Piaţa neagră a Black Friday: cum eşti furat pe internet, dacă nu eşti atent

Piaţa neagră a Black Friday: cum eşti furat pe internet, dacă nu eşti atent

Cumpărăturile de Black Friday ţi-ar putea fi stricate de escrocii de pe internet.

Black Friday este, pentru cei mai mulţi, despre reduceri şi cumpărături, dar pentru câţiva hoţi înseamnă şi o ocazie bună de a face bani rapid. Iată la ce să fii atent.

Ştiri pe aceeaşi temă

În perioada sărbătorilor de iarnă, care începe, neoficial, cu Black Friday, Kaspersky Lab estimează o creştere a numărului atacurilor de phishing. Potrivit statisticilor companiei, în 2014 şi 2015, proporţia paginilor de phishing care colectează date financiare (informaţii despre carduri), detectate de companie în trimestrul al patrulea (care acoperă sezonul sărbătorilor) a fost cu aproximativ 9% mai mare decât în restul anului.

Rezultatul total înregistrat în 2014 de acţiuni de phishing financiar a fost de 28,73%, în timp ce în trimestru al patrulea a fost de 38,49%. Dacă în 2015 34,33% din toate atacurile de phishing au fost financiare, cifra înregistrată de acestea în ultimele luni din an a fost de 43,38% din total. De asemenea, au crescut atacurile împotriva băncilor, dar mai puţin.

Atunci când încearcă să fure date de plată, infractorii folosesc diferite metode: este posibil să creeze o pagină falsă a unui sistem de plată popular, să copieze site-uri ale comercianţilor online legitimi sau chiar să creeze magazine false 100%, cu oferte incredibil de bune. Desigur, infractorii profită de însăşi ideea de Black Friday.

În octombrie 2016, în timp ce studiau cele mai recente ameninţări, cercetători Kaspersky Lab au detectat un magazin online fals, cu tematică Black Friday, şi produse la preţuri atractive. Acest lucru înseamnă că infractorii se pregătesc deja, cu săptămâni bune înainte de începerea sezonului de reduceri de sărbători.

Cum te protejezi de hoţii digitali

În primul rând, nu da click pe link-uri de la persoane necunoscute sau pe link-uri suspecte trimise de prieteni, prin intermediul site-urilor sociale sau pe mail. Pot fi link-uri infectate, create pentru a descărca programe malware pe dispozitivul folosit sau pot duce către pagini de phishing create pentru a colecta datele de identificare ale utilizatorilor. Apoi, nu introduce datele de card pe site-uri necunoscute sau suspecte, pentru a evita ca acestea să ajungă pe mâinile infractorilor cibernetici.

Dacă aceste site-uri au oferte avantajoase care arată prea bine ca să fie adevărate, cel mai probabil aparţin unor infractori cibernetici. Asigură-te şi că pagina web respectivă este autentică şi securizată, înainte de a introduce datele de autentificare sau date confidenţiale. Dacă vezi o adresă de tipul https://, e în regulă.

Nu în ultimul rând, instalează pe dispozitiv o soluţie de securitate care include tehnologii menite să prevină frauda financiară. Kaspersky Lab recomandă soluţia Safe Money pentru tranzacţii financiare.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: