Detalii cutremurătoare în cazul copilului mort după două zile de spitalizare. „Părinții vor doar să nu se mai întâmple” VIDEO

0
Publicat:

Părinții unui copil de un an și jumătate, care a murit în urmă cu o lună într-un spital din Dolj, acuză medicii din Calafat că nu l-au investigat suficient și nu au decis transferul la timp către un spital de rang superior, care l-ar fi putut îngriji. Copilul a murit la Craiova, în a treia zi de la internare.

Decesul lui Pablo Dominic Lișcă, un copil de un an și jumătate, s-a produs în 6 iulie 2024, după doar două zile de spitalizare. Familia copilului, care susține că e vorba de malpraxis, cere acum ca acest caz să fie investigat, iar dacă s-au făcut greșeli, acestea să nu se mai repete și să trimită în mormânt și alți micuți. O întreagă comunitate cere să se facă dreptate, iar joi, 8 august 2024, la Calafat a avut loc un protest, zeci de persoane, care au purtat pancarte cu mesaje precum „Vrem dreptate!”, „Copiii au dreptul la viață”, „Vinovații să plătească”, și au strigat „Spitalul nu e moarte”, finalizând protestul în curtea spitalului care, spun protestatarii, l-a trimis pe copil în mormânt.

„Un copil de care familia chiar s-a îngrijit”

Detalii cutremurătoare ies la iveală în cazul micuțului mort la câteva ore de când a ajuns în cele din urmă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Medicii din Calafat ar fi refuzat trasferul la un alt spital, deși nu aveau medic pediatru în gardă iar starea copilului se înrăutățea vizibil. Copilul era bine îngrijit, părinții acestuia prezentându-se cu el la medic la primul semn de boală, spune avocata familiei.

Drama familiei Lișcă a început în 4 iulie 2024. Copilul cel mic al familiei (părinții lui Dominic Pablo mai au un copil de 4 ani) a fost internat la Spitalul Municipal Calafat, după ce anterior părinții se prezentaseră cu copilul la medicul de familie care îi prescrisese un tratament. În doar două zile lucrurile s-au precipitat, iar băiețelul vesel a ajuns la Terapie Intensivă, în cele din urmă decedând.

„Au internat minorul - un copil absolut normal, cu fișa de vaccinări completă, un copil de care familia chiar s-a îngrijit; la prima tuse alegau cu copilul la medicul de familie, un copil a cărui sănătate a contat pentru familie în permanență - l-au internat pe data de 4 iulie cu tuse. Anterior, cu două zile înainte, fuseseră la medicul de familie, le dăduse acasă un tratament, nu trecea tusea și li s-a recomandat internarea în spital. L-au internat pe 4 iulie, pe 4 iulie copilul a fost deosebit de bine, activ, s-a jucat toată după amiază în curtea spitalului, supravegheat de mamă”, a refăcut avocata familiei, Geanina Alexa, șirul evenimentelor.

„Că nu e  de Craiova, că toți copiii au așa, că noi nu suntem medici...”

În noaptea de 4 spre 5 iulie starea copilului s-a agravat. „A fost destul de agitat, i-a fost destul de rău, respira greoi, n-a putut să doarmă deloc, a avut vărsături. Pe data de 5, dimineață, și mai rău. Nu mai urina, vărsături, familia a solicitat să plece cu copilul la Craiova, să fie transferat copilul la Craiova, și li s-a spus că <ăsta nu e caz de Craiova>. Și cu asta le-a închis gura. De două-trei ori au încercat”, a adăugat avocata.

Mama copilului povestește la rândul său că s-a rugat de medici să-l trasfere. „Copilul era bine când  a venit. Avea puțin roșu în gât, avea puțin la spate și nu i-au făcut și lui o radiografie, nu i-au făcut nimic, n-au vrut să mă trimită cu el la Craiova. Mă rugam de ele – trimite-mă la Craiova, trimite-mă la Craiova! - și nu voiau să mă trimită. Că nu e de Craiova, că are puțin roșu în gât și la spate, că toți copiii au așa, că noi nu suntem medici. Uite, suntem medici acum. Ne-au trimis la Craiova de gura noastră, că am insistat prea mult pe ele: trimite-mă la Craiova, trimite-mă!”, a povestit mama.

Fără medic pediatru de gardă

Starea copilului a continuat să se înrăutățească în cursul zilei de 5 iulie. După-amiază medicul pediatru a ieșit din tură, iar copilul a rămas sub supravegherea unui medic de gardă, diabetolog.

Din ce în ce mai rău copilul, asistentele erau singurele care stăteau în permanență lângă acest copilaș. Doamna doctor pediatru plecase la ora 12,00, și-a terminat tura, a plecat mai devreme chiar, și a lăsat diabetoloaga care era de gardă și de acolo a început administrarea tratamentului prin telefon. Vreo patru telefoane, la fiecare telefon schimba tratamentul, schimba antibioticul, până la urmă ultimul antibiotic administrat a fost C-fort. Se întâmpla în ziua de 5. Când au văzut că e din ce în ce mai rău, la ora 19,30 i-au făcut în sfârșit o radiografie pulmonară și atunci au văzut că plămânii copilașului sunt destul de afectați și au luat decizia, totuși, de a vorbi cu Spitalul Județean Craiova și de a solicita transferul. Transferul s-a făcut după 12,00 noaptea. Copilașul a ajuns la Craiova la 2,00 dimineața și la ora 10,00 dimineața a murit, pe data de 6 iulie”, a relatat avocata.

„Doar prin telefon vorbea (n. red. – medicul pediatru) cu cealaltă doctoră de gardă, îi făcea prin telefon, măcar n-a venit la spital să vadă, să știu și eu copilul cum este, nu prin telefon, nu se funcționează prin what s app”, a spus și mama copilului.

Plângere penală pentru ucidere din culpă

Familia lui Pablo Dominic face acum demersuri pentru ca acest caz să fie investigat și să se afle ce s-a întâmplat cu adevărat și de ce copilul lor nu a fost salvat. Părinții vor în primul rând ca dacă se va dovedi că cineva a greșit, vinovații să plătească iar alți părinți să nu mai fie nevoiți să treacă prin ce au trecut ei.

Avocatul a înaintat o adresă către Colegiul Medicilor pentru a se demara o cercetare disciplinară . S-a formulat de asemenea o plângere penală pentru infracțiunea de ucidere din culpă, iar pe cale civilă  s-a  solicitat antrenarea răspunderiii civile delictuale. „Le-am zis – Gândiți-vă la o sumă! Doamna avocat, nu vrem nimic, nu înțelegeți că nu vrem nimic? Pur și simplu vrem să nu se mai întâmple așa ceva. - Ei nici până la ora asta, în penal sau în civil, nu mi-au precizat o sumă. Eu acțiunea civilă am redactat-o și nu au putut să o depun pentru că nu am suma pe care o solicit. Măcar o sumă formală”, a mai spus avocata.

Managerul spitalului: „Sunt anumite semne de întrebare”

La mai mult de o lună de la producerea evenimentului, reprezentanții Spitalului Municipal Calafat nu au încă o concluzie cu privire la ce s-a întâmplat. Managerul spitalului spune că înțelege durerea părinților, că le este alături și își exprimă părerea de rău pentru ce s-a întâmplat. Speră, de asemenea, ca încrederea pacienților în această unitate sanitară să nu scadă, pentru că activitatea se desfășoară „în majoritatea cazurilor (...) în condiții foarte bune”.

Copilul ar fi fost investigat insuficient și transferat târziu la alt spital FOTO: Adevărul
Copilul ar fi fost investigat insuficient și transferat târziu la alt spital FOTO: Adevărul

Ne exprimăm părerea de rău pentru situația prin care trec și ne dăm silința ca acest lucru să nu se mai întâmple. A fost demarată o anchetă internă în care a fost analizat și va fi analizat în continuare dacă protocoalele stricte și procedurile pe care le avem puse în funcțiune au fost respectate, iar dacă acestea nu au fost respectate, medicul sau medicii respectivi vor fi sancționați atât din prisma spitalului, cât și pe mai departe Colegiul Medicilor, în această situație. Ceea ce ne dorim noi este faptul ca această situație tragică să nu demoralizeze oamenii să se prezinte în continuare la Spitalul Calafat. Investițiile s-au făcut, destul de semnificative în secție, secția este condusă și activitatea se desfășoară în majoritatea cazurilor – din păcate în acest caz sunt semne de întrebare – în condiții foarte bune. Nu am mai avut o situație de genul acesta până acum, dar vom investiga și vom ajunge la o concluzie, pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a declarat managerul Dorin Stelian Niță.

Deși se ferește să indice unde s-a greșit, managerul repetă că sunt „anumite semne de întrebare”.

Nu pot să îmi exprim o opinie oficială. Sunt anumite semne de întrebare în ceea ce privește partea de tratament, partea de investigații și temporizarea transferului spre o unitate superioară. Noi avem protocoale stricte prin care medicul pediatru, chiar dacă nu este de gardă, la solicitare trebuie să se prezinte la spital, este într-un  contrcat pe care îl avem în desfășurare. De asemenea, temporizarea transferului trebuie să fie justificată și toate aceste răspunsuri le vom avea în viitorul apropiat, în momentul finalizării anchetei”, a mai spus managerul.

Pe de altă parte, trasferul la un spital de rang superior nu se poate face la simpla solicitare a familiei, ci trebuie obținut un acord de la spitalul care urmează să primească pacientul, a mai explicat managerul. „Transferul interspitalicesc trebuie să respecte o anumită procedură. Se comunică cu medicul de la spitalul respectiv unde pacienții doresc transferul, iar dacă se obține acordul respectiv se efectuează transferul. Lucrul acesta, încă o dată, îl vom analiza și îl vom clarifica. Sunt multe detalii, multe aspecte pe care părinții le aduc în vedere, sunt de asemennea multe detalii pe care medicii le spun”, a mai declarat managerul Dorin Stelian Niță.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite