Această cameră foto te ajută să nu fii un turist banal care face poze oricărui lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când eşti în vacanţă, eşti tentat să pozezi orice, dar mai bine n-o faci. FOTO Captură/Philipp Schmitt
Când eşti în vacanţă, eşti tentat să pozezi orice, dar mai bine n-o faci. FOTO Captură/Philipp Schmitt

Ştii acei turişti care se "sprijină" de turnul din Pisa? Dar pe aceia care "prind" de vârf Turnul Eiffel? Îi ştii şi pe ei. Contra lor, un artist german a gândit camera perfectă.

Philipp Schmitt este un om pe care s-ar putea să-l urăşti sau iubeşti pentru o creaţie inedită. A construit Camera Restricta, care nu-ţi permite să fii acel tip de turist care se duce pe lângă orice obiectiv turistic şi face o poză. Apoi încă o poză. Apoi încă o poză, până umple cardul cu aceleaşi lucru, dar cu mici, foarte mici, diferenţe între poze. Contra unor turişti de tipul acesta, Schmitt propune o cameră care să le stăvilească grija de a nu pierde niciun moment.

Camera Restricta este, în esenţă, un smartphone băgat într-o carcasă printată 3D şi pentru care ai un buton pe care să apeşi şi să faci poza. Prin smartphone, Schmitt şi-a "învăţat" camera să recunoască locul şi să caute pe Flickr şi Panoramio toate pozele disponibile realizate pe un perimetru de circa 35 de metri pătraţi. Uneori sunt câteva mii, alteori doar una sau două, ceea ce poate fi foarte bine, că Restricta îţi va permite să faci poze şi să le încarci online.

image

Telefonul foloseşte o aplicaţie dezvoltată de designer prin care afli câte poze au fost făcute în acel perimetru şi care controlează butonul de declanşare. Dacă sunt prea multe, acesta se retrage. Dacă sunt prea puţine, ţi se spune pe ecran câte sunt şi poţi să mai adaugi tu altele. Aplicaţia şi, implicit, camera ignoră evenimentele care s-ar putea desfăşura, să zicem, pe lângă Turnul Eiffel, Palatul Buckingham sau Poarta Brandenburg.

Cum funcţionează Camera Resctricta când vrei să faci o poză într-un loc foarte popular.

Schmitt mai crede că această creaţie a lui ar putea fi folosită de guverne sau companii care nu ar dori să faci poze cu locurile lor secrete. Aşa cum camera nu-ţi permite să faci poze când sunt prea multe online, doar identificând locul în care eşti, aşa şi guvernele s-ar putea folosi de asta în preajma clădirilor importante, scrie Motherboard. Este puţin cam departe dus acest plan, dar nu este pe cât de absurd ar putea să pară la început.

Cam câte poze sunt făcute în acelaşi loc în cele mai populare oraşe.

Trebuie să înţelegi însă că Schmitt nu vrea anarhie, ci a creat o cameră cu care să iasă în evidenţă şi să ne arate cam câte poze ajung turiştii să facă în toate locurile populare. Desigur că nimeni nu va da năvală în magazine să cumpere Camera Restricta, dar poate dacă ai ieşi la o tură foto prin oraş sau la o explorare urbană te-ar ajuta să vezi câţi oameni au găsit de bună credinţă să facă poze într-o anumită zonă.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite