Adevărul Live cu tineri din România care construiesc roboţi: Inteligenţa artificială merge mână în mână cu robotica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O discuţie cu oameni pasionaţi de roboţi. FOTO Dorin Constanda/Adevărul
O discuţie cu oameni pasionaţi de roboţi. FOTO Dorin Constanda/Adevărul

La Adevărul Live s-a discutat despre roboţi, cum îi faci şi ce îi poţi învăţa să facă. Invitaţi au fost Alin Jderu şi Emanuel Puşcalău, doi tineri pasionaţi de robotică, şi Dan Tudose, şef de lucrări la Univeristatea Politehnica din Bucureşti.

Ştiai că în aproximativ o săptămână îţi poţi construi propriul telefon mobil? Sau că ţi-ar lua numai 100 de euro şi două săptămâni pentru a-ţi crea singur o cameră foto? Te-ai gândit vreodată să-ţi cumperi o dronă sau un robot? Nu mai bine ţi le faci singur?  Ai la dispoziţie toate informaţiile de care ai nevoie, la câteva click-uri distanţă, iar costurile sunt mai mici decât ţi-ai imagina.

La Adevărul Live au discutat despre roboţi şi ce poţi face cu ei Dan Tudose, şef de lucrări la Politehnica, Alin Jderu, mentor la Tech School, şi Emanuel Puşcalău. Dan Tudose este şi co-fondator al proiectului Pollutiontrack.

„Primul meu robot cred că a fost cel mai scump, îl făcusem direct conectat la calculator, n-aveam microcontroller pe vremea aia“, a spus Jderu. Dacă vrei să-ţi faci un robot, nu e atât de greu. „Aceste plăci sunt puse la dispoziţia noastră cu un software uşor de înţeles, uşor de folosit. Iar preţul lor e din ce în ce mai redus, dar se măreşte şi gama, nu mai trebuie să creezi tu ce n-ai, ci e foarte probabil să găseşti ceva gata făcut. Primul meu robot executa câteva funcţii simple, primea comenzi de la PC şi apoi trimitea un status, dacă a îndeplinit treaba“, a spus Puşcalău.

De vorbă cu tinerii care construiesc roboţi 

Despre roboţi şi cum îi construieşti

„Un microcontroller e un procesor, în esenţă, similar celor din calculatoare. Numai că are şi alte elemente de PC, ceea ce îl face un produs foarte versatil. Poţi, de exemplu, să controlezi temperatura dintr-o cameră prin aşa ceva. E vorba de automatizări simple pe care le poţi face cu fonduri puţine“, a spus Tudose.

Dan Tudose consideră că e uşor să faci roboţi, dacă eşti pasionat şi ai un minimum de cunoştinţe. „Am văzut roboţi făcuţi şi de elevi de liceu“, a afirmat acesta. „Un robot nu trebuie să fie umanoid, el are multe funcţii şi poate să arate în multe feluri, el trebuie să stea acolo unde îl pui şi să-şi facă treaba. Când vine vorba de inteligenţă artificială şi robotică, cele două merg mână în mână, iar ţelul suprem al celei dintâi este să ducă siliciul la nivelul carbonului, să facă un robot să gândească precum un om. Deocamdată însă e departe de acest ţel“, a spus Tudose.

Când vine vorba de construirea unui robot, Jderu susţine că e important să ştii pentru ce-l faci. „Unul de concurs poate fi făcut într-o noaptea, iar unul mai simplu în câteva ore“, a apreciat acesta, dar trebuie ca cel care îl construieşte să nu fie amator, ci să ştie principiile de bază. Altfel, va lua ceva mai mult timp.

Pasiune pentru roboţi

„Pe lângă pasiune, eu am fost impulsionat de concursurile şcolare. Am început cu mici proiecte, apoi spre sfârşitul anului şcolar, cu performanţe la diverse concursuri, am fost stimulat să mă implic mai mult“, a afirmat Puşcalău. Dan Tudose a spus că studenţii sunt interesaţi, anual vin să ceară sfaturi, să vadă cum îşi pot dezvolta proiectele. Totuşi, această activitate este în afara şcolii, e opţională, deşi se pot folosi de cunoştinţele de la alte cursuri. 

Când vine vorba de costuri, cea mai scumpă componentă e motorul. Dan Tudose a spus, pentru cei interesaţi, că pe Strada Maica Domnului este raiul acestora, acolo sunt cele mai multe magazine care furnizează componente şi la preţuri bune. Despre platforma Galileo pe care Octavian Palade a folosit la un proiect propriu, Tudose a spus că Intel şi-a dotat platforma cu un procesor foarte bun, a făcut-o compatibilă cu Arduino, iar diferenţa fiind acest cip mai puternic. Spre exemplu, frecvenţa e de 400MHz, pe când Arduino are undeva la 20MHz. E la nivelul unui Pentium II.

„Le vom folosi la lucrări de masterat, le vom pune pe roboţii noştri şi această putere în plus se va vedea“, a spus Dan Tudose despre plăcile pe care le vor primi de la Intel. E vorba de câteva zeci pe care Politehnica le primeşte pentru a le folosi la proiecte viitoare.

„Eu vreau să folosesc placa Galileo pentru un proiect de cercetare. Ea este deja compatibilă cu Arduino, iar acum pot trimite date direct la calculator pentru o putere mai mare de procesare, când e cazul. Voi conecta şi câţiva senzori şi îi voi controla prin intermediul acesteia“, a afirmat Puşcalău.

Tudose a completat cu o idee de proiect: să înveţi robotul să-ţi recunoască faţa sau să urmărească obiecte. „În loc să ai ditamai laptopul care să facă tot algoritmul de primire imagini de la cameră şi procesare, acum ai placa Galileo care poate fi pusă pe un robot mic şi e suficient de puternică“, a spus acesta.

Despre Pollutiontrack

„E un dispozitiv pentru detectarea diferiţilor poluanţi din proximitatea ta. E vorba de dioxid de carbon, monoxid de carbon, elemente ale poluării din oraş. Este un instrument personal pentru monitorizarea aerului pe care îl respiri“, a povestit Tudose despre proiectul pe care l-a cofondat. El a spus că a vorbit şi cu un ONG din Hong Kong - China are probleme mari cu poluarea - şi speră să ajungă să-l comercializeze la scară mai mare. 

La roboţi înainte!

Alin Jderu a spus că cei interesaţi trebuie doar să-şi dorească să facă ceva. „Să-şi ia placa şi apoi găsesc toate informaţiile de care au nevoie“, a spus acesta. „Poţi construi un robot în două zile şi să-ţi ia un an de zile să-l programezi“, a continuat acesta cu referire la timpul pe care ar trebui să-l investeşti într-un aşa proiect. „Trebuie să şi le ia, să se intereseze şi să programeze. Cu foarte mult curaj, că oricum nu strică nimic“, a spus Tudose.

Octavian Palade a întrebat dacă poţi transforma o asemenea pasiune în bani, în venituri serioase. „Premiile de la concursuri nu aduc niciodată suficienţi bani, o faci mai mult din plăcere, vrei să-ţi demonstrezi ţie ceva. Înveţi însă, de la programare la mecanică. Pe de altă parte, dacă vrei să faci bani, se poate şi asta. Trebuie să-ţi dezvolţi nişte cunoştinţe pe care să le vinzi apoi unor companii“, a detaliat Tudose.

Hai să discutăm, ne găseşti pe Facebook - Tech Adevărul

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite