CES 2013: Viitorul Intel, în trei puncte - tablete, smartphone-uri şi ultrabook-uri. Urmează umanizarea calculatoarelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intel se dedică tot mai mult industriei mobile în 2013. FOTO Captură/Adevărul
Intel se dedică tot mai mult industriei mobile în 2013. FOTO Captură/Adevărul

În conferinţa de la Târgul de Tehnologie din Las Vegas Intel şi-a prezentat strategia pentru viitorul an, dar şi pentru viitorul computerelor. Dispozitivele mobile vor fi în centrul atenţiei producătorului, dar pe termen lung se încearcă o umanizare a calculatoarelor, o integrare mult mai strânsă în viaţa utilizatorilor.

Conferinţa Intel de la CES a debutat cu Mike Bell, vicepreşedinte Intel al diviziei Mobile şi Comunicaţii. Discursul acestuia a început cu menţionarea smartphone-urilor şi a tabletelor, iar Razr i, telefonul vedetă cu procesor x86, a fost numit drept un produs reprezentativ pentru divizia de procesoare mobile. 

Bell a anunţat un nou cip Atom, platforma Lexington. Procesorul a fost demonstrat pe un dispozitiv de teste cu specificaţii destul de mediocre. Terminal are un ecran de 3,5 inci şi o rezoluţie de 320x240 pixeli, iar procesoul rulează la frecvenţa de 1,2 GHZ. Pentru a demonstra viteza aparatului, Bell a realizat 7 fotografii în aproximativ o secundă.

Noul chipset oferă suport pentru dispozitive dual-sim şi dotate cu tehnologia Wireless Display (WiDi) a Intel. Placa video din Lexington este tot o PowerVR SGX 540, puţin cam învechită la acest moment.

image
image

Procesoare pentru ultrabook-uri şi tablete

Tabletele primesc un Atom dual-core pe tehnologie de 22 nanometri. Cipul este destinat tabletelor cu Windows 8 şi va putea oferi o autonomie mai mare, datorită faptului că are un consum de 7 waţi, în comparaţie cu 17 waţi la generaţia precedentă. Şi oferă o perfomanţă de 5 ori mai mare decât a Tegra 3.

Acer este primul producător care să aibă un dispozitiv cu acest procesor. Este cu 20% mai subţire faţă de modelul Iconia W700. Greutatea este de aproximativ 700 de grame. Pe rafturi va ajunge în primăvară.

Bay Trail este o nouă arhitectură Atom şi cuprinde procesoare quad core, tot pe tehnologie 22 nm cu autonomie şi performanţă îmbunătăţite. Dispozitivele cu acesta vor fi disponibile abia în perioada sărbătorilor de iarnă din 2013.

image

Până la finalul anului vor fi disponibile ultrabook-uri cu touchscreen la un preţ de aproximativ 600 de dolari, preconizează Intel. Producătorul a vorbit şi de dimensiunea acestora, unde se vede cel mai bine diferenţa faţă de vechile laptopuri. El a prezentat unul de doar 12,8 mm grosime şi cu display de 15 inci. iar ultrabook-urile „învaţă“ trucuri de la tablete. Este vorba de funcţionarea continuă a dispozitivului, timp în care sunt sincronizate datele pentru diverse aplicaţii, cum ar fi cea de Twitter, Facebook sau emailul.

image

Hibrizii sunt în centrul atenţiei

Intel a prezentat o tabletă - care poate deveni ultrabook prin ataşarea unei tastaturi - cu grosime de doar 10 mm şi un ecran de 11,6 inci. Numai că dispozitivul prezintă un bonus: ecranul îşi poate modifica rezoluţia, poate deveni unul de 13,3 inci printr-o apăsare de buton. Acest lucru e util când ai nevoie să afişezi mai multe informaţii. Preţul unor astfel de hibrizi ar trebui să ajungă la 800 sau 900 de dolari.

Şi producătorul de procesoare înclină spre table PC. Astfel de dispozitive au un ecran destul de mare, peste 20 de inci, oferă suport pentru multe puncte de atingere şi sunt orientate, după cum le-a prezentat Skaugen de la Intel, către familii şi activităţi în familie. Lenovo şi-a prezentat deja un astfel de tabletop.

image

Simţuri pentru calculatoare

Calculatoarele vor căpăta tot mai multe trăsături umane, viitorul văzut de Intel este Perceptual Computing. La început, concentrarea va fi pe recunoaşterea vocală, unele dispozitive Dell integrând deja sistemul dezvoltat de Intel. Reprezentantul Intel a vorbit despre centrarea securităţii pe trăsăturile personale, cum ar fi vocea sau chipul, astfel ca în viitor parolele de tipul 123abc s-ar putea să-şi rezerve locul în istorie.

Gesturile nu puteau fi uitate din umanizarea calculatoarelor, iar acestea vor fi recunoscute de către o cameră web care se conectează prin USB. Creatorii de aplicaţii vor avea acces la un SDK (software development kit) pentru a beneficia de aceste funcţionalităţi. Intel doreşte ca această tehnologie să fie integrată în PC-urile all-in-one  şi în ultrabook-uri.

Iar realitatea virtuală face un pas în faţă. Calculatoarele vor putea recunoaşte mişcarea mâinii şi a fiecărui deget, astfel încât interacţiunea să fie mai uşoară. Mai mult, Intel vrea să dezvolte ideea de UGC (user generated content) prin integrarea utilizatorului în conţinut, spre exemplu în filme.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite