Programe gratuite pentru securitatea si optimizarea computerului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt unii care au probleme de conştiinţă atunci când folosesc programe piratate (plus alte dezavantaje şi pericole de securitate). Astăzi sunt softuri/programe gratuite performante pentru toate nevoile (uneori bazice, alteori chiar avansate). Sunt alţii pentru care folosirea programelor piratate este aproape un steag de mândrie şi de luptă împotriva corporatismului etc…

Şi aceştia din urmă trebuie să ştie că dezvoltarea programelor în licenţa liberă (open source, în principal) sunt adesea un şi mai bun mijloc de protest împotriva corporatismului!

În decursul ultimilor 15 ani am încercat multe programe pe computerele ce am utilizat (totdeauna vorbesc aici de PC şi sistemele de exploatare Windows), aşa că scriu acesta postare după ce am răspuns la multe mesaje private de ajutor de la prieteni. Aşadar, propun nişte selecţii, pe categorii (şi numai programe gratuite).

Listă care urmează foloseşte aprecierile şi recomandările mai multor surse serioase de le net, cum ar fi de pildă CNet, FileHippo.com, dar şi situri guvernamentale franceze (Franţa este pe primul loc în lume la utilizarea programelor libere!).

Notă: Pentru fiecare categorie în parte, este suficient să vă instalaţi un singur program ! Nu vă încărcaţi computerul peste măsură şi peste nevoile reale, nici măcar cu programe potenţial utile.

ANTIVIRUS

Dacă nu folosiţi deja un program antivirus plătit (şi deci la zi, nu expirat), atunci găsiţi mai jos o listă cu cei mai apreciate programe antivirus free (lista completă aici):

SPYWARE REMOUVERS şi PRIVACY SOFTWARE

Micii spioni trimit informaţii despre folosirea internetului şi a computerului spre surse care utilizează apoi aceste informaţii în scopuri comerciale (în principal, ca să nu intrăm în zona paranoiacă a lui "Big Brother"). Spionii mici pot deschide calea spionilor mai mari, iar spionii mari deschid porţi şi ferestre pentru viruşi adevăraţi. Aşa că folosirea un program anti-spioni este serios recomandată de toţi specialiştii în securitate pe net. Aceste programe trebuie puse la zi şi rulate măcar o dată pe săptămână.

Un astfel program care e de mai multă vreme (şi azi încă) considerat un "the must" este Ad-Aware, devenit recent  Ad-Aware Free Antivirus +.

Competaţi-l cu Malwarebytes Anti-Malware Free, pe care rulaţi-l o dată pe săptamână, de exemplu.

SYSTEM UTILITIES şi REGISTRY CLEANERS

Cu instalarea şi dezinstalarea programelor, precum şi cu folosirea în general a computerului, multe informaţii sunt stocate în "adâncurile" sistemului Windows, numiţi regiştri. Sistemul citeşte aceste informaţii ori de câte ori demarează, iar informaţiile eronate sau neutile îi încetinesc performanţele. Aceste programe nu e nevoie să le folosiţi des, de obicei o dată pe lună este suficient (afară de cazuri speciale de multe instalări şi dezinstalări de programe, teste etc.). Iată câteva din aceste programe:

Unul din cele mai apreciate astăzi este CCleaner. O sa vedeţi, ele mai fac şi alte operaţii utile de curăţare a computerului.

În fine, un program care face mai multe astfel de operaţii, şi recomandat utilizatorilor de CNet.com, este Advanced SystemCare.

Aceste programe integrează în fapt o mulţime de alte utilitare de sistem şi îngrijire a computerului, ceea ce le poate transforma în programe “totul în unul” (exceptând antivirusul şi firewall-ul).

DEFRAGMENTARE DISC

Din diferite motive, sistemul de exploatare Windows nu scrie întotdeauna bine ordonat informaţia pe hard-disk, şi atunci un du-te-vino al citirii informaţiei încetineşte activitatea computerul. De aceea, trebuie făcută din când în când (o dată pe lună e suficient) o reamenajare a acestei informaţii cu un soft de "defragmentare a hard-discului". Deşi un astfel de soft există în Programe->Accesorii->Sistem, CNet recomandă un program bun şi gratuit: Auslogics Disk Defrag (la Auslogics veţi mai găsi şi alte programe free eventual utile).

FIREWALL

Dacă nu folosiţi încă un firewall serios, sau dacă folosiţi doar firewall-ul Windows-ului, e timpul să treceţi la programul gratuit şi foarte performant (doar să vedeţi cum funcţionează) ZoneAlarm Free Firewall. Oricum, specialiştii în securitate considera firewall-ul chiar mai important decât anti-virusul în ziua de azi, şi absolut indispensabil pentru cineva care îi pasă de securitatea computerului său. Dacă ZoneAlarm vi se pare prea greoi, încercaţi un alt firewall recomandat de CNet: PrivateFirewall.

Aceasta ar fi o listă cu utilitare de bază pentru PC-ul Dvs.

Eu folosesc sau am folosit aceste programe, unele de mai mulţi ani, şi pot să le recomand ! Totuşi, cum spuneam şi în nota de la începutul articolului, nu este necesar să folosiţi mai mult decât un program din fiecare categorie, ca să nu vă încărcaţi peste măsură computerul.

Acum, că sunteţi blindaţi, să navigaţi bine pe net!

P.S. Dacă aveţi şi alte sugestii, nu ezitaţi să le împărtăşiţi aici!

P.P.S. Adus la zi: 19 noiembrie 2012.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite