FOTOGALERIE Mutilată de medic, bună de cobai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriela Rândaşu îl acuză pe reputatul chirurg Alexandru Bucur că a sluţit-o pe viaţă după ce i-a greşit diagnosticul şi operaţia.Medicul este cercetat pentru vătămare corporală gravă. Pacienta cere daune morale şi materiale de 300.000 de euro.

CITEŞTE AICI povestea incredibilă a unei tinere condamnate la moarte în România

Citiţi şi:
Acuzaţii de malpraxis la Maternitatea Ploieşti. O femeie a aflat că are cancer după o operaţie de sarcină extrauterină

Citiţi şi: A rămas infirmă după ce i s-a pus un diagnostic greşit

Problemele de sănătate ale Gabrielei Rândaşu (37 de ani) au început la sfârşitul anului 2004. O umflătură urâtă pe maxilarul drept îi provoca dureri şi disconfort continuu. „O perioadă am crezut că-i răceală, apoi că-i otită. Am băgat antibiotice în mine cu pumnul, dar când am văzut că nu se schimbă nimic în bine m-am speriat şi am căutat un specialist", spune Gabriela Rândaşu.

Femeia a întrebat în dreapta şi-n stânga şi i s-a spus că unul dintre cei mai buni medici în domeniu din România este Alexandru Bucur. CV-ul acestuia venea ca o confirmare: şeful Secţiei de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială a Spitalului „Prof. Dr. Dan Theodorescu" din Bucureşti, membru în Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" şi şeful Catedrei de Chirurgie Maxilo-Facială. În preajma Sărbătorilor de iarnă, Gabriela Rândaşu a părăsit Ploieştiul natal cu direcţia Bucureşti, Spitalul „Dan Theodorescu".

Cancer!

Cu radiografiile făcute la Ploieşti în mână, Gabriela Rândaşu s-a prezentat la cabinetul profesorului Alexandru Bucur. „M-a examinat puţin, apoi mi-a zis direct că am cancer şi că trebuie să mă opereze. M-am speriat îngrozitor", povesteşte femeia.La 27 decembrie 2004, Gabriela Rândaşu a fost operată prima dată. În timpul operaţiei, partea de mandibulă afectată a fost secţionată şi îndepărtată definitiv - procedură standard în cazul tumorelor cancerigene. Pacienta, rămasă fără o bucată importantă din mandibulă, susţine că diagnosticul pus de medic a fost greşit, la fel şi intervenţia chirurgicală, care a fost efectuată în absenţa rezultatelor examenului histopatologic (recoltarea de fragmente de ţesut prin biopsie şi examinarea lor la microscop).

Analizele infirmă diagnosticul

Când rezultatul examenului histopatologic a sosit - arată Gabriela Rândaşu în plângerea penală înaintată Secţiei 3 Poliţie - s-a dovedit că diagnosticul corect era keratochist (chist al oaselor maxilare), şi nu tumoră malignă. În concluzie, tumora era necancerigenă, iar intervenţia chirurgicală nu necesita decât îndepărtarea chistului, nu şi porţiunea de mandibulă pe care el crescuse. „Cu toate că prezentam o formaţiune suspectă crescută pe mandibulă, nu mi s-a realizat o analiză a acelei formaţiuni prin prelevarea unei bucăţi din tumoră, decât după ce mi-a fost îndepărtată o parte din mandibulă.

Această biopsie era absolut necesară pentru a vedea dacă tumora este canceroasă sau nu este canceroasă şi constituie un element-cheie în punerea diagnosticului corect de keratochist", susţine Gabriela Rândaşu în plângerea penală. Când vorbeşte de biopsie ca procedură obligatorie înainte de punerea diagnosticului şi de intervenţia chirurgicală, pacienta invocă indicaţiile de bună practică din Tratatul de chirurgie scos de Editura Academiei Române. Partea referitoare la chirurgia oro-maxilo-facială din acest tratat este scrisă chiar sub redacţia profesorului Alexandru Bucur.

„Mi-a secţionat şi nervul facial"

Gabriela Rândaşu povesteşte pentru "Adevărul": "După această primă operaţie rămăsesem fără o parte importantă din mandibulă, aveam pareză facială şi nu mă puteam hrăni. În plus, eram desfigurată. Am revenit la profesorul Bucur, care m-a trimis la doctorul Adrian Reboşapcă, şeful Secţiei de Chirurgie plastică şi reparatorie de la Spitalul Colentina. Acesta din urmă m-a trimis înapoi la Bucur, spunându-mi «el ţi-a făcut-o, el să te repare». Şi uite-aşa, de la unul la altul". La doi ani după prima intervenţie, la 10 ianuarie 2006, pacienta se dă iar pe mâna chirurgului Alexandru Bucur pentru reconstrucţia mandibulară. "La această nouă intervenţie, dr. Bucur mi-a secţionat, din neglijenţă, ramul inferior al nervului facial şi mi-a efectuat greşit reconstrucţia mandibulei", se precizează în plângerea penală. Secţionarea nervului facial este menţionată în Foaia de Observaţie nr. 46 a spitalului.

„După această nouă operaţie eram devastată şi fizic, şi psihic. Eram desfigurată şi, din această cauză, într-o depresie gravă", spune Gabriela Rândaşu. „Într-una dintre aceste zile, întâlnindu-mă cu doctorul Bucur pe culoarul spitalului, m-a întrebat: «Nu te-a lăsat încă bărbac-tu?». Soţul meu era chiar lângă mine şi a auzit". Pacienta a fost, apoi, direcţionată către doctorul Adrian Reboşapcă de la Spitalul Colentina, care urma să acopere cu piele placa metalică plasată în locul porţiunii extirpate din mandibulă.

La externarea din spital, "în actele medico-legale întocmite de medicul Reboşapcă este menţionat drept diagnostic tumoră malignă mandibulă". "Scopul este evident: în lipsa acestui diagnostic fals, el ar fi fost obligat să sesizeze tratamentul greşit aplicat de către doctorul Bucur, deoarece acel tratament a fost decontat din bani publici. Fapta doctorului Reboşapcă constituie fals intelectual", menţionează Gabriela Rândaşu în plângerea penală.

Salvarea, în Germania

După încă doi ani de tratament în România, pacienta Gabriela Rândaşu a plecat în Germania pentru a repara ce se mai putea repara. „M-am interesat şi am aflat că operaţia se poate face, însă mă costă 20.000 de euro. N-aveam banii ăştia, dar ce era să fac, era viaţa mea în joc. Am făcut împrumut la bancă!"

În Germania, la Clinica de chirurgie maxilo-facială a Facultăţii Tehnice din München, a fost din nou operată. De data aceasta cu succes. „Medicii germani au reuşit în câteva ore să repare o mare parte din consecinţele greşelilor săvârşite de doctorii români. A doua zi după intervenţia chirurgicală puteam mânca, iar două săptămâni mai târziu eram refăcută", zice Gabriela Rândaşu.

Material didactic

Când s-a întors din Germania, pacienta Gabriela Rândaşu a descoperit că în noua ediţie a Tratatului de Chirurgie, partea referitoare la chirurgia oro-maxilo-facială, cea elaborată sub redacţia profesorului Alexandru Bucur, era „îmbogăţită" cu pozele ei. "După tot ce am îndurat, am constatat că sunt folosită ca material didactic, fără a mi se cere acordul şi sfidând în cel mai înalt grad dreptul la respectarea propriei imagini. În tratatul de chirurgie menţionat se prezintă drept studiu cazul meu, fiind inserate mai multe fotografii ale feţei mele, fără a fi folosite niciun fel de metode de anonimizare a imaginii personale", se arată în plângerea penală.

Ancheta

În total, tratamentul nemţesc a costat-o pe Gabriela Rândaşu 40.000 de euro. Costul exact al tratamentului din România se pierde undeva în ceaţa memoriei: „Am cheltuit mulţi bani şi nu m-am ales decât cu durere". Acum, femeia cere 300.000 de euro daune morale şi materiale. În solidar, de la profesorul Alexandru Bucur şi de la medicul Adrian Reboşapcă pe care-i consideră vinovaţi de coşmarul ultimilor ani. Dosarul a fost în lucru la Secţia 3 Poliţie, în prezent fiind trimis Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 care a început urmărirea penală.

"Doctorul Alexandru Bucur m-a întrebat pe culoarul spitalului: «Nu te-a lăsat încă bărbac-tu?»"
Gabriela Rândaşu pacient

40.000 de euro au costat-o pe Gabriela Rândaşu operaţia şi tratamentul în Germania

Dr. Alexandru Bucur: „Resping cu vehemenţă acuzaţiile"

Alexandru Bucur susţine că este nevinovat Foto: Agerpres

Contactat de „Adevărul", profesorul Alexandru Bucur a declarat că "pacienta a fost informată în detaliu, înainte de efectuarea fiecărei operaţii, cu privire la orice risc sau consecinţă ce pot apărea, fapt confirmat de consimţământul scris al doamnei Gabriela Rândaşu pentru efectuarea operaţiilor. Resping cu vehemenţă acuzaţiile".

Medicul Bucur consideră că acuzele aduse în cuprinsul plângerii penale sunt „tendenţioase". „Toate aspectele semnalate fac obiectul unor cercetări penale, care, până la finalizarea cercetărilor, ar trebui să rămână în cadrul legal stabilit chiar de Rândaşu Gabriela, fără a crea o presiune mediatică asupra organelor care instrumentează dosarul. Este evident că scopul pentru care  a apelat la ziarul dvs. este acela de a crea o presiune mediatică puternică, de natură să influenţeze cercetările penale aflate în curs de derulare. Atitudinea doamnei Gabriela Rândaşu de a «dezbate» în media cazul său confirmă, de altfel, ameninţările acesteia, conform cărora, dacă nu-i voi satisface pretenţiile materiale, va demara o vastă campanie în presă pentru denigrarea mea şi va face şi plângere penală pentru malpraxis", a precizat Alexandru Bucur.

Profesorul şi-a manifestat convingerea că, după finalizarea anchetei, „se va stabili că nu a existat nicio culpă medicală în acest caz". "Îmi rezerv dreptul de a iniţia orice procedură legală pentru repararea prejudiciilor cauzate de doamna Rândaşu prin acuzaţiile grave pe care a înţeles să mi le aducă, fără vreun suport real", a încheiat Alexandru Bucur.Celălalt medic acuzat, Adrian Reboşapcă, nu a putut fi contactat. 

Noi acuzaţii

Profesorul Alexandru Bucur este acuzat, de asemenea, de faptul că a încercat să muşamalizeze cazul Gabrielei Rândaşu, intervenind în actele medico-legale. "Pentru că buletinul de analize care demonstrează că profesorul Bucur se înşelase şi a adoptat un tratament eronat, făptuitorul a încercat să-şi acopere greşeala. Astfel, în Foaia de Observaţie - unde făptuitorul avea obligaţia să noteze natura tumorii operate în rubricile speciale «Examen Anatomo-Patologic» şi «Susţinerea Diagnosticului şi Tratamentului» - ambele rubrici au fost lăsate necompletate, deşi exista deja buletinul de analize cuprinzând rezultatele", se mai arată în plângerea penală. În încheiere, Gabriela Rândaşu se arată neîncrezătoare în disponibilitatea Colegiului Medicilor de a analiza cazul şi de a stabili un eventual verdict de malpraxis în ceea ce-i priveşte pe cei doi medici: Alexandru Bucur şi Adrian Reboşapcă.

"Atitudinea doamnei Gabriela Rândaşu confirmă ameninţările acesteia, conform cărora, dacă nu-i voi satisface pretenţiile materiale, va demara o vastă campanie în presă pentru denigrarea mea."
Alexandru Bucur medic chirurg

image
image

Imaginea Gabrielei Rândaşu a fost folosită de medicul Alexandru Bucur în tratatul său de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite