Cea mai lungă tiroliană din Europa este în România: „Peisaje superbe, treci deasupra râului Moldova” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amatorii de senzaţii tari, dar şi cei care sunt îndrăgostiţi de peisaje naturale superbe au la dispoziţie o nouă atracţie în România. Este vorba despre tiroliana de la Gura Humorului, care are o lungime de 2,2 kilometri.

tiroliana humor1 jpg

Investiţia privată a costat 400.000 de euro şi a fost amenajată în Gura Humorului, judeţul Suceava. Tiroliana are o lungime de 2,2 kilometri, diferenţa de nivel este de 320 de metri, iar cel care vrea să experimenteze traseul poate să atingă o viteză de 140 de km/oră.

tiroliana humor 2 jpg

Proprietaru Ionuţ Ciurea a declarat pentru presa locală că cea mai grea parte a investiției a fost montarea cablurilor, pentru că nu pot fi instalate decât dintr-o singură rolă neîntreruptă pe lungimea totală de 2,2 kilometri.

„Am vrut să facem ceva unic pentru Bucovina. Contează mult să aveam asemenea atracţii pentru turismul din zonă. Estimăm că ne vom scoate banii în câţiva ani. Cei care vor să încerce, îşi ridică echipamentul de jos, unde le facem un scurt instructaj, urcă cu telescaunul până sus, unde avem turnul de plecare, sunt echipaţi de un băiat din echipa noastră care îi lansează pe traseu. Destul de simplu. 326 de metri este diferenţa de nivel, sus avem 810 metri și jos avem 470 de metri”, a spus tânărul.

Marea alpină

El a explicat că traseul este foarte sigur şi că viteza maximă de 140 de kilometri poate fi atinsă în poziţia „superman”. În şezut, se poate ajunge la o viteză de 110 km/oră, iar, la finalul traseului, se ajunge la 70 de km/oră, oprirea făcându-se într-o manieră lentă.

Cea mai lungă tiroliană din Europa a fost inaugurată de Ziua României şi sute de persoane au trăit deja experienţa la înălţime. Între cei care au s-au dat cu tiroliana este şi Gheorghe Sologiuc, care a declarat pentru „Adevărul” că ce a simţit pe traseu a fost grozav şi că ar vrea să mai încerce întrucât nu a reuşit încă să treacă prin “marea alpină” (fenomen meteo care oferă un spectacol aparte când aproape de sol este ceaţă, iar la înălţime este senin).

Ştiam că se va face această tiroliană de acum jumătate de an şi este foarte fain, pentru că este mai lungă decât ne aşteptam, adică 2,2 kilometri. Treci razant pe lângă copaci, te sperii prima oară. Viteza de peste 100 de km la oră te face să te învârţi puţin până îţi strângi picioarele ca să obţii o poziţie aerodinamică. După 2-3 minute, treci râul Moldova şi ajungi la finish, unde ai parte o oprire lină, nu zdruncinată, cum se întâmplă în alte părţi. Dacă ai vreme bună, ai parte de o privelişte frumoasă de la înălţime, se vede oraşul Gura Humorului şi câteodată, chiar dacă jos este vreme proastă, sus este senin. Dacă ai noroc intri în marea alpină, mie încă nu mi s-a întâmplat să trăiesc această experienţă, dar aştept momentul potrivit”, a relatat Gheorghe Sologiuc pentru „Adevărul”.  

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite