Primul român eutanasiat în Spania. Motivul pentru care ultima dorință i-a fost refuzată

0
0

Eugen Sabău, un român închis în Spania după ce a împuşcat patru oameni, a solicitat şi a primit dreptul de a fi eutanasiat. În schimb, justiția spaniolă refuză să-i îndeplinească ultima dorință.

Eugen Sabău și-a împușcat patru colegi. FOTO El Pais
Eugen Sabău și-a împușcat patru colegi. FOTO El Pais

UPDATE 15.00 Eugen Marin Sabău a fost eutanasiat în prezența rudelor sale, la Spitalul Penitenciar Terrassa din Spania. Românul a primit injecția letală și a fost de acord să-și doneze organele, a declarat avocatul românului pentru ȘtirileProTv.


Bărbatul în vârstă de 46 de ani a solicitat să fie eliberat condiționat pentru 24 de ore, pentru a-și lua adio de la cei dragi, chiar înainte de a fi eutanasiat, însă ultima sa dorință a fost refuzată. 

Un judecător i-a respins însă ultima dorință, notează EL Pais, care amintește că românul va fi eutanasiat la cererea sa chiar marți, 23 august. Motivul? Magistratul și-a argumentat decizia prin faptul că ar exista riscul ca acesta să evadeze din moment ce s-ar afla într-un spital fără supraveghere. În plus, a mai spus judectătorul, Eugen Sabău nu a regretat faptele sale. 

Șefa Judecătoriei Numărul 5 din Tarragona a emis un ordin prin care respinge cererea apărării lui Sabau, concluzionand că acordarea libertății acesteia „nu ar modifica foarte mult” situația actuală, întrucât ar fi mutat de la spitalul Penitenciar Terrassa la un alt spital obișnuit. Doar că, mai adaugă magistratul, fără supraveghere polițienească ar exista riscul unei evadări.

Primul român care va fi eutanasiat, Eugen Sabău își petrece ultimele ore din viață la spitalul penitenciarului. Bărbatul așteaptă să fie eutanasiat, așa cum el însuși a solicitat. Anterior, Curtea Constituțională a respins ultima solicitare a avocaților victimelor românului, care ar fi dorit ca acesta să fie judecat public și să apară în boxa acuzaților. 

Ce s-a întâmplat

Marian Eugen Sabău lucra ca agent de pază şi, este acuzat de tentativă de omor, după ce a împuşcat trei foşti colegi de muncă și doi polițiști. Incidentul a avut loc pe 14 decembrie 2021, după ce firma la care Sabău era angajat a decis să-l concedieze din cauza unui conflict de muncă. După ce a intrat înarmat şi a tras asupra unor colegi, el a încercat să fugă.

Eugen Sabău a fost surprins când și-a atacat colegii. FOTO El Pais
Eugen Sabău a fost surprins când și-a atacat colegii. FOTO El Pais

Cu poliţiştii pe urmele sale, românul s-a baricadat într-o casă de unde a continuat să tragă. A rănit doi poliţişti, dar a fost şi el împuşcat şi a suferit o leziune medulară. Potrivit medicilor spaniloli, românul a suferit tetraplegie ireversibilă, a avut şi un picior amputat şi este total dependent de îngrijirea altora. Asta înseamnă că practic el este paralizat şi că şi-ar petrece tot restul vieţii pe un pat de spital.

„Sunt paraplegic. Am 45 de răni la mână. Nu-mi pot mişca bine braţul stâng. Am şuruburi şi nu-mi simt pieptul”, a spus anterior Sabău, pe 11 iulie, la spitalul penitenciar unde este internat. În scurta sa apariţie, el nu a dat alte explicaţii cu privire la decizia sa de a se folosi de Legea Eutanasiei.

El susţine că agenţii au fost cei care au deschis focul şi că, după ce a fost împuşcat în piept a devenit „inconştient”. „Nimeni nu m-a avertizat, m-au împuşcat direct fără să mă avertizeze sau să vorbească cu mine”, a spus el. El a mai afirmat că foştii şefi i-au făcut viaţa imposibilă, că a trăit un adevărat iad la serviciu şi că a fost exploatat şi a fost victima discriminării rasiale.

Cazul său a provocat o adevărată dezbatere în Spania, mai ales după ce a solicitat dreptul la o moarte demnă, asistată. Într-o primă fază, judecătorii i-au dat dreptate şi s-au arătat de acord ca românul să fie eutanasiat. A intervenit însă sindicatul poliţiştilor, care a făcut apel şi a cerut ca românul să fie mai întâi adus în tribunal şi judecat pentru ceea ce a făcut.

Potrivit sursei citate, instanţa a apreciat că nu există motive legale pentru revocarea deciziei pronunţate deja de instanţa de instrucţie şi a apreciat că situaţia de vulnerabilitate insurmontabilă, durere şi suferinţă suferită de Marin Eugene Sabău îi legitimează cererea de moarte voluntară înainte de a putea fi judecat. Astfel, el devine primul deţinut din Spania care are dreptul la „o moarte demnă”, de la intrarea în vigoare a legii eutanasiei, în urmă cu un an.

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite