Asus ZenBook Flip 13 (UX363EA) - Laptop-ul doi în unu pentru muncă de birou (TECH REVIEW)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asus ZenBook Flip 13 (UX363E)

ZenBook Flip 13 arată superb - este un laptop elegant, subţire, cu margini destul de mici şi un design simplu, negru, care îşi poate face loc în orice sală de şedinţe. Bineînţeles, odată cu subţirimea sa şi dimensiunea de ultrabook a ecranului (13 inci), vine şi o greutate considerabil mai mică faţă de alte sisteme 2 în 1, undeva la 1,3kg.

Capacul este discret, aşa cum îi stă bine unui astfel de laptop, având doar logo-ul ASUS, plasat puţin într-o parte. Există însă un lucru care mă deranjează cumplit în privinţa aspectului acestui laptop, mai exact faptul că e un magnet de amprente, atât din punct de vedere al capacului, cât şi al ecranului - pe care bineînţeles, îl vei atinge, ţinând cont că vorbim de un laptop de tip 2 în 1.

Câteva cuvinte şi despre experienţa de unboxing: când deschizi cutia vei descoperi că laptop-ul este uşor ridicat, un mecanism similar cu cel pe care îl are chiar laptop-ul şi care îţi oferă astfel un „teaser” al experienţei pe care o vei avea. Înăuntru găseşti şi o husă de protecţie şi transport, încărcătorul (evident), un dongle USB-A la Ethernet şi unul de tip USB-C la jack de 3,5mm, dar şi un stylus, ca să nu fii nevoit să acţionezi touchscreen-ul cu propriile mâini.

Probabil te întrebi ce este cu dongle-urile în plus din cutie. Ei bine, ele sunt prezente pentru că, la capitolul porturi, ZenBook Flip 13 este destul de limitat. Pe partea dreaptă avem doar un USB-A şi butonul de power, iar pe stânga două porturi USB-C şi un HDMI. Cred că mai avea loc totuşi un jack de căşti pe dreapta, ca să nu te cari cu dongle-ul după tine dacă vrei să asculţi ceva numai pentru tine.

Husă şi stylus în pachet

Asus ZenBook Flip 13 (UX363E)

Un plus mare însă pentru husa de protecţie din cutie, accesoriu pe care îl vezi foarte rar dar de care descoperi de multe ori că ai nevoie atunci când e prea târziu şi device-ul tău a „prins” deja câteva zgârieturi fine. Este bună şi încorporarea stylus-ului, însă va trebui să fii atent unde îl pui, pentru că nu se poate nici ataşa magnetic de vreo parte a laptop-ului, nici nu are un lăcaş special în care să poată fi introdus. N-am avut probleme însă cu utilizarea sa, fiind destul de plăcută şi utilă în formatul tabletă, mai ales dacă nu vrei să acoperi ecranul de amprente.

Trecem la tastatură şi trackpad. În privinţa celei dintâi, îmi place dispunerea, chiar dacă pare puţin prea „strânsă” la prima vedere, vei găsi destul spaţiu între taste pentru a scrie fără apăsări greşite. Ce mă dezamăgeşte puţin este cursa tastelor, care mi se pare puţin prea scurtă. Nici sunetul pe care îl scot nu mi se pare foarte strălucit, deşi apreciez faptul că sunt suficient de silenţioase încât aş putea folosi laptop-ul probabil şi cu cineva dormind lângă mine.

Trackpad-ul este însă superb - generos, cu un amplu spaţiu de manevră, aşa cum îi stă bine unui ultrabook, care combină dimensiunea redusă cu utilitatea mare. Bineînţeles, aşa cum ne-a obişnuit ASUS, ai şi un NumPad integrat în trackpad, motivul pentru care şi mărimea este considerabilă, aşa că sunt mulţumiţi şi cei care vor să utilizeze NumPad-ul, dar şi cei ca mine, pentru care acesta adună praf pe o tastatură normală.

Asus ZenBook Flip 13 (UX363E)

Înainte să trecem la performanţă, câteva cuvinte despre display. Da, e magnet de amprente, aşa cum am mai zis, dar arată foarte bine. E un LED de 13,4 inci cu rezoluţie Full HD şi 60Hz rată de refresh, foarte responsive la atingere şi cu o acoperire de 100% a gamutului de culoare sRGB. Nu e ceva ce aş recomanda profesioniştilor, dar pentru utilizatorii de zi cu zi este excelent pentru uitatul la seriale sau puţină editare foto sau video (subliniez, puţină). Ar mai fi de lucrat la luminozitate, pentru că ecranul merge până la 300 de niţi, dar se descurcă bine şi aici.

Procesor capabil de performanţe excelente

ZenBook Flip 13 vine cu un procesor Tiger Lake, mai exact un i7 din a 11-a generaţie, cu patru nuclee şi opt threaduri, tactat până la 4,7GHz. Nu avem placă video dedicată, însă găsim o memorie RAM de 8GB şi un SSD de la Kingston de 500GB pentru stocare.

Menţionez că aceasta e una dintre primele mele experienţe cu procesoarele Tiger Lake şi a fost una cât se poate de plăcută. Performanţa laptopului a fost foarte bună, GPU-ul integrat (un Intel Iris Xe) şi-a făcut bine treaba şi autonomia s-a dovedit excelentă, mai ales că vorbim de un laptop de tip 2 în 1: puţin peste 8 ore m-a ţinut în mai toate zilele, suficient cât să trec peste ziua de muncă cu el.

Unde ar mai fi de lucrat este răcirea, bineînţeles, din cauza faptului că avem de-a face cu un laptop atât de subţire. E aproape imposibil să reuşeşti să îl răceşti uniform şi suficient cât să nu ţi se pară că este încins laptop-ul, dar din nou, e un lucru normal, ţinând cont că vorbim de un 2 în 1 şi nu ar trebui să te confrunţi cu problema asta decât în sarcini mai stresante. Totuşi, un mare plus pentru ventilatoare, care sunt foarte silenţioase.

Te îmbie la utilizarea în formatul tabletă

Asus ZenBook Flip 13 (UX363E)

Îmi place mult însă utilizarea sa în format tabletă. Nu e prima oară când testez un 2 în 1, însă e prima oară când m-am regăsit mult mai des decât mă aşteptam cu stylus-ul în mână şi laptop-ul transformat în formatul tabletă. E un laptop puternic, frumos şi elegant, iar capacitatea de a deveni tabletă te îmbie parcă să îl foloseşti mult mai mult decât alte convertibile pe care le-am testat.

Şi sunetul este foarte bun, lucrul acesta fiind oarecum de aşteptat, ţinând cont că este oferit de Harman Kardon. Nu este cel mai puternic, dar e suficient dacă vrei să te uiţi la The Queen’s Gambit sau alt serial de pe Netflix.

Memoria de 8GB RAM ţi se poate părea puţină însă, din experienţă proprie, îţi spun că nu e deloc aşa, pentru un astfel de laptop. Daily driver-ul meu se descurcă remarcabil tot cu 8GB de RAM, cu sarcini de muncă, scris, editare (light) şi este şi capabil de câteva jocuri (mă rog, nu îl folosesc pentru asta, dar este capabil). ZenBook Flip 13 e o maşinărie mult mai competentă la toate aceste categorii. Bineînţeles, nu e un laptop pentru profesionişti, dar nici nu vrea să fie. Este o unealtă excelentă pentru muncă, un laptop de birou bun, arătos şi performant. Iar cei care vor mai mulţi GB de RAM pot alege o versiune mai scumpă, cu 16GB de RAM.

Asus ZenBook Flip UX363EA (varianta testată de mine) costă în jur de 6500 de lei.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite