Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic de la ATI Târgoviște. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

Șefa de la Oncologie din Suceava este acuzată că a primit mită de 62 de ori Foto:ziaruldepenet.ro
Șefa de la Oncologie din Suceava este acuzată că a primit mită de 62 de ori Foto:ziaruldepenet.ro

Scandalul de la Spitalul Județean Suceava ar putea fi momentul pentru despărțirea definitivă a medicului român, de "atenții" de la pacienți. Fără dubiu, "răsplătirea medicului" este o preocupare otrăvită, atât pentru medic cât și pentru pacient, anacronic din cale afară cu timpul prezent, pentru ambele părți, transformând raportul medic-pacient într-o idolatrie de Ev Mediu, și mutând preocuparea de la actul vindecării la cel al onorării”, este de părere medicul anestezist Ecaterina Petrescu Botoncea.

Conform procurorilor, în perioada aprilie 2022-19 ianuarie 2023, șefa Secției Oncologie a Spitalului Județean din Suceava, dr. Anca Dumitrovici Ababneh ar fi cerut și primit în mod repetat diferite sume de bani sau diverse de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora pentru „îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”.

Conform Parchetului Tribunalului Suceava, în perioada aprilie 2022-ianuarie 2023, în mod repetat, ar fi cerut și primit diferite sume de bani (câte 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte bunuri (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză) de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora.

„Banii și produsele alimentare au fost primite pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”, spun procurorii.

Anca Dumitrovici Ababneh a fost reținută în 19 ianuarie, în urma unui flagrant, iar a doua zi Tribunalul Suceava a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele acesteia, măsură pe care a contestat-o.

„Oribil, de prost gust, dar și de o mare viclenie”

Medicul anestezist Ecaterina Petrescu Botoncea, de la secția ATI a Spitalului Județean din Târgoviște, crede că șpaga către medicii din spitale ar trebui stopată.

Oribil, de prost gust, dar și de o mare viclenie. Este momentul să se stabilească răspicat că nici pacientul, nici medicul nu trebuie să înjosească gestul medical, unul de competență și răspundere profesională, cu moravuri de ospătar. Și, cu adevărat, un mulțumesc, însoțit de o floare sau de o carte bună, nu poate fi confundat cu o răsplată ilicită, dar cred că o strângere de mână respectoasă este, oricând, gestul cel mai bine venit”, spune dr. Botoncea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite