COVID-19. Unde putem face vaccinul bivalent în România

0
Publicat:

La finalul săptămânii trecute a sosit în România vaccinul anti-COVID bivalent, care în statele din Vest se administrează încă din septembrie. Noul ser se va putea inocula la medicii de familie și în centrele de vaccinare.

Serul actualizat împotriva noilor subvarinte Omicron a ajuns și în România Foto: Arhivă
Serul actualizat împotriva noilor subvarinte Omicron a ajuns și în România Foto: Arhivă

Primele cantități de vaccinuri cu formulă adaptată împotriva COVID-19 (vaccinul bivalent) au sosit în România, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Au sosit deja în această săptămână primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva infecţiei cu coronavirus. Acest vaccin va fi în curând accesibil la cabinetele medicilor de familie, în centrele de vaccinare din principalele spitale din România. Toţi cei care au făcut deja două doze de vaccin în formula veche se pot vaccina cu doza a treia sau, după caz, doza a patra cu acest vaccin care protejează împotriva celei mai noi variante BA.4, BA.5 Omicron. Cred că este o bună oportunitate să îl administrăm în această perioadă în care se face şi vaccinarea antigripală“, a spus Rafila.

3 milioane de doze de ser bivalent

Potrivit oficialului, România a cumpărat doar 3 milioane de doze de ser bivalent anti-COVID-19, o cantitate sensibil mai mică decât cantitatea contractată inițial.

Cercetătorul Octavian Jurma recomandă vaccinarea anti-COVID simultan cu cea antigripală: „Având în vedere debutul valului 7 și creșterea rapidă a riscului de infectare, este recomandat să vă programați cât mai curând pentru a vă administra boosterul cu vaccin bivalent BA.5. Este de asemenea recomandat și vaccinul gripal din cauză că acest val de gripă se anunță mai sever decât cele precedente, iar coinfecția cu virus gripal și SARS-CoV-2 pot agrava boala. Este important de reținut că vaccinul antigripal se poate face simultan cu cel anti-COVID și prin urmare îl puteți solicita la aceeași sesiune“.

Potrivit lui Jurma, boosterul actualizat este util mai ales în cazul persoanelor trecute de 50 de ani, cu sau fără sistem imunitar compromis și mai ales dacă a trecut mai mult de 6 luni de la ultimul vaccin sau ultima infectare cu SARS-CoV-2.

Vaccinare din septembrie în alte țări

Reamintim că vaccinarea cu serul bivalent funcționează deja în multe țări europene încă din septembrie.

Comitetul pentru medicamente de uz uman al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a recomandat la începutul lunii septembrie autorizarea a două vaccinuri adaptate pentru a oferi o protecție mai largă împotriva COVID-19. Este vorba despre Comirnaty Original/Omicron BA.1 și Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 care sunt destinate persoanelor cu vârsta de 12 ani și peste, care au primit cel puțin o vaccinare primară împotriva COVID-19.

Aceste seruri sunt versiuni adaptate ale vaccinurilor originale Comirnaty (Pfizer/BioNTech) și Spikevax (Moderna) pentru a viza subvarianta Omicron BA.1 în plus față de tulpina originală a SARS-CoV-2. Serurile sunt adaptate pentru a se potrivi mai bine cu variantele circulante ale SARS-CoV-2 și a extinde protecția împotriva virusului, pe măsură ce acesta evoluează.

Potrivit aceleiași surse, vaccinurile originale, Comirnaty și Spikevax, sunt încă eficiente în prevenirea bolilor severe, a spitalizării și a deceselor asociate cu COVID-19 și vor continua să fie utilizate în cadrul campaniilor de vaccinare din UE, în special pentru vaccinările primare.

China a raportat un nou record de cazuri noi

Între timp, China, țara de unde a plecat noul coronavirus, a raportat, vineri, 35.183 de noi infecţii cu SARS-CoV-2, din care 3.474 simptomatice şi 31.709 asimptomatice, fiind un nou număr-record, pentru a treia zi consecutiv. Nu au fost înregistrate decese. Marile oraşe continuă să se chinuie să limiteze focarele, Chongqing şi Guangzhou înregistrând cele mai multe din cazurile noi. Se înregistrează izbucniri ale epidemiei de COVID-19 în aproape toate provinciile chineze, iar Hebei, Sichuan, Shanxi şi Qinghai au raportat vineri peste o mie de cazuri noi fiecare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite