Tot ce se știe despre cazul de la spitalul Sf. Pantelimon: cum au ajuns doi medici din salvatori, suspecți de crimă. Dezvăluiri, acuzații, explicații
0Sistemul medical românesc se confruntă cu cele mai grave acuzații aduse vreodată unui medic - omor cu premeditare - într-un caz ajuns în atenția publicului cu patru luni în urmă. Doi medici sunt în arest, iar dezbaterile par fără sfârșit. Regăsiți mai jos totul despre acest caz.
Cazul deceselor suspecte de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală a fost adus în atenția publicului cu patru luni în urmă, în urma unor dezvăluiri publicate de cetăteanul.net.
La acel moment ministrul Alexandru Rafila a trimis corpul de control să verifice informațiile privind un presupus val de decese suspecte la secția de Terapie Intensivă a Spitalului „Sfântul Pantelimon” din Sectorul 2 al Capitalei. Toate detaliile le regăsiți în articolul „Morți suspecte la Spitalul Sfântul Pantelimon. Rafila trimite Corpul de Control, dar pune la îndoială acuzațiile”.
„Polițiștii de la Omoruri fac audieri în cazul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon”, venea o nouă veste chiar a doua zi de la anunțul ministrului Rafila. Tot vineri, 12 aprilie 2024, Tribunalul București anunța că au fost audiați trei angajați ai unității spitalicești, iar procurorii au început urmărirea penală cu privire la infracțiunea de omor: Cazul morților de la Spitalul „Sf. Pantelimon”: Trei angajați au fost audiați, procurorii au ridicat documente medicale.
Familiile pacienților internați în acest spital au început să ceară explicații. Regăsiți informații în articolul „Familiile pacienților morți în secția ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon cer explicații: „Avea 53 de ani. L-am adus luni și a murit joi”. Reacția lui Rafila”.
În aceste zile a apărut și ipoteza că dezvăluirile și tot ce a urmat ar fi fost determinat de dorința de răzbunare a fostei șefe a secției ATI din cadrula cestui spital. Despre explicațiile doctoriței regăsiți detalii în continuare: „Fosta șefă ATI de la Spitalul Pantelimon: „Ce vină am eu că se moare pe capete, mai rău ca în pandemie?””
Reprezentanții spitalului ofereau primele detalii, managerul transmițând că din analiza preliminară nu au fost găsite date care să sugereze o viciere a tratamentului în secția de terapie intensivă. Detalii în articolul: „Managerul Spitalului Sf. Pantelimon: „Aceste decese nu puteau fi evitate”. Ce spune Colegiul Medicilor”.
Președintele Societății Române de Terapie Intensivă, dr. Șerban Bubenek a explicat ce este și cum se administrează noradrenalina, medicamentul menționat în cazul deceselor care deja se anchetau: „Președintele Societății Române de Terapie Intensivă: „Menirea noastră e să tratăm pacientul în așa fel încât mâine să poată părăsi spitalul””.
Ministrul Sănătății anunță primele rezultate
Cinci zile mai târziu au apărut și primele rezultate ale controalelor desfășurate la Spitalul „Sfântul Pantelimon”. Ministerul Sănătății transmitea că acuzațiile sunt false și sunt făcute din răzbunare: „O primă anchetă în cazul deceselor de la spitalul Sf. Pantelimon arată că acuzațiile sunt false și făcute din răzbunare”; „Ce spune ministrul Sănătății despre ancheta de la Spitalul Sfântul Pantelimon”.
Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, cataloga în schimb drept manipulare grosolană, respectiv „o pveste de adormit copiii” raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății. Detalii în articolul „„Lebăda neagră“ de la Spitalul Sf. Pantelimon. Ce spun experții despre rezultatul anchetei cu privire la cei 17 morți de la ATI”.
Colegiul Medicilor a anunțat, în 1 mai 2024, rezultatele anchetei desfășurate de forul profesional la același spital. Nici această anchetă nu a scos la iveală nereguli: Verdictul Colegiului Medicilor: Nicio abatere în cele 17 cazuri de deces de la Spitalul Pantelimon VIDEO
Ministrul rafila a revenit al rândul său pe temă, susținând din nou că al mijloc ar fi un simplu conflict intern: Ministrul Sănătății: conflictul de la Spitalul Sfântul Pantelimon a fost unul intern.
Prima reține, la aproape două luni de la declanșarea scandalului
A urmat o lună de liniște, pentru ca la începutul lunii iunie procurorii să facă prima reținere în acest caz, o asistentă audiată fiind reținută pentru mîărturie mincinoasă: Reținere în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon. O asistentă care ar putea face lumină în anchetă, refuză să spună ce știe. Asistenta a fost eliberată a doua zi.
Au mai trecut două luni, pentru ca în cursul acestei săptămâni să fie declanșat un adevărat cutremur, patru cadre medicale fiind reținute de poliție: Anchetă majoră la Spitalul Pantelimon din Capitală. Patru cadre medicale au fost ridicate de poliție
De aici evenimentele s-au succedat cu repeziciune, ministrul Sănătății solicitând demisia șefilor spitalului, în timp ce alte voci solicitau demisia ministrului Sănătății, au apărut informații și dezvăluiri, luări de poziție - de la care nici politicienii nu s-au abținut, rețineri, zeci de medici din cadrul Spitalului Pantelimon au protestat spontan, etc. Despre toate puteți citi mai jos:
- Protest spontan al medicilor de la spitalul Pantelimon. Amenință cu demisia în bloc;
- Presa şi procuratura înlocuiesc instituţiile statului. Cazurile SNSPA şi spitalul Pantelimon;
- De ce nu a găsit Colegiul Medicilor nereguli la Spitalul Pantelimon;
- Pacienți versus medici în scandalul „Spitalul Pantelimon”. Pe cine să crezi;