Simptomele accidentului vascular cerebral, percepute diferit de bărbați și femei. Cum se manifestă și cât de important este să le cunoaștem
0Accidentul vascular cerebral este o problemă gravă de sănătate care poate conduce la deces. Efectele sale devastatoare pot fi contracarate cu ajutorul educației sanitare. Astfel, dacă cunoaștem semnele precoce și putem acționa rapid. Simptomele diferă la bărbat și femeie.
Accidentul Vascular Cerebral( AVC) este una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel mondial. Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, pe Terra, unul din patru adulți suferă un accident vascular de-a lungul vieții. În România, situația este și mai gravă. Țara noastră se află pe primul loc la nivel european la mortalitate prin AVC. Mai precis, conform datelor statististice, patru români mor în fiecare oră din cauza unui AVC. Cei care nu mor în urma atacului cerebral rămân, în mare parte, cu sechele grave și dizabilitate. Specialiștii spun, însă, că prin intermediul educației sanitare putem anticipa sau conștientiza că avem un atac cerebral. Intervenția în fereastra de patru ore, adică intervalul scurs de la producerea AVC-ului este vitală pentru supraviețuire dar și pentru o viață fără sechele.
Patologia mortală la care fiecare minut contează
Accidentul Vascular Cerebral sau atacul cerebral este o patologie cu potențial mortal. Este de două tipuri, ischemic și hemoragic. Cel ischemic presupune blocarea, de obicei, a unei artere care duce la creier cu un cheag de sânge. Alimentarea cu sânge din zona afectată este întreruptă, iar în câteva minute, fără oxigen, celulele creierului mor treptat. Accidentul cerebral hemoragic apare atunci se produce o ruptură a unui vas sangvin, la creier. Specialiștii spun că ambele situații sunt greu de gestionat și foarte grave.
”Ambele sunt dificil de gestionat. Pentru că cel ischemic presupune un cheag care obstrucționează un vas ce irigă un teritoriu. La cel hemoragic este ruptura unui vas care, ulterior, invadează un teritoriu și care comprimă alți centrii nervoși. Pentru medicii chirurgi și medicii neurologi, ambele situații în funcție de teritoriu și de volumul acestora sunt mai puțin sau mai dificil de abordat”, spune Ramona Guraliuc, medic șef la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean ”Mavromati” din Botoșani.
Tocmai de aceea, spun medicii, contează enorm viteza de reacție, dar mai ales depistarea precoce a AVC-ului. „Este foarte important. Cu cât diagnosticul este pus mai repede și tratamentul instituit precoce, șansele, la orice patologie care ne pune în pericol viața, de supraviețuire sunt mai mari”, adaugă Ramona Guraliuc.
Semnele care ne pot salva viața
Medicul Ramona Guraliuc spune că sunt câteva semne clare de AVC. Dacă le cunoaștem avem șansa de a ne salva propria viață sau de a ajuta o persoană afectată de această patologie. ”Sunt niște semne foarte clare. Dacă avem o durere de cap care nu cedează la un antiinflamator sau un deficit motor care apare brusc într-o zi în care trebuie să avem o activitate normală și lucrul acesta ne surpinde într-un mod neplăcut. Dacă avem o tulburare de vorbire, dacă nu acordăm corect cuvintele. Sau dacă o persoană observă că un om nu are coerență într-o propoziție sau într-o frază, atunci este un semn clar de alarmă”, precizează Ramona Guraliuc.
În acel moment cel mai bun lucru pe care-l avem de făcut este să sunăm imediat la 112. Această educație sanitară poate să ajute la salvarea multor persoane care suferă un AVC fără să-și dea seama. Cel mai bun exemplu, spune medicul botoșănean, este cazul Stelei Popescu. ”Lucrul acesta s-a întâmplat și cu un actor foarte mare. Vorbim despre Stela Popescu. Toată lumea a observat că nu avea o coerență în frază. Practic a avut loc instalarea unui accident vascular cerebral, cel mai probabil ischemic, cu o evoluție spre existus, adică spre deces”, adaugă medicul șef de la UPU.
Simptomele pot să difere în funcție de sex
Specialiștii spun că simptomele AVC-ului pot să difere în funcție de sexul persoanei. De exemplu, femeile prezintă slăbiciune, schimbarea stării mentale, inclusiv dezorientare, dar și febră. La bărbați, semnele comune sunt parastezie( furnicături, amorțeală, mâncărimi sau senzația de arsură), ataxie( afectarea coordonării, echilibrului, a vorbirii) și vedere dublă. Apariția AVC-ului poate fi favorizată de obezitate, alimentație nesănătoasă și stres.