Supraviețuitoarea tragediei de pe DN1 a murit. Familia de spanioli se afla în vizită la fiica studentă în România

0
Publicat:

Patru membri ai unei familii din Spania au murit în urma unui accident produs pe o șosea din România. Șoferul a fost arestat preventiv, iar organele victimelor au fost donate cu acceptul rudelor.

Imagini din presa spaniolă și de pe Facebook cu familia care a murit în accidentul din Sibiu
Familia din Spania care a murit într un accident pe DN1 în Sibiu Foto colaj jpg

Unul dintre cele mai tragice accidente rutiere de pe drumurile țării, din acest an, s-a produs pe DN1, la Hula Bradului, pe șoseaua care leagă Sibiul de Brașov, duminică seara, 4 decembrie.

O întreagă familie de spanioli din Insulele Canare și-a găsit sfârșitul din cauza unui șofer român care a intrat pe contrasens, într-o curbă, pe linie continuă, pentru o depășire neregulamentară.

Spaniolii veniseră în vizită pe 1 Decembrie, la Sibiu, la fiica cea mare, care se afla în România în cadrul programului de mobilitate internațională Erasmus, pentru șase luni. Planificaseră să petreacă împreună mai bine de o săptămână în țara noastră, ocazie cu care voiau să vadă cât mai mult din atracțiile turistice românești. Când s-a produs tragedia, ei veneau dintr-o excursie, dinspre Brașov.

Părinții au murit pe loc, în urma impactului violent de pe șosea, fiica cea mare a încetat din viață la scurt timp de când a ajuns la spital, iar mezina a agonizat zile în șir. 

Procurorii sibieni au decis să schimbe încadrarea juridică a șoferului care se face vinovat de întreaga tragedie, un bărbat din Gorj, de 63 de ani, rănit în același accident, și au cerut să fie anchetat de după gratii. Joi seara, 8 decembrie, instanța a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile, pentru omor calificat.

Rudele victimelor au fost de acord să doneze organele mezinei, pentru a ajuta la „salvarea mai multor vieți, în ciuda nenorocirii”, după cum a subliniat purtătorul de cuvânt al Universității Lucian Blaga din Sibiu, unde învăța fata cea mare. 

Imagini de la accidentul în care a murit o familie de spanioli
Imagini de la accidentul mortal de la Hula Bradului de pe DN1 din Sibiu Foto ISU Sibiu

Cine erau victimele

Potrivit presei spaniole, victimele erau din insula Gran Canaria din arhipelagul Insulelor Canare. José Rodríguez avea 67 de ani, María del Carmen Rodríguez - 55 de ani, iar fiicele lor Alicia del Carmen - 21 de ani și Cristina - 15 ani.

„Cuplul a călătorit în România ca să petreacă vacanța cu fiica cea mare, studentă în anul IV la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC), care se afla la Universitatea din Sibiu prin programul Erasmus”, au precizat jurnaliștii spanioli. 

Cei patru se îndreptau spre Sibiu când în față le-a ieșit un BMW. Dacia Logan, mașina închiriată în care se aflau, s-a făcut praf în urma impactului violent. Conducea fiica cea mare, Alicia del Carmen. N-a avut cum să evite coliziunea frontală, susțin anchetatorii, și s-a izbit de separatorul din beton de pe marginea drumului.

De mașina spaniolilor s-a mai lovit un autoturism care circula în spatele acesteia, dar șoferița, o româncă de 20 de ani, din Vâlcea, a scăpat miraculos. 

José și María del Carmen Rodríguez au murit pe loc, iar Alicia del Carmen și Cristina au fost transportate la spital, unde cea dintâi avea să se stingă la scurt timp. Mezina, elevă la Școala San Juan Bosco din Las Palmas de Gran Canaria, a fost internată în stare critică. A stat în comă timp de patru zile, până când și trupul ei a cedat. 

Colegii, rudele și prietenii au aflat despre tragedie abia luni, 5 decembrie. Un reprezentant al universității la care învăța Alicia a venit în România împreună cu doi frați de-ai tatălui acesteia, polițiști naționali în Peninsula Iberică, pentru a grăbi procedurile birocratice de repatriere a cadavrelor, demers în care beneficiază și de sprijinul cancelarului Ambasadei Spaniole.

Accidentul în care a murit o familie de spanioli
Imagine de la accidentul mortal de pe DN1 de la Hula Bradului Sibiu Foto ISU Sibiu

Mezina salvează vieți din trei țări, prin donarea de organe

Declarată în moarte cerebrală, bunica și unchii Cristinei au fost de acord să-i doneze inima, plămânii, rinichii, ficatul, țesutul osos și corneea.

Procesul de prelevare a fost realizat de o echipă de medici din România, Germania și Elveția și a durat mai bine de opt ore. 

De cordul și plămânii Cristinei au beneficiat pacienți din Germania și Elveția, cum în România nu s-a găsit nici un primitor compatibil, după cum a informat Agenția Națională de Transplant.

În schimb, ficatul a fost prelevat de o echipă de la Institutul Clinic Fundeni, rinichii de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, iar ligamentele și țesutul osos de o echipă de la Spitalul Clinic Colentina, corneea fiind recoltată de o echipă din Sibiu, pentru a fi trimisă mai apoi Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București.

Coordonatorul local de transplant, dr. Tiberiu Toabeş, a apreciat gestul altruist și umanitatea de care au dat dovadă rudele victimelor și le-a mulțumit în numele pacienților și a echipelor medicale. „Cuvintele sunt prea puține pentru a putea descrie încărcătura emoțională și importanța unui astfel de proces. Mulțumesc, în numele pacienților și echipei de medici, aparținătorilor care au fost de acord cu prelevarea”, a transmis dr. Toabeș.

Pe ultimul drum, împreună

Cel mai probabil, trupurile neînsuflețite vor fi transportate cu un avion cargo luni, 12 decembrie, de la Sibiu la București, iar de acolo se va face o escală în Grecia pentru a ajunge în  Madrid, marți, 13 decembrie, potrivit declarației dată presei de către rectorul universității din Spania, la care învăța Alicia.

Rudele au solicitat ca cei patru să călătorească împreună pe ultimul drum spre casă.

Jurnaliștii spanioli au mai menționat și faptul că transportul cadavrelor soților Pepe și Mari Carmen, după cum erau cunoscuți cei doi, este acoperit de asigurarea de deces, iar pentru repatrierea Aliciei va plăti Universitatea Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) a cărei studentă era. Guvernul Insulelor Canare și-a exprimat intenția de a acoperi costurile transferului Cristinei, la solicitarea rudelor.

Președintele Guvernului Insulelor Canare, Ángel Víctor Torres, și-a exprimat regretul, prin intermediul rețelelor de socializare, pentru tragedia petrecută în România.

„Sunt absolut șocat și consternat de moartea în România a familiei din Canare”, a spus acesta printre altele. 

Știrea i-a șocat și pe vecinii din Spania. „Erau o familie exemplară”, a spus unul dintre ei presei din peninsulă.

Șoferul anchetat pentru omor calificat, după gratii

Potrivit reprezentanților Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, miercuri, 7 decembrie, a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea șoferului gorjean pentru infracțiunea de omor calificat. Acesta fusese anterior acuzat de ucidere din culpă și vătămare corporală, dosarul fiind preluat de la Parchetul de pe Judecătoria Sibiu, odată cu schimbarea încadrării juridice a faptei. 

Din coroborarea mijloacelor de probă administrate în cauză până în acest moment procesual rezultă că la data de 4 decembrie, în jurul orei 20:21, inculpatul a condus un autoturism marca BMW 560L dinspre municipiul Sibiu spre municipiul Brașov, iar la km 294, prin încălcarea mai multor reguli de circulație pe drumurile publice și prin asumarea producerii unui eveniment rutier cu consecințe letale împotriva sa și a altor participanți la trafic, a pătruns pe sensul opus de mers și a intrat în coliziune frontală cu un autoturism marca Dacia Logan”, a detaliat prim-procurorul adjunct Mihaela Ruginosu despre cum s-a ajuns la moartea celor patru persoane. 

La expirarea mandatului de reținere, joi seara, 8 decembrie, s-a cerut arestarea șoferului gorjean, iar un judecător de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Sibiu a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile, deocamdată.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite