Până astăzi, am testat câteva laptopuri cu procesorul nou de la Intel, Core M. Acesta a fost o dezamăgire până acum, deoarece puterea este foarte mică, inclusiv în browsing. Problema a fost că raportul dintre calitate şi preţ nu se justifica, preţul fiind mult prea mare pentru asemenea performanţe. Asus Transformer Chi este primul model care mă face să spun că am putea cumpăra aşa ceva.

Pentru cine e Transformer Chi?

Unul dintre problemele unui ultrabook hibrid este scopul său în viaţă. Cui se adresează? Corporatistului de birou, startup-istului de cafenea sau utilizatorului casnic?

La prima impresie, Asus Transformer T300 Chi este un ultrabook premium, pentru cei cu poziţie medie sau chiar de conducere într-o companie. Văd Transformer Chi folosit pe un birou de director, tableta luată în întâlniri, iar sistemul de operare Windows 8.1 folosit inclusiv pentru Excel, Word şi altele. Nu va fi un laptop de editare foto sau video, ci unul pentru browsing.

Iar Transformer Chi pare un device pentru cei care nu se uită neapărat la bani şi pentru care 4.200 de lei nu este un sacrificiu foarte mare.

Designul - ultra cu greutate

Asus Transformer Chi este unul dintre cei mai eleganţi hibrizi de pe piaţă, la nivelul designului, dar suferă de câteva probleme de construcţie, care pot fi enervante pentru unii utliizatori.

Materialul din care e construit e premium, ceea ce oferă primul avantaj iniţial. Touchpad-ul e destul de mic şi funcţionează modest, aşa cum ne-am obişnuit deja la laptopurile cu Windows. Recomand un mouse Bluetooth pentru a te bucura de acest laptop cum trebuie.

Tastatura este mai puţin stabilă decât la laptopurile mai mari, dar arată bine şi este încăpătoare pentru a tasta în regulă.

Am menţionat de problemele de construcţie şi, surprinzător, nu este vorba despre balamaua de conectare, care este foarte solidă la acest laptop. În schimb, faptul că ecranul este mult mai greu decât tastatură îl dezechilibrează vizibil şi, de multe ori, era să-mi cadă din braţe de câteva ori. Cei care tastează cu ecranul orientat în spate, vor vedea problema. Dacă unghiul dintre tabletă şi tastatură este la aproximativ 100 de grade, atunci nu veţi întâmpina problema.

Per total, e unul dintre cele mai arătoase laptopuri hibrid de pe piaţă, care funcţionează şi ca tabletă de sine stătătoare.

Performanţele, surprinzătoare

Am început să folosesc Asus Transformer T300 Chi încercând să-i găsesc rolul ca laptop şi locul în nişele existente. E un ultrabook hibrid, care se poate transforma în tabletă, dacă desprindem ecranul.

Procesorul este un Intel Core M tactat la 2 Ghz, destul de sus faţă de alte laptopuri, ecranul este unul QHD de 12,5 inci, in timp ce memoria RAM are 8 GB. Capacitatea de stocare e de 128 de GB pe SSD.


Surprinzător, Chi mi-a plăcut mai mult decât Asus Zenbook UX305 care are procesorul Intel Core M. Dacă atunci când l-am testat pe acela m-am plâns de faptul că inclusiv browsingul este foarte dificil şi după două ore de folosire, începe să dea semne de oboseală, Chi a rezistat mai mult.

Intel Core M e un procesor ratat de Intel. Putea să rămână un procesor de tablete, dar a fost mutat pe laptopuri, cu promisiunea unei autonomii mai mari. Cu toate acestea, nici autonomia nu este uriaşă la multe dispozitive, deoarece procesorul încearcă să compenseze lipsa de putere, aşa că este activ mult mai mult timp. Lenovo Yoga 3 Pro mi s-a părut un laptop ratat de Lenovo şi Intel, mai ales că soseşte la un preţ de 5.000 de lei, în timp ce Zenbook UX 305 era un laptop prea frumos, prea mişto, dar a fost dat în spate de un procesor fără vlagă. (revenim cu update-uri şi pe partea asta, după ce am testat Zenbook cu procesor Intel Core I...).

Chi a rezistat la browsing destul de bine. L-am folosit pentru a scrie articole, în Evernote de cele mai multe ori, pentru a edita fotografii, dar nu în Photoshop şi am evitat orice gaming. Aceasta este folosirea lui normală - deschisi câteva documente, câteva tab-uri de internet şi te uiţi la videoclipuri. Ca la Intel Core M, au început să apară opinteli după vreo patru ore, dar per total Chi, aş putea spune, a găsit elementul secret care face Core M să fie funcţional, aşa că merită felicitaţi cei de la Asus.


Preţul, încă un dezavantaj

Dacă punem în balanţă elementele unui ultrabook cu Intel Core M, preţul mi se pare mereu un pic prea mare. Aş fi dispus să dau bani mai mulţi pentru un form factor atât de frumos, care să funcţioneze şi ca tabletă, iar ecranul să fie foarte de calitate. De asemenea, realizez că un produs nou are un preţ mai mare, pentru că s-au investit ore întregi în research. Cu toate acestea, Intel Core M nu este un procesor de 4.200 de lei, oricâd de mult s-ar dori acest lucru.

La Chi, procesorul este tactat la 2 Ghz, aşadar nu veţi avea acelaşi tip de probleme pe care le-aţi întâmpina pe alte laptopuri din familia Intel Core M. T300 Chi e aşadar pentru oamenii care pun preţ pe browsing şi pe mobilitate, pe aspectul plăcut al unui ultrabook, consum mic de baterie şi posibilitatea de a transforma dispozitivul în tabletă.


Minusuri evidente

Am spus mai sus că mousepad-ul este unul foarte slab. De asemenea, am menţionat că e nevoie de un mouse Bluetooth. Am fost aşa de specific, pentru că subţirimea superbă a acestui laptop vine cu un sacrificiu - lipsa unui port USB integral, ceea ce e problematic dacă documentele cu care lucraţi sunt stocate pe asemenea suporturi. Puteţi să vă cumpăraţi un accesoriu adaptor pentru acest laptop, iar Asus nu le vinde chiar atât de scump.

De asemenea, un minus a fost şi autonomia, care nu este atât de mare ca cea promisă în specificaţiile tehnice. În condiţiile în care am un MacBook Air de 13 inci din 2013 care încă rezistă 6-7 ore în browsing, Asus Transformer Chi nu a dus mai mult de cinci ore. E nivel foarte slab pentru un ultrabook.