Ghidul despre plagiat de la „România Curată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Popescu, şeful Comisiei de Etică de la Universitatea din Bucureşti a scris pentru România Curată FOTO Mediafax
Marian Popescu, şeful Comisiei de Etică de la Universitatea din Bucureşti a scris pentru România Curată FOTO Mediafax

Pagina de Facebook a Alianţei pentru o Românie Curată, un portal anticorupţie, aşa cum se autodenumeşte, a postat un adevărat mic ghid despre plagiat, în urma articolelor scrise pe site. De la povestea cumpărării unei disertaţii la un editorial scris de Marian Popescu, şeful Comisiei de Etică de la Universitatea din Bucureşti.

După cum se descriu şi pe Facebook, cei de la România Curată sunt o organizaţie nonguvernamentală creată la iniţiativa Alinei Mungiu şi a societăţii civile şi se ocupă cu promovarea anticorupţiei, bunei guvernări şi alte asemenea probleme.

De curând au postat pe Facebook retrospectiva articolelor scrise după plagiatul demonstrat al premierului Victor Ponta.

Marian Popescu, şeful Comisiei de Etică de la Universitatea Bucureşti scrie că „ Paradoxul face ca, în România, Universitatea să nu poată retrage titlul de doctor chiar dacă ea l-a acordat. Căci acordarea titlului se face printr-un act, cu mai multe semnături, la nivelul Ministerului Educaţiei. Mass-media şi opinia publică au fost cîteodată în confuzie privind funcţionarea acestor instanţe în cazul tezei domnului Victor Ponta sau, mai înainte, în cazul articolelor domnului Ioan Mang. Nu apreciez modul în care aceste instanţe au funcţionat sau…disfuncţionat. E vorba de aceste cazuri publice. Nu ar fi trebuit să se întîmple politizarea lor. Atunci cînd politicul pătrunde într-o sferă profesională care se bazează pe o componentă morală pronunţată, lucrurile pot fi distorsionate. Nimeni nu şi-ar fi dorit să se întîmple ceea ce s-a întîmplat”. Citiţi mai multe pe portatul „România Curată”.

De asemenea, o elevă de clasa a 12-a, Evelina Miu, scrie „Povestea lui ... Plagiat”.

„Nu reciclam gunoiul, dar reciclăm orice in materie de referate, compuneri sau alte lucrări. Ne place sa credem ca putem acoperi lipsurile din mintea noastră cu ceea ce alţii considera potrivit, in loc să valorificăm ideile noastre într-un mod care să ne reprezinte cu adevărat. Cel mai relevant exemplu? Într-o săptămână o să înceapa probele scrise ale Bacalaureatului: expoziţia naţională de falsuri si copii. Dacă am pedepsi în vreun fel asta, probabil că tinerii s-ar ascunde pe unde pot şi s-ar ruga să nu se desigileze lucrările (nu că nu ar face deja asta de teama notelor), ori şi-ar lua bun rămas de la cei dragi, căci sentinţa pentru cei mai mulţi ar fi capitală”, scrie Evelina în articolul de pe portal.

În final, ultimul material este cumpărarea unui articol de către jurnalistul Radu Ciorniciuc şi detalierea paşilor acestui proces. „Andra are în jur de 25 de ani, a terminat ASE şi acum lucrează în domeniul bancar. Vorbeşte curăţ, vrea să-şi atribuie o aură de intelectuală. La telefon, îmi spune că nu vinde lucrări decât la comandă, cere 600-700 de lei pe una iar timpul de livrare este de mai puţin de 10 zile. Nu vrea să-mi dea prea multe detalii prin telefon. Stabilim să ne vedem după ce termină programul de la servici, la o crâşma prin Militari.” Mai multe pe „România Curată”. 

Știri Interne



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite