De ce prețurile ardeilor grași variază în funcție de culoare
0Ardeiul gras este o legumă care are un aspect vizual variat, iar culorile sale pot varia de la verde la galben, portocaliu și rosu intens. De asemenea, costul ardeiului gras diferă în funcție de nuanța lor.
Ardeiul este bogat în vitamine și minerale, fiind o sursă de vitamina C sau vitamina A. Beneficiile consumului de ardei gras includ susținerea sistemului imunitar sau chiar reducerea riscului de boli cronice.
Specialiștii în domeniu au explicat de ce ardeiul gras are prețuri diferite în funcție de culoarea lor și pentru ce plătim în plus atunci când alegem un ardei roșu în locul unuia verde.
În funcție de momentul în care este recoltat ardeiul gras, acesta poate avea un gust și o valoare nutritivă diferită.
„Diferența de preț la ardeiul gras se datorează în primul rând timpului și resurselor necesare pentru a-l crește”, spune Jennifer Pallian, om de știință alimentar, pentru Simply Recipes.
Ardeiul gras roșu, portocaliu și galben implică, de asemenea, un grad mai mare de îngrijire și cost de producție decât cel verde, ceea ce le crește prețul de vânzare cu amănuntul.
„Ardeii verzi sunt recoltați mai devreme, așa că necesită mai puțin timp și mai puține resurse, ceea ce îi face mai ieftini. Ardeii roșii, galbeni și portocalii au nevoie de mai mult timp pentru a se maturiza, ceea ce necesită mai multă grijă din partea fermierului, iar această investiție suplimentară se reflectă în preț”, a mai adăugat aceasta.
Deoarece ardeii verzi sunt recoltați mai devreme, există o ofertă mai mare și costuri mai mici. „Ardeii roșii și galbeni câștigă popularitate pentru gustul lor mai dulce și valoarea nutritivă”, spune Tony O'Neill, autorul cărților „Composting Masterclass” și „Prima grădina ta de legume și grădinăritul cu o latură a științei”.
Și gustul diferă în funcție de culoare
Gustul ardeiului gras este dulce și ușor picant, în funcție de varietatea și maturitatea sa.
Ardeii verzi sunt de obicei recoltați înainte de a se coace complet. „Au tendința de a avea o aromă mai ierboasă, ușor amară și sunt mai puțin dulci decât omologii lor mai maturi”, mai spune Jennifer Pallian. Deoarece nu sunt pe deplin dezvoltați, ardeii gras verzi conțin vitamine și minerale, dar cantitatea este mai scăzută în comparație cu ardeii grași copți complet.
Ardeii galbeni și portocalii sunt recoltați în stadiile intermediare de coacere. „Sunt mai dulci decât ardeii verzi, dar nu la fel de dulci ca cei roșii. De asemenea, sunt bogați în vitaminele A și C, dar nu la fel de bogați ca ardeiul roșu.”, susține Pallian.
Ardeii roșii sunt ardeii verzi copți complet și au un gust mai dulce, deoarece au avut mai mult timp să-și dezvolte zaharurile. „Din punct de vedere nutrițional, ardeiul gras roșu este bogat în vitaminele A și C, datorită perioadei mai lungi de coacere”, mai spune aceasta.