România, condamnată la CEDO pentru o anchetă penală greșită privind agresarea sexuală a unei fete de 13 ani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a fost condamnată la CEDO să plătească 12.500 euro unei fete dintr-un centru de plasament din județul Brașov. Instanța europeană spune că procurorii au încălcat reguli elementare în anchetă.

Fată abuzată FOTO Adevărul
Fată abuzată FOTO Adevărul

România este condamnată de instanțele internaționale, încă o dată, să plătească despăgubiri pentru modul defectuos în care autoritățile au gestionat ancheta penală într-un caz de abuz sexual asupra unei minore.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit că țara noastră trebuie să achite 12.500 de euro unei fete care reclamat că a fost abuzată într-un centru de plasament din județul Brașov, însă  - spun chiar cei de la CEDO - justiția românească nu și-ar fi făcut treaba cum trebuie, așa că agresorul a scăpat nepedepsit.

Potrivit deciziei amintitei instituții europene, procurorul care s-a ocupat de caz nu a respectat norme elementare într-o anchetă, privând-o, astfel, pe tânără de o derulare corectă a anchetei.

La Brașov există singurul tribunal din țară specializat pe probleme de minori și familie și un parchet aferent instanței de judecată. Decizia CEDO spune că Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov nu a reușit măcar să cerceteze cazul fetei abuzate în centrul de plasament.

Copila i s-a plâns tatălui că a fost abuzată sexual

În ianuarie 2019, fata - care avea 13 ani - i-a dezvăluit tatălui ei că, încă din vara anului 2018 era abuzată, în centrul în care se afla în plasament, de către un fost beneficiar al centrului, cu șapte ani mai mare decât minora. Tatăl a făcut plângere penală, iar dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov.

Dosarul a fost clasat la 14 mai 2019, deoarece, potrivit anchetatorilor „există un dubiu că a fost comisă această infracțiune”.

Ancheta a fost condusă superficial

Reprezentanții parchetului au refuzat să facă vreun comentariu în legătură cu dosarul. În februarie 2020, tatăl și fata au mers să-și caute dreptatea la CEDO, unde Curtea a condamnat România la plata sumei de 12.500 de euro, pentru lipsa unor proceduri penale eficiente: greșeală în ceea ce privește vârsta reclamantei - un element esențial al investigației și concluzii bazate exclusive pe declarațiile suspectului.

Mai mult, CEDO invocă și faptul că „niciuna din examinările psihologice din dosar nu a evaluat capacitatea fetei de a-și exprima consimțământul valabil asupra unui act sexual”, erau prezente „stereotipurile că victima minoră a provocat omul mai în vârstă să întrețină raporturi sexuale cu ea” și „nici angajatul Protecției Copilului și nici avocatul din oficiu nu au făcut cereri, în anchetă și au omis să atace decizia procurorului, în dosar”.

Cei de la Protecția Copilului Brașov sunt convinși că ei și-au făcut bine treaba, chiar dacă nu cred în spusele fetei. „Fata a primit ajutor din partea instituției noastre, de consiliere, terapie de specialitate, dar a depășit momentul și totuși, să fim..., este vorba de un presupus abuz”, a precizat  Julieta Gârbacea, directorul DGASPC Brașov.

Nu e primul caz în care România este obligată să achite daune pentru că parchetele nu au fost în stare să facă dreptate în cazurile minorilor abuzați sexual.

În anul 2016, țara noastră a fost condamnată la CEDO de două ori și a întrat în atenția Comisiei Europene, care a întocmit un raport măgulitor despre modul cum sunt protejați de agresiuni minorii din România.

S-a întâmplat după ce instanțele de judecată au considerat că două fetițe, de 11 și 14 ani ar fi consimțit să întrețină relații sexuale cu agresorii lor.

Cei care vor să ajute sunt opriți la poartă. Iubiții fetelor intră ca acasă

A devenit deja o obișnuință faptul că în centrele de plasament este foarte greu să aibă acces rudele copiilor sau chiar reprezentanții unor ONG-uri.

Foștilor beneficiari sau chiar iubiților fetelor din centre le este, însă, foarte ușor să intre, cu complicitatea personalului, motiv pentru care se ajunge la situații precum cea reclamată de tânăra care nu mai are mult și va părăsi centrul, deoarece va împlini 18 ani.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite