Copilul care a văzut marea pentru prima dată: „Aș putea să rămân aici o viață!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surprizele pentru ei nu se opresc aici: în septembrie, după începerea școlii, ei vor beneficia zilnic de o masă caldă și de un program after school.

Copii fericiti aflați pentru prima dată la mare FOTO World Vision Romania
Copii fericiti aflați pentru prima dată la mare FOTO World Vision Romania

„Alin este unul dintre cei aproape 100 de copii din Călărași pe care i-am dus luna trecută la mare în Năvodari. A fost prima lui vacanță, nu doar de la școală, ci și de la responsabilitățile de acasă. Părinții sunt plecați la muncă în străinătate, iar Alin locuiește cu sora lui și bunica, care acum este bolnavă. Ca un om mare, pentru a îi prelua din sarcini, Alin o ajută adesea la treburile din gospodărie”, povestește Andreea Bujor, Director Advocacy & PR la World Vision Romania.

Copiii s-au distrat o zi întreagă la Năvodări și mai că nu doreau să plece acasă, așa de mult le-a plăcut vacanța la mare. Mirați, curioși, încântați, toți s-au bucurat când au văzut pentru prima dată întinderea imensă de apă. Alin, un băiețel de nouă ani, din județul Călărași, a povestit că a rămas uimit. „Aș putea să rămân aici o viață! Este prima mea vacanță, nu mi-aș fi închipuit că poate fi atât de frumos”, ne-a mai spus el.

Masă caldă și after school

Bucuroși că vor ajunge pentru prima dată în viață la Constanța, copiii din Unirea au fost nerăbdători până la Năvodari, acolo unde au și înnoptat. Grijile și neajunsurile de casă au rămas în urmă pentru o zi pentru că micuții au fost duși într-o altă lume. S-au entuziasmat cu toții, au fost fericiți, curioși, nu le venea să creadă.

Unii își doreau să rămână pentru totdeauna la plajă. Sau măcar toată vacanța mare. Au făcut fotografii, au înotat cu colacul, s-au jucat pe nisip și li s-a părut că timpul a trecut foarte repede.

Alin a avut prima vacanță din viață FOTO World Vision Romania
Alin a avut prima vacanță din viață FOTO World Vision Romania

„La Unirea, noi, World Vision Romania, mai avem un proiect ce se va derula din luna septembrie, odată cu începerea noului an școlar. Este vorba despre oferirea unei mese calde și un program de after school timp de două ore pentru copiii din familii vulnerabile. Majoritatea au părinții plecați în străinătate, la muncă, ori părinții nu au posibilități materiale”, spune Andreea Bujor.

Muncește ca un om mare în gospodărie

Alin este unul dintre cei aproape 100 de copii din Călărași care au ajuns luna trecută la mare, în Năvodari. A fost prima lui vacanță, nu doar de la școală, ci și de la grijile de acasă.

Băiețelul locuiește într-o căsuță modestă, doar cu bunica și sora lui. Restul familiei e plecată în străinătate. Părinții mai trimit bani, dar gospodăria nu poate fi ținută doar de mamaia, și ea bolnavă. Așa că, deși are numai 9 ani, băiețelul este obișnuit ca în vacanța mare să muncească: să măture curtea, să dea mâncare la animale sau să-și pună singur de mâncare.  

Bucurie nemăsurară în prima vacanță pe litoral FOTO World Vision Romania
Bucurie nemăsurară în prima vacanță pe litoral FOTO World Vision Romania

De aceea, micuțul ar fi vrut să ca zilele petrecute la mare cu prietenii și colegii să continue la nesfârșit. A savurat fiecare clipă ca și cum ar fi prima și ultima oară când se poate bucura de briza mării și de nisipul auriu sub tălpi. 

În același timp, băiețelul are încredere și speranță că viața îi poate oferi mai mult. Asta îl motivează să fie unul dintre cei mai silitori copii din clasa lui.  

Vacanță la mare pentru copiii nevoiași FOTO World Vision Romania
Vacanță la mare pentru copiii nevoiași FOTO World Vision Romania

Sunt sute de copii în mediul rural care, ca Alin, n-au avut niciodată parte de o vacanță dincolo de satul lor, care n-au ieșit niciodată din comunitate. Noi putem schimba această realitate. Ne dorim să ducem peste 400 de copii la mare, la bazin, la bălăceală. Ajută-i pe copiii care n-au văzut niciodată marea să aibă o vară de neuitat. Donează prin SMS la 8864 cu textul SPERANTA sau donează pe site-ul nostru: https://bit.ly/3cDQBgK", explică Andreea Bujor.

„Când am văzut ce prețuri sunt..."

Mai e puțin până când vacanța mare se duce. Deja o parte dintre copiii din programul Pâine și Mâine au ajuns să vadă marea pentru prima oară. S-au minunat, au pus multe întrebări, au fost entuziasmați și s-au bucurat să simtă briza mării.

 „Aș fi vrut să merg cu fetița la mare, dar când am văzut ce prețuri sunt, mi-am dat seama că ar trebui să cheltui 300-400 de lei pe zi. Cu banii ăștia noi trăim o săptămână, așa că m-ați scutit enorm”, ne-a spus o mămică după ce fetița ei s-a întors cu noi de la mare.

„Știm că astfel de costuri nu sunt ,,prinse” în bugetul unei familii modeste de la sat. Însă ne bucură inimile enorm când vedem sclipirea din ochii unui copil când zărește marea. Statisticile ne arată că 7 din 10 copii nu au fost niciodată la mare, iar 6 din 10 copii nu au fost niciodată într-o vacanță în afara comunității”, spune Andreea Bujor.

Vacanță pentru copiii nevoiași la mare FOTO World Vision Romania
Vacanță pentru copiii nevoiași la mare FOTO World Vision Romania
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite