Exclusiv Cum au salvat zeci de pisici muzeul ce adăpostește tronul regilor României și mii de exponate de mare valoare

0
Publicat:

Până acum câțiva ani, Muzeul Golești din Argeș, ce deține peste 68.000 de exponate, inclusiv tronul regilor României, avea mari probleme cu șoarecii, iar numeroase obiecte de valoare riscau să fie distruse. Conducerea muzeului a găsit o soluție inedită și salvatoare: a adus numeroase pisici.

La Muzeul Golești sunt 45 de pisici la ora actuală FOTO Muzeul Golești
La Muzeul Golești sunt 45 de pisici la ora actuală FOTO Muzeul Golești

Muzeul Goleşti se află la mai puţin de opt kilometri de Piteşti, pe şoseaua veche Bucureşti-Piteşti, fiind foarte uşor accesibil de la drumul principal. Muzeul se întinde pe o suprafaţă de 14 ha şi deţine un patrimoniu valoros, de peste 68.000 de obiecte. Printre acestea se numără două obiecte excepționale: tronul regilor României și biroul regelui Carol I. Trebuie spus de altfel că regele Carol I a petrecut prima noapte pe pământ românesc la conacul Goleștilor.

Una dintre familiile reprezentative din Țara Românească, familia Golescu, a făcut istorie și în politică, dând trei prim-miniștri: Ștefan Golescu, Nicolae Golescu și Alexandru G. Golescu-Arăpilă.

Numai că în ultimii ani, la Muzeul Golești apăruse o mare problemă. La muzeu erau numeroși șoareci și șobolani, fapt ce punea în mare pericol exponatele de mare valoare, de la tronul regilor României până la țesăturile vechi.

Iar Iustin Dejanu, directorul Muzeului Golești, a găsit o soluție originală și foarte eficientă: a adus pisici la muzeu. Iar la ora actuală la Muzeul Golești sunt 45 de pisici.

”Necesitatea aducerii pisicilor a apărut din cauză că muzeul era plin de șoareci și șobolani. Era un mare risc, o amenințare pentru exponatele de valoare de aici, și pentru obiectele din lemn, dar mai ales pentru textile. Nu poți controla rozătoarele, mai ales că noi suntem vecini cu câmpul pe două laturi ale muzeului. Și drept urmare veneau foarte multe rozătoare. A fost o necesitate. Din punct de vedere al conservării, a fost excelent. Acum nu mai este vreo rozătoare la muzeu. Pisicile aduse sunt foarte eficiente. M-a inspirat aici și doamna director Paulina Popoiu de la Muzeul Satului, care are mai multe pisici decât mine, vreo 80”, a declarat pentru ”Adevărul” Iustin Dejanu, directorul Muzeului Golești.

”Pisicile au devenit o atracție pentru vizitatori”

Primele pisici au fost aduse în 2016. Ulterior, la Muzeul Golești au început să vină și alte pisici, iar altele au fost abandonate lângă muzeu, găsind acolo o a doua casă, una foarte primitoare. Au fost inclusiv vizitatori care și-au lăsat pisicile de acasă la muzeu, știind că vor fi ocrotite.

”Pot spune că pisicile au devenit și o atracție pentru vizitatori. Pentru că sunt foarte mulți care iubesc pisicile și care veneau efectiv să vadă pisicile, să le aducă mâncare. Au fost și cazuri de vizitatori care au adoptat dintre pisicile noastre”, adaugă Iustin Dejanu.

O situație emoționantă a fost atunci când la Muzeul Golești a fost adusă Rosy, o pisică mică și bolnavă, împreună cu doi frați. Cei trei nu mai aveau mamă care să îi hrănească.

”Iar laptele de pisică conferă o imunitate, dă o protecție pentru pisoi. Eu nu știam la momentul respectiv că se găsește lapte special pentru puii de pisică care nu au mamă. M-am interesat la mai multe magazine de animale. La un moment dat m-a sunat cineva de la un magazin că are lapte special pentru pisoi. L-am cumpărat și am hrănit-o pe Rosy, care s-a făcut bine, a supraviețuit. Și ea este acum șefa din curtea conacului Goleștilor”, mai spune Iustin Dejanu.

Directorul Muzeului Golești și mai mulți colegi au cumpărat mâncare și vaccinuri pentru pisici. Însă sunt momente în care nu mai fac față. Asta și pentru că cele 45 de pisici trebuie să mănânce 4-5 kilograme de hrană zilnic, ceea ce înseamnă costuri de 200-300 lei pe zi.

Muzeul Golești a primit sprijin gratuit și de la organizația Eduxanima pe partea de vaccinare și deparazitare. Iar aici se adaugă și ajutorul primit de la mai multe firme ce comercializează hrană pentru animale. Drept urmare, pisicile au hrana asigurată până la finalul acestui an.

Pe glob, cel mai celebru caz de muzeu care folosește pisici pentru a proteja exponatele este cel de la celebrul Hermitage din Sankt Petersburg, unde pisicile sunt utilizate cu succes încă din 1764 pentru a scăpa de rozătoare.

Povestea celui mai valoros exponat

Iată mai jos și povestea celui mai valoros exponat de la Muzeul Golești.

După ce România a fost proclamată Regat, în 1881, în ţara noastră au fost realizate două tronuri pentru cei doi suverani, Majestăţile Lor Regale Carol I şi Elisabeta.

Cele două tronuri au fost folosite între anii 1885 şi 1947, de către toţi monarhii României. Tronul regilor României se află din 1981 la Muzeul Golești, fiind adus de la Muzeul de Artă. Ce s-a întâmplat cu al doilea tron regal? „Tronul pereche, al Reginei Elisabeta, se găsește în rezervele Muzeului Naţional de Istorie“, preciza istoricul şi criticul de artă Gabriel Badea-Păun pentru ”Adevărul” acum șase ani.

După cum explică Iustin Dejanu, „de inspiraţie neobizantină, tronurile au fost confecţionate din lemn aurit şi ornate cu pietre semipreţioase. Pe spătar sunt reprezentate cifrele Regelui Carol I şi ale Reginei Elisabeta, create din bronz poleit, aplicat pe plăci de onix algerian. Fără a fi pe deplin documentată, realizarea celor două piese este legată de numele arhitectului Charles-André Lecomte du Nouÿ, restauratorul bisericii episcopale de la Curtea de Argeş şi autorul mobilierului liturgic al edificiului, ca şi al stranelor regale de la biserica nouă a mânăstirii din Sinaia, cu care prezintă numeroase similitudini“.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite