Țara din Europa cu aproape 5.000 de medici români. „Odată ce înveți limba, nu mai ești văzut ca român, ci ca noul coleg”
0Aproape 5.000 de români muncesc ca medici în Germania, o țară în care doar medicii proveniți din Siria sunt mai numeroși, dintre străinii care muncesc în spitale. Situația medicilor străini din Germania a stârnit dezbateri ample.

Numărul medicilor străini care muncesc în Germania a atins un prag istoric. Cele mai recente statistici prezentate de Asociația Medicală Germană (Bundesärztekammer) arătau că, la sfârșitul anului 2023, 63.763 de medici non-germani lucrau în Germania, în creștere semnificativă față de anii precedenți.
Raportul publicat de thinkeurope.de a fost dezbătut pe larg pe unele rețele de socializare în Germania. El indică faptul că majoritatea cadrelor medicale născute în afara Germaniei, care muncesc în clinicile din această țarǎ, provin din alte state ale Uniunii Europene, din Rusia și din Orientul Mijlociu.
România, după Siria, în clasamentul medicilor străini din Germania
Cei mai mulți medici străini au venit din Siria (6.120), țară urmată în clasament de România (4.668), Austria (2.993), Grecia, Rusia și Turcia. Statisticile oficiale arată că în Germania trăiesc aproape un milion de sirieni și 900.000 de români.
Deși afluxul de medici non-germani a contribuit la atenuarea penuriei de medici din țară, problema rămâne semnificativă. În ultimul deceniu, numărul medicilor străini din Germania s-a dublat de la 30.000 în 2013, informa Asociația Medicală Germană.
„Legile recente ale Germaniei privind imigrația și introducerea sistemului de vize urmăresc să faciliteze intrarea profesioniștilor calificați din țări terțe, abordând astfel în continuare deficitul de personal medical. Cu toate acestea, Asociația Medicală Germană din Renania-Palatinat subliniază importanța asigurării faptului că medicii nenativi posedă abilități excelente de limba germană pentru a evita neînțelegerile care pot pune viața în pericol. În prezent, medicii care practică în Germania trebuie să aibă un nivel minim de competență lingvistică B2”, potrivit Bundesärztekammer, citată în articol.
Potrivit reprezentanților asociației, în Germania în 2023 lucrau ca medici circa 430.000 de oameni, aproximativ unul la fiecare 200 de locuitori.
În următoarele decenii, numărul cadrelor medicale este așteptat să scadă, unele dintre motivele fiind schimbările demografice și faptul că numeroși medici se vor pensiona.

De asemenea, anual, circa 2.000 de medici părăsesc Germania pentru a munci în alte state, ca Elveția, Austria și, într-un număr mai redus, Franța, Spania sau chiar România.
Numărul mare al medicilor străini din Germania a stârnit controverse, dar nu pentru că nou-veniții ar fi luat locurile de muncă ale localnicilor.
Cererea de medici buni este ridicată, scriu germanii pe platforma Reddit. În schimb, într-o astfel de dezbatere cu privire la cadrele medicale, unii români și greci s-au plâns că specialiștii sunt „furați” de Germania, iar sistemele medicale ale țărilor lor au de suferit de pe urma acestui fenomen.
„Ei bine, de aceea România are probleme cu medicii buni, deoarece toți sunt în Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Suedia, Norvegia sau Canada”, este de părere un român.
Unii germani susțin însă că țara lor nu trebuie urâtă pentru că a angajat medicii valoroși din alte state, pentru că este, în primul rând, dorința medicilor de a veni la muncă aici. În plus, Germania experimentează același fenomen: unii dintre germani aleagă să muncească în condiții mai avantajoase în afara țării.
„Germania are nevoie în special de medici în zonele rurale. Acolo, adesea populația este mai în vârstă decât în orașe și pacienții sunt distribuiți pe o zonă mai mare. Sunt mulți pacienți care nu pot ajunge ei înșiși la cabinet, așa că medicul trebuie să facă un număr comparativ mai mare de vizite la domiciliu. Pentru că există atât de multe vizite la domiciliu, lucru care înseamnă un randament semnificativ mai mic decât îngrijirea la cabinet, în special pentru medicii de familie face ca totul să nu fie atât de atractiv din punct de vedere financiar”, spune un medic din Germania.
Limba germană, condiția de integrare
Cererea pentru doctori este mare, însă bariera lingvistică și formalitățile necesare pentru a putea obține o licență pot reprezenta probleme mari pentru cei care vor să muncească în spitalele din Germania.
„Limba germană are reputația de a fi una dintre limbile europene mai dure, deoarece a păstrat o mulțime de caracteristici gramaticale pe care alte limbi precum engleza le-au abandonat de mult. De asemenea, există câteva sunete în această limbă care pot fi greu de pronunțat, în funcție de limbile pe care le cunoașteți deja”, scrie un german.
O tânără din România, angajată ca tehnician dentar în Germania, a simțit acest lucru. Ea a povestit că după cinci ani în care a lucrat în România s-a mutat în Leipzig și și-a găsit de lucru ușor, într-un laborator. I-a spus șefului său că nu cunoaște foarte bine limba germană, ci doar engleza, însă acesta a angajat-o fără să stea pe gânduri. În schimb, din numărul mare de colegi, a găsit foarte puțini care cunoșteau engleza.
„Colegii mei nu mă includ niciodată în conversații și singura dată când mi se adresează este atunci când trebuie să accept o urgență sau când fac ceva greșit. Una era evident supărată că trebuie să-mi explice (în germană) și că nici eu nu înțeleg nimic. Am colegi care sunt din alte țări, dar sunt aici de mulți ani și vorbesc germană. Cu ei se comportă frumos, așa că nu i-aș numi rasiști, dar poate nu am nicio șansă față ca oamenii care nu vorbesc engleza să fie drăguți cu mine atâta timp cât nu vorbesc germană. În fiecare zi îmi este foarte greu pentru că sunt invizibilă de cele mai multe ori și, când nu sunt, primesc doar vibrații proaste”, scrie acesta.
Unele firme caută specialiști în sistemul medical, mulțumindu-se cu candidați cu expertiza tehnică necesară și având cu speranța că vor dobândi competențe lingvistice în timp ce sunt la locul de muncă, susține un alt german.
„Am un respect nebun pentru oamenii care vin să lucreze într-un loc străin, unde nu vorbesc încă limba, pentru că știu că este foarte dificil. Dacă reușești să perseverezi, cred că vei beneficia enorm. Cu toate acestea, chiar nu vă puteți aștepta ca oamenii să cunoască multă engleză în Germania. În afara bulei academice, unii oameni ar fi putut să o fi studiat la școală, dar cel mai probabil nu au câștigat multă experiență în a vorbi limba engleză. De exemplu, filmele englezești sunt dublate la televizor aici, așa că nu avem prea multă practică (spre deosebire de țările scandinave sau Olanda, de exemplu). Vorbirea limbii engleze este foarte incomodă pentru unii oameni de aici. S-ar putea chiar să se simtă jenați să încerce”, crede acesta.
Învățarea limbii germane va aduce îmbunătățiri uriașe, crede un alt german.
„Unii văd concurența în cei despre care presupun că lucrează pentru mai puțin și astfel le pun în pericol situația. Dar este o lipsă de personal calificat în Germania, iar odată ce vei știi limba, fie se vor relaxa, fie vei putea găsi mereu un alt loc de muncă în același domeniu, în care să nu fi văzută ca „românca” și doar ca noul coleg”, spune acesta.