La Adevărul Live cu românii care au găsit soluţia să nu mai pierzi niciodată vreun lucru cu ajutorul tehnologiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Adevărul Live i-a avut invitaţi pe Alexandru Chiş şi Andrei Vig, creatorii tracker-ului de obiecte Tintag, care acum strânge fonduri pe platforma Indiegogo.

TinTag e primul tracker de obiecte care are baterie reîncărcabilă. Cele de pe piaţă de până acum trebuiau înlocuite total după un an sau doi, când bateria se termina. Practic, trackerul funcţionează prin Bluetooth şi se conectează la telefoanele noastre, indiferent că sunt Android sau iPhone. Campania de finanţare poate fi analizată aici. 

Un singur dispozitiv Tintag se conectează la mai multe telefoane şi dacă ne-am pierdut cheile, putem să vedem unde sunt cu ajutorul telefonului. De asemenea, dacă nu ştim unde este telefonul, putem să folosim Tintag pentru inginerie inversă. Tintag foloseşte un LED şi vibraţia pentru a fi descoperit.

Clujenii vor să creeze şi o comunitate de lucruri pierdute şi găsite. Astfel, putem să ne introducem codul unic pe found.tint.ag şi dacă este găsit de un membru al comunităţii, acesta ne poate alerta. Evident, totul este dependent de crearea unei comunităţi foarte mari. Dispozitivul este rezistent la apă şi avem în telefon şi un istoric al localizării. Campania clujenilor a strâns 37.000 de dolari din 50.000 şi mai este destul timp la dispoziţie. Vom afla toate secretele proiectului la Adevărul Live de la ora 15.00.


Declaraţii din timpul emisiunii

„În cazul în care lucrurile îţi sunt furate sau rătăcite, utilizatorul poate fi vedea ultimele locuri în care s-au regăsit lucrurile“, au explicat creatorii TinTag. Cu opţiunea de Keep Close poţi primi notificări când te-ai îndepărtat de obiecte - 5, 20, 50 de metri. „Dacă în parc începe să se îndepărteze câinele de tine, tu ştii pe unde este“, au mai spus aceştia. 50 de metri este şi raza de acţiune optimă.

Cei doi au spus că, deocamdată, nu au un server unde să îţi fie stocate datele despre lucrurile tale, dar doresc să remedieze acest lips în viitor. Mai mult, ei au vorbit şi despre o comunitate în jurul TinTag. Ideea a fost prezentată pe platforma Indiegogo. 

„Comunitatea TinTag înseamnă utilizatorii care folosesc aplicaţia noastră. Avem nevoie de ea, deoarece această tehnologie se bazează pe Bluetooth Low Energy. Astfel, se creează o reţea de hotspot-uri a comunităţii TinTag. Spre exemplu, dacă am instala aceste hotspoturi în toate benzinăriile din ţară şi unui utilizator i s-a furat maşina, vedem unde alimentează. De asemenea, dacă un obiect trece pe lângă un utilizator TinTag, şi este furat, atunci deţinătorul va fi informat“, au mai spus cei doi inventatori.

Unii utilizatori s-au interesat şi dacă TinTag funcţionează şi la temperaturi scăzute.

Preţ şi producţia pentru TinTag

„Noi am încercat să oferim un preţ scăzut în timpul campaniei, să fie ca un beneficiu pentru finanţator. Costă 19 dolari un TinTag şi un încărcător. Ne gândeam să comercializăm online, pe site-ul nostru, dar în ultimele două săptămâni am primit oferte de la distribuitori internaţionali. Unii doreau exclusivitate, alţii doreau doar să ne fie parteneri. Vom lua o decizie în funcţie de cereri“, au spus creatorii.

Dacă ei strâng doar puţin peste 50.000 de dolari, ei spun că iau în calcul să producă în China sau o companie din Oradea. „Nu dorim însă asta, căci calitatea va avea de suferit“, au spus ei. Însă dacă strâng mai mulţi bani, peste 200.000 de dolari, vor să aducă linia de producţie la Cluj. Mai mult, ei au spus că au şi nevoie de certificări pentru acest dispozitiv. Astfel, costurile vor fi mai ridicate. Principala problemă va fi însă costul de producţie, de la el pornesc cu necesarul de bani.

Creatorii TinTag anticipează că produsul TinTag va aduce la primii utilizatori în două etape. „Cei care au cerut 3 bucăţi şi un prototip inclus, vor primi pachetul în noiembrie. Pachetul standard va fi trimis în aprilie 2015“, au comunicat ei. Până în aprilie 2015 echipa TinTag a spus că mai trebuie să finalizeze anumite procese, cum ar fi obţinerea de certificări, nu neapărat intrarea pe piaţa mare.

Dezvoltare globală pentru TinTag

După debutul în România, echipa TinTag ia în calcul intrarea pe pieţele mai mari de tip Statele Unite sau Canada şi chiar Europa. „Anul trecut, Ionuţ, cel care lucrează pe hardware, ne-a întrebat dacă putem să îl susţinem pentru un concurs la Politehnica. Aşa am aflat că îl pasionează electronica şi aşa a început partea de hardware. Noi am încercat să cumpărăm aceste trackere, nu să le construim, dar era clar că dacă rămâneam în acel stadiu nu ajungeam aici“, a mai spus echipa TinTag.

Printre dezavantajele cumpărării directe a trackerelor se numără şi oferta destul de limitată de hardware, cipuri care nu au o rază prea mare de acţiune. De asemenea, în TinTag sunt folosite mai multe componente, cum ar fi cele de încărcare prin inducţie magnetică, pe care ei au trebuit să le facă „la comandă“. Cele disponibile spre cumpărare nu erau suficient de utile pentru ceea ce doreau. 

„Deocamdată, nu vom face pasul spre renunţarea la produsul nostru în favoarea vinderii conceptului către o companie mai mare“, au mai spus creatorii TinTag.

În următoarele zile de campanie ei vor mai discuta cu mai multe publicaţii din domeniul tech din Statele Unite ale Americii şi alte ţări pentru a-şi populariza creaţia. Mai au la dispoziţie încă 50 de zile pentru a strânge banii necesari dezvoltării acestui gadget atât de util.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite