Norul de praf care traversează România conține și particule rezultate din incendiile din Ucraina

0
Publicat:

Un nor de praf care traversează în ultimele zile România a stârnit îngrijorare în mai multe orașe din țară. Specialiștii au concluzionat că norul conține și particule rezultate din incendiile provocate de războiul din Ucraina.

FOTO: Meteo Moldova
FOTO: Meteo Moldova

Meteorologii au reacționat în urma apariției norului de praf care i-a îngrijorat pe locuitorii zonei de nord-est a României. Specialiștii de la Meteo Moldova au transmis faptul că norul de praf se întinde din Peninsula Crimeea până la granița cu Belarus. 

„Transportul de praf în troposfera joasă din regiunile de la nord de Marea Neagră s-a redus semnificativ în timpul nopții. Pe imaginile satelitare MODIS de ieri se poate vedea în mod distinct transportul de praf la macroscară, cu două areale distincte, unul din regiunea Moldovei în care praful e transportat într-o masă de aer ușor instabilă, dar și un areal foarte bine conturat în care transportul de praf se defășura într-o masă de aer stabilă. Interesul mare pentru acest fenomen a fost dat evident de desfășurările geopolitice în curs la est de România. Așa cum am spus de ieri, în mod cert, în norul de praf de ieri am avut cu siguranță și doze mici de rezultante din incendiile asociate războiului din Ucraina. Doar că aceste mici suspensii au ajuns și ajung în regiunea țării noastre de la începutul războiului atunci când sunt condiții favorabile de circulație atmosferică, adică circulație atmosferică dinspre est, fără să le remarcăm”, a transmis conf. dr. Lucian Sfîcă, specialist Meteo Moldova. 

Norul de praf deasupra Iașului. FOTO Andrei Luca
Norul de praf deasupra Iașului. FOTO Andrei Luca

Atmosferă irespirabilă la Iași

Aerul a fost greu de respirat în ultimele zile la Iași, după apariția acestui nor de praf greu de explicat de către specialiști. 

„Pare a fi un val extins de praf care vine din est, nu găsesc alte explicații. Senzorii la sol sunt funcționali. Apar multe ciudățenii la sol, posibil cauzate și de umiditate. Atmosfera este irespirabilă în anumite zone din oraș. Analizez datele. În orice caz, cei care suferă de astm sau au probleme de respirație, ar trebui să rămână în case”, a transmis la începutul săptămânii fizicianul Silviu Gurlui, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Acesta a măsurat încontinuu nivelul de poluare din zona Iașului în ultimele zile și a remarcat faptul că praful care a acoperit zona de nord-est a României este însoțit și de polen de pelin, zona fiind cea mai afectată din Europa. 

Norul de praf s-a mai retras în ultimele ore, însă cei care suferă de astm și au probleme de respirație sunt în continuare sfătuiți să rămână cât mai mult în case, cu geamurile închise și cu aerul condiționat pornit, până la finalul săptămânii. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite