Înapoi în viitor: Placa zburătoare are origini româneşti, dar a fost realizată în Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Placa zburătoare arată mai mult a saltea şi este propulsată de 36 de motoare electrice. FOTO arcaspace.com
Placa zburătoare arată mai mult a saltea şi este propulsată de 36 de motoare electrice. FOTO arcaspace.com

Placa zburătoare a fost inventată de cercetători români, însă în Statele Unite, unde sectorul destinat proiectării este finanţat şi încurajat, în timp ce la noi este lăsat la limita supravieţuirii.

Dacă în urmă cu aproape 20 de ani, în producţia cinematografică „Back to the Future II” (Înapoi în viitor), ski board-ul zburător părea o realizare de-a dreptul fantastică, un grup de cercetători români au reuşit să lanseze în New Mexico (SUA) o placă zburătoare care poate transporta o persoană până la 100 de kilograme.

Invenţia nu arată ca ski board-ul lui Marty McFly, ci se aseamănă mai mult cu o saltea zburătoare.

Năzbâtia fără roţi este propulsată de motoare electrice cu o putere de 272 de cai şi poate să se deplaseze în orice direcţie, notează Digi 24.

Inventatorul plăcii zburătoare este românul Dumitru Popescu şi a realizat prototipul hoveboard-ului sub aripa companiei Arca . Acesta a echipat mijlocul de transport cu 36 de motoare electrice de mare putere care antrenează 36 de ventilatoare, principiul de funcţionare fiind cel al avioanelor cu decolare pe verticală.

Potrivit rt.com, placa zburătoare poate atinge o viteză de până la 20 de kilometri pe oră , iar pentru funcţionarea sistemului de stabilizare are nevoie de un  telefon inteligent.

Deocamdată cei care vor să călătorească în viitor trebuie să plătească un preţ de cel puţin 20.000 de dolari pentru a se plimba cu hoveboard-ul. La puerea pe care o au motoarele electrice, mijlocul de transport revoluţionar are o autonomie de şase minute.

Pentru a beneficia de o încărcare rapidă, de 35 de minute, utilizatorul trebuie să mai achiziţioneze accesoriul ArcaDoc pentru un preţ de 4.500 de dolari, mai scriu cei de la Rusia today.

În ceea ce-i priveşte pe inventatorii plăcii zburătoare, aceştia au încercat, iniţial, să îşi dezvolte proiectele în România. Au fost însă sprijiniţi mai mult de companii private decât de stat şi  au reuşit să construiască rachete spaţiale şi aeronave fără pilot, pe care au încercat să le trimită în spaţiu. Cercetătorii de la ARCA au lansat şi două rachete stratosferice, de pe nave de luptă din Marea Neagră, mai notează Digi 24.

După ce au intrat în conflict cu Agenţia Spaţială Română, cercetătorii şi-au continuat proiectele în Statele Unite, unde au primit un buget de o jumătate de milion de dolari pentru a dezvolta un avion care să zboare pe baza energiei solare.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite