Cea mai mare pensie specială versus cea mai mare pensie stabilită pe principiul contributivității, în Suceava

0
Publicat:

Suceava se află printre primele județe din țară la numărul de pensionari, dar sumele pe care le încasează cei aflați în în plată nu sunt dintre cele mai mari, ci dimpotrivă. Peste 30% dintre pensionari încasează cel mult 1.000 de lei.

judecatori magistrati bani venituri pensii shutterstock

FOTO: shutterstock.com

Cea mai mare pensie specială din județ este 33.000 de lei. Suma este de 2,3 ori mai mare decât cea mai mare pensie calculată în baza principiului contributivității, care nu depășește 14.000 de lei. Ambele sume sunt o excepție de la regulă în județul Suceava.

Directorul Casei de Pensii Suceava, Constantin Boliacu, a declarat că în județ sunt 142.084 de pensionari. Nu mai puțin de 30,65% dintre ei încasează pensii de cel mult 1.000 de lei. Alți 22.51% au pensii între 1.000 și 1.500 de lei; 19,5% au pensii între 1.501 – 2.000 de lei; 18% au pensii între 2.001 – 3.000 de lei; 8,03% au pensii peste 3.000 de lei; și 1,26% încasează pensii sub 1.000 de lei în baza altor sisteme.

Constantin Boliacu a declarat că de la 1 ian 2023, punctul de pensie va fi mărit cu 12,5 %.

La ce vârstă se pensionează dansatorii

Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea legii privind sistemul unitar de pensii publice astfel încât dansatorii și soliștii de balet să poată ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații.

Concret, dacă îndeplinesc condiția stagiului de cotizare minim aceștia se vor putea pensiona și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani.

Cei 20 de inițiatori în frunte cu Raluca Turcan au vrut, conform exounerii de motive,, să corecteze o actuală inechitate existentă în legea pensiilor. 

Având în vedere statisticile care relevă faptul că după 40 de ani condiția fizică, inclusiv musculatura dansatorilor și soliștilor de balet, este deteriorată fără a mai putea face față prezentării spectacolelor la nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată și faptul că în rândul salariaților dansatori din instituțiile de profil se constată că după vârsta de 45 de ani, aceștia se află cel puțin 8 luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a ligamentelor sau fracturilor, consideram că pensionarea dansatorilor și soliștilor de balet trebuie făcută în aceleași condiții ca și cele pentru balerini și acrobați, în legislația actuală. În acest moment, unele ansambluri angajează «dansatori», iar în altele sunt încadrați drept «balerini». Așadar pentru persoane care au același tip de activitate, condițiile de pesionare sunt diferite, existînd o mare inechitate în sistem”, se arată în expunerea de motive.

Drept urmare, după aprobarea proiectului de modificare legislativă pensionarea dansatorilor și soliștilor de balet se va face în aceleași condiții ca cele prevăzute până acum în Legea pensiilor (nr. 263/2010) pentru balerini și acrobați, adică la 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite