Când a început Black Friday: de la blocaj în trafic la marele eveniment în comerţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Black Friday este o sărbătoare pornită în secolul
Black Friday este o sărbătoare pornită în secolul

Când a început Black Friday nimeni nu s-ar fi gândit că va fi cel mai mare eveniment de comerţ al Europei şi Americii, dar s-a întâmplat. Anul acesta, evenimentul pică pe 20 noiembrie, iar înainte de asta ar trebui să ştii cum a început totul.

Acesta e un articol cu titlul Când a început Black Friday, deoarece e o sugestie SEO. SEO, pentru cei care nu ştiu, ar trebui să fie un set de instrumente şi tactici pe care le aplici ca pe Google (şi alte motoare de căutare) să fii ceva mai sus în căutări decât alţii. Nu ştiu dacă acest articol va fi mai sus decât altele (sper!), dar este sugestie seo, aşa că iată-l.

Nu voiam să-l scriu, nu l-aş fi scris, că ştiu că nu îţi pasă cum a început Black Friday. Şi, până la urmă, dacă îţi pasă, poţi căuta pe Wikipedia. Sau în arhiva Adevărul, că au mai fost articole de acest tip în trecut. Nu mi-a plăcut articolul, dar am încercat să, aşa că iată-l, poate te ajută să ştii când a început Black Friday.

Când a început Black Friday nu era vorba doar despre comerţ

Când a început Black Friday, în comerţ şi-a primit numele de la expresia: get in the black, adică să faci profit şi să nu mai marchezi pierderile cu roşu. Termenul a devenit tot mai popular şi fenomenul a fost adaptat, în Statele Unite ale Americii, în comerţul online. Aşa a debutat şi în România, prin eMAG în 2011

Black Friday, cel puţin în SUA, este strâns legată de Ziua Recunoştinţei. În timpul Războiului Civil, Abraham Lincoln proclama o nouă sărbătoare naţională a Americii, această zi imensă, dar nu s-ar fi gândit că o sută de ani mai târziu va deveni pentru conaţionalii săi pretextul unei sărbători de shopping. În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluţie prin care a patra zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare naţională a SUA.

Black Friday este strâns legată de Ziua Recunoştinţei, deoarece după sărbătoarea de joi oamenii se aliniază vinerea în faţa magazinelor pentru a prinde produsele la reducere. Mai mult, Black Friday marchează şi începutul cumpărăturilor de Crăciun. În România, eMAG a decis să mute Black Friday cu o săptămână mai devreme tocmai pentru a avea timp să livreze înainte de 1 decembrie.

Numele Black Friday îşi mai are originea şi în Philadelphia, unde era folosit pentru a descrie traficul greu de după Ziua Recunoştinţei. Anul 1961 a fost primul când s-a folosit acest termen şi s-a extins dincolo de Philadelphia în 1975. Altfel, mai sunt termeni de tipul "vinerea neagră" sau "lunea neagră" pentru prăbuşirile pe bursă.

Totuşi, când vine vorba doar de comerţ, Black Friday nu este lipsită de probleme. Spre exemplu, magazinele măresc preţurile înainte, apoi listează acele produse cu mari reduceri. Este o practică pe care o folosesc mai rar, dar tot au portiţe legale de scăpare, după cum scriam şi aici.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite