Prisma e aplicaţia virală care transformă pozele banale în opere de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După Instagram, o nouă aplicaţie pentru procesarea pozelor ar putea deveni noul „must have“ pentru pasionaţii de fotografie. Se numeşte Prisma şi schimbă orice poză treci prin ea.

După ce MSQRD i-a învăţat pe oameni să se „machieze“ virtual, Prisma s-ar putea să-i înveţe să privească lumea prin opere de artă. Sau aproximativ prin opere de artă, deoarece unele filtre sunt inspirate de branduri sau de graffiti. Iar Prisma mai are o utilitate: cu filtrele potrivite îţi poate arăta cum vizualizează lumea un software de reproducere a obiectelor. Google experimentase cu o reţea neurală pentru aşa ceva. 

Prisma a devenit extrem de populară în ultima perioadă în Rusia şi în multe alte state care au făcut parte din Uniunea Sovietică. Mai mult, a reuşit să atragă chiar şi o investiţie uriaşă de aproximativ două milioane de dolari de la Mail.ru, care acum deţine 10% din compania care a creat aplicaţia, conform Playtech. Revenind la utilitatea aplicaţiei, Prisma le permite utilizatorilor să-şi modifice pozele cu ajutorul unui program de inteligenţă artificială pentru a obţine noi versiuni similare unor picturi sau desene stradale.

Ceea ce vezi tu sunt însă filtre, cum ar fi „Ţipătul“ de Edvard Munch, pe care le alegi şi apoi îţi este modificată poza. Poţi reveni, alegi alt filtru şi vezi ce se întâmplă. Reproducerea este foarte bună, doar că rezoluţia finală e mică: 1.080 x 1.080 pixeli şi poţi obţine imaginea doar în format pătrat. Perfectă pentru Instagram şi Facebook, dar uşor inutilă pentru printuri de dimensiuni mai mari. 

image

Leon Gatsy, Alexander Ecker şi Matthias Bethge au descris, într-o lucrarea ştiinţifică, principiile după care funcţionează prisma. Ei erau interesaţi de modul în care creierul uman procesa imagini şi au încercat să-l replice. „De la acea idee, am început să folosim reţele neurale pentru a sintetiza texturi. Apoi am aflat că în momentele în care foloseam reţeaua pentru transfer de texturi, puteam realiza opere de artă, ar putea să ne ajute să înţelegem modul în care oamenii percep şi procesează imaginile“, a declarat Gatys. 

image

În final, creatorii aplicaţiei au creat reţelele neurale în aşa fel încât să poată separa conţinutul şi stilul, pentru a reproduce imagini care imită stilurile unora dintre cei mai importanţi artişti plastici din istorie. Prisma se apropie de primul milion de descărcări şi este disponibilă doar pe iOS. La cât de populară a devenit, într-un timp foarte scurt, e posibil să fie noul hit în materie de procesare foto. Mai jos vezi câteva exemple de cum modifică pozele, iar dacă ai un iPhone pe aproape, n-ar strica să o încerci.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

image
image
image
image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite