Copii folosiți de suporteri pentru a introduce petarde pe stadioane. „Te primim în galerie dacă ești în stare să introduci trei petarde”

0
Publicat:

Copii sub 14 ani sunt folosiți de suporteri pentru a introduce petarde și torțe pe stadioane, având în vedere că nu pot fi trași la răspundere din punct de vedere penal. Psihologii avertizează că astfel minorii sunt încurajați să devină delincvenți.

Galeriile de fotbal introduceau materiale pirotehnice cu ajutorul copiilor - Foto Arhiva
Galeriile de fotbal introduceau materiale pirotehnice cu ajutorul copiilor - Foto Arhiva

Suporterii folosesc copii pentru a introduce petarde și torțe pe stadioane. Asta pentru că aceștia nu pot fi trași la răspundere din punct de vedere penal.  

Jandarmii au tras un semnal de alarmă după ce au prins copii de 10-12 ani încercând să intre la meciuri de fotbal cu petarde și torțe. Potrivit autorităților, minorii sunt influențați de membrii galeriilor, știind că nu pot fi trași la răspundere penal. 13 copii au fost amendați și li s-a interzis accesul pe stadioane.

Anul acesta, poliția și jandarmeria au efectuat percheziții la locuințele liderilor principalelor galerii de fotbal din București, aducând la audieri zeci de persoane suspectate de implicare în acte de violență pe stadioane. În timpul descinderilor, autoritățile au confiscat o cantitate semnificativă de articole pirotehnice.  

Însă, doar opt persoane dintr-un dosar penal instrumentat anul acesta au fost trimise în judecată, pentru  loviri sau alte violențe, distrugere, port fără drept de obiecte periculoase sau tulburarea ordinii publice.  

În schimb, în ultimii doi ani, o sută de persoane nu au putut fi trase la răspundere din punct de vedere penal deoarece erau minore, neavând vârsta de 14 ani la momentul comiterii faptelor. 

Cei mai mulți minori depistați în timp ce săvârșeau fapte de natură penală au fost la meciuri din Liga 1. 47 în sezonul trecut. S-au aplicat 35 de amenzi în valoare totală de peste 4000 de lei, iar pentru 13 minori s-a aplicat sancțiunea complementară de interzicere a accesului la competiții sportive timp de 6 luni sau un an.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Alexandru Iacob

Un fel de botez pentru a fi primit în galerie 

Cosmin Andreică, președintele sindicatului Europol, consideră că astfel de lucruri nu au luat încă asemenea amploare pentru a fi considerate un fenomen.  

Eu nu știu despre un fenomen, dacă s-a întâmplat, se întâmplă de dată recentă. În legislația noastră, copiii care au sub 14 ani nu răspund penal, singura responsabilitate, evident, conform legii este a părinților lor, însă vorbim despre sancțiune contravențională, prevăzută de legea 61 din anul 1990, cu privire la regulile de conviețuire socială, unde părinții sunt sancționați pentru faptele de vagabondaj și așa mai departe ale copiilor, adică faptele antisociale pe care le săvârșesc copiii lor. Deci vorbim despre o amendă contravențională.”, a afirmat Cosmin Andreică. 

Asta deși la meciul dintre FCSB și Rapid București, de pe 5 noiembrie 2023, jandarmii au identificat 44 de suporteri care aveau asupra lor petarde și torțe, iar mai mult de jumătate, 23 dintre aceștia, erau minori. 

În străinătate, părinții nu pot fi pedepsiți din punct de vedere penal pentru faptele săvârșite de copii sub 14 ani.  

 „Și în alte țări, răspunderea este tot de natură contravențională și nu penală. Pentru că, în legislația în materie penală, responsabilitatea este a individului, deci nu putem pedepsi pe cineva pentru ceea ce a făcut altcineva, cu mici excepții, unde, într-adevăr, legea, infracțiunea, este definită în așa fel încât se menționează despre răspunderea părților și este o răspundere extinsă.”, a explicat Cosmin Andreică pentru „Adevărul”

Potrivit președintelui Europol, situația ar putea reprezenta un fel de „botez” pentru ca adolescenții să fie primiți în galerii. 

„E clar că galeriile au pe lângă ele și astfel de minori, adolescenți, teribiliști, care sunt dispuși de dragul celor din galerie, să fie plăcuți, să fie primiți în galerie și atunci sunt testați, că astea sunt practicile în realitate, este ca un fel de botez: «Te primim în galerie, dar să vedem dacă ești în stare să introduci trei petarde».”, evidențiază această. 

Măsuri de securitate mai stricte

Cosmin Andreică subliniază că este necesar ca măsurile de securitate să fie îmbunătățite. 

Discuția cred că ar trebui să se pună cu privire la măsurile de securitate pe care organizatorii acestor meciuri le iau, pentru că bani sunt în industrie, nu poate să spună nimeni că nu există bani sau că nu se realizează profituri importante. Dacă totuși cei care realizează astfel de profituri vor să aibă parte de decență pe stadioane, de inexistența unor astfel de incidente, clar, ar trebui să ia măsuri de securitate, iar acestea costă.”, subliniază acesta. 

Deși există profituri semnificative în industrie, responsabilitatea pentru asigurarea unui mediu sigur pe stadioane este în mod constant transferată către autorități, fără ca organizatorii să investească în securitate. 

Din păcate, toată această responsabilitate, este transferată în sarcina autorităților, instituțiilor de aplicare a legii, în mod gratuit. Și atunci, sigur, ca și organizator al unui meci, îmi convine să nu plătesc nimic și să știu că vin jandarmii și este responsabilitatea lor cine intră și cum intră. În afara faptului că, într-adevăr, au niște stewards și au niște firme de pază, dar cred că cei care au fost pe stadion au văzut că e doar prezența lor, altceva nimic, nu îi interesează de alte chestii, nici măcar nu sesizează jandarmii, chiar și atunci când văd persoane care intră cu obiecte interzise, pe ei îi interesează doar să nu intri cu produse de genul: sucuri, bere și mâncare. Același lucru se întâmplă și la concertele mari,  pe nimeni nu interesează, în realitate, cu ce se pătrunde în acele spații și doar își văd interesul comercial. Mai degrabă sunt preocupați să nu intre cu o sticlă de suc decât să vadă dacă au un obiect care s-ar putea să fie un material pirotehnic.”, spune președintele Europol. 

El consideră că aplicarea regulilor existente trebuie să fie mai strictă pentru a preveni incidentele violente pe stadioane. 

Avem reguli, dar aici, într-adevăr, e vorba de modul în care se puse ele în aplicare. Și, din păcate, autoritățile ar trebui să fie mai exigente, când vine vorba despre organizatori.”, adaugă acesta. 

Viitorii delincvenți 

Psihologul Marian Mihalache avertizează asupra efectelor negative pe termen lung ale influenței exercitate asupra copiilor care frecventează stadioanele. 

Pe termen lung prognosticul e negativ. Pentru că ei sunt atrași de o parte ilicită, prin acest comportament vor obține atenția publicului, dar într-un mod negativ. Vor înțelege că sunt aspecte ale vieții pentru care nu vor răspunde niciodată, în sensul de a-și asuma ceva greșit, un comportament sau o activitate. Dar aici problema este cine răspunde pentru aceste comportamente. Pot răspunde părinții și pot răspunde șefii de galerii sau adulții care îi influențează, cineva trebuie să răspundă pentru că acești copiii să fie îndrumați corect. Să înțeleagă că în momentul în care vor avea o vârstă, vor răspunde chiar și penal pentru genul acesta de acțiuni.”, a explicat psihologul Mariana Mihalache. 

De altfel, specialistul aduce în discuție importanța maturității psihoemoționale a copiilor și sugerează interzicerea accesului minorilor pe stadioane fără supravegherea adulților din familia restrânsă pentru a preveni delincvența juvenilă.   

Copilul, dacă nu are maturitate intelectuală, psihoemoțională, va fi influențat, va tinde să dezvolte acest comportament fără a-l filtra și a-l analiza corect din punctul lui de vedere. Vis-a-vis de viitorul copiilor, cineva trebuie să răspundă acum, pentru că, da, majoritatea acestor copii se vor îndrepta spre delincvență, vor fi la limita legii.”, adaugă Mariana Mihalache. 

Cu toate acestea, expunerea la violență și comportamente negative îi transformă pe copii în victime ale unei culturi a violenței promovate de ultrași și de unele galerii de fotbal.

Aceste lucruri sunt  dezvoltate cu intenție de către șefii de galerii sau de către ultrași. Se încurajează delincvența juvenilă. Ce învăță copiii? Că pot să urle, să înjure, să dea foc, etc.,  lucruri foarte urâte. Să nu mai vorbim de faptul că ei participă efectiv la niște acte de violență, intervin jandarmii, copiii sunt parte din acest spectacol. Copiii sunt niște victime din punctul meu de vedere.”, a mai spus psihologul Marian Mihalache.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite