobiectiv 70-200mm pentru evenimente.

Totuşi, în fotografie mai important decât echipamentul e cine te inspiră. Despre idoli şi modele în fotografie, Ovidiu susţine că a admirat întotdeauna lucrariile marilor fotografi, dar niciodată nu a avut unul pe care l-ar putea numi idol sau preferat. "Admir creaţii ale Christinei Oné şi Andreei Retinschi, dar şi ascensiunea profesională a lui Edward Aninaru".

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite