Directoare de școală din Bacău, demisă pentru că a evitat elevii maghiari. „Ei nu sărbătoresc Ziua Națională a României“

0
0

Directoarea unei școli din județul Bacău a fost demisă pentru că a refuzat să cheme la festivitățile de 1 Decembrie copiii unei unități școlare din subordine pe motiv că aparțin etniei maghiare.

Directoarea școlii din Pârjol a fost demisă FOTO arhivă Adevărul
Directoarea școlii din Pârjol a fost demisă FOTO arhivă Adevărul

Incidentul a avut loc la Școala Gimnazială din comuna băcăuană Pârjol. Pe 28 noiembrie 2022, la festivitatea de Ziua Națională a României, nu au fost invitați și elevii de la Școala Pustiana, arondată unității școlare amintite anterior, în majoritate de naționalitate maghiară. Decizia a fost luată de directoarea școlii, Corina Ioniță, care spune că nu suportă „ungurii”.

Discuția a purtat o discuție cu o altă persoană pe grupul de WhatsApp, iar modul în care a înțeles să se exprime, în special la adresa copiilor de naționalitate maghiară, nu mai lasă loc de comentarii: „Sunt unguri. Sărbătoresc pe 14 martie. Crucea mamii lor!”

„Mesajul primit pe 27 noiembrie, seara, conținând fragmente dintr-o conversație de pe grupul Whatsapp al Școlii Gimnaziale Pârjol în care doamna director a adresat cuvinte injurioase la adresa elevilor ce aparțin comunității maghiare din satul Pustiana, comuna Pârjol, înregistrat imediat (luni, 28 noiembrie 2022) la Inspectoratul Școlar Județean Bacău a determinat, în mod prioritar, dispunerea cercetării situației semnalate”, a declarat profesorul Anca Egarmin, șefa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bacău, pentru Ziarul de Bacău.

Mesajele postate pe Whatsapp de către directoarea școlii FOTO Ziarul de Bacău
Mesajele postate pe Whatsapp de către directoarea școlii FOTO Ziarul de Bacău

Directoarea, demisă pe loc

Inspectoratul Școlar Județean Bacău a primit o sesizare în acest caz de la alte cadre didactice și a demarat imediat o anchetă. Directoarea a recunoscut că a făcut afirmațiile amintite și a fost imediat demisă.

„După ancheta ISJ care a confirmat că, în data de 28.11.2022, la activitatea cultural-artistică prilejuită de Ziua Națională a României de la Școala Gimnazială Pârjol nu au fost invitați elevii de la Școala Pustiana, în majoritate de naționalitate maghiară, și în cadrul căreia doamna director a recunoscut că este autoarea mesajului jignitor de pe grupul de Whatsapp al școlii, s-a luat singura măsură posibilă: Având în vedere gravitatea incidentului cu vădit caracter discriminatoriu, fapt intolerabil mai ales în mediul școlar, mai ales în ceea ce privește conduita unui director de unitate de învățământ, în data de 29 noiembrie 2022, Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Bacău a hotărât eliberarea din funcție a doamnei director de la Școala Gimnazială Pârjol”, precizează inspectorul școlar general, profesorul Anca Egarmin.

Șefa ISJ Bacău consideră că atitudinea fostei directoare a fost iresponsabilă și putea crea disensiuni în mica comunitate din localitatea Pârjol.

„Inspectoratul Școlar Județean Bacău dezaprobă vehement o astfel de atitudine iresponsabilă, de natură a semăna disensiuni artificiale într-o comunitate mică, în care domnește respectul și întelegerea reciprocă. Cu toții suntem români si cu toții trebuie să cinstim ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, în toate semnificațiile ei. Patriotism înseamnă cum cinstim memoria înaintașilor noștri și opera lor istorică – România – nu afirmații nechibzuite”, a mai adăugat inspectorul școlar general.

Bacău


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri