Încă un caz de variola maimuței confirmat în Anglia. Cine este pacientul și cum s-a îmbolnăvit
0Un nou caz de îmbolnăvire cu noua variantă mpox a fost înregistrat în Anglia. Este al cincilea caz confirmat pe teritoriul ţării în ultimele săptămâni. Persoana, care s-a întors din Uganda, se află sub tratament specific.
Variola maimuței se răspândește ușor dar sigur în Europa. Este vorba despre varianta clada Ib, mult mai agresivă și mai periculoasă, asociată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cu o urgenţă globală de sănătate publică.
Cazul a fost detectat în oraşul Leeds, iar persoana infectată primeşte în prezent îngrijiri de specialitate, a precizat Agenţia pentru siguranţă sanitară din Regatul Unit (UKHSA). Este vorba despre o persoană întoarsă recent din Uganda, unde a fost constatată transmiterea comunitară a acestei variante virale. Acest nou caz nu are legătură, spun specialiștii, cu cele identificate anterior în Regatul Unit şi care vizau persoane din aceeaşi familie. În prezent, toate persoanele infectate s-au refăcut complet, a precizat UKHSA.
Ce este clada Ib, noua variantă mpox
Clada Ib este noua variantă de mpox, mai contagioasă şi mai severă, motiv pentru care autorităţile internaţionale sunt îngrijorate și se tem de izbucnirea unei pandemii. Este o formă diferită a virusului faţă de clada II, care s-a răspândit la nivel mondial în 2022.
Anul acesta, 19 ţări africane au înregistrat mai mult de 48.000 de cazuri suspecte de mpox, inclusiv 1.048 de decese, potrivit Centrelor africane pentru controlul şi prevenirea bolilor. Ca o comparație, cazurile de pe continent au crescut anul acesta cu 500% faţă de anul trecut. Clada mpox Ib a fost semnalată şi în Germania, Suedia, India şi Thailanda.
Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuţei (monkeypox), a fost o problemă de sănătate publică în unele părţi ale Africii încă din anul 1970. Însă, abia după ce a început să se răspândească la nivel mondial, în 2022, a atras cu adevărat atenția autorităților. Pe atunci însă era vorba despre clada II. Acum însă ne aflăm în fața unui pericol și mai mare, căci noua tulpină este mult mai agresivă.
Cum se transmite variola maimuței
Ambele forme de mpox pot fi transmise prin contact fizic apropiat, inclusiv prin contact sexual. Iar situația este cu atât mai gravă cu cât vaccinul împotriva acestei boli oferă imunitate parţială la boală, nefiind întotdeauna capabil să prevină simptomele severe sau transmiterea infecţiei. Prin urmare, epidemia de mpox continuă să reprezinte o urgenţă de sănătate publică, a decis Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în august. Avertizarea este cea mai înaltă formă de alertă emisă de OMS.
Cum ne ferim de îmbolnăvire
Pentru a evita contactarea virusului, profesioniștii din domeniul sănătății recomandă să evităm contactul fizic cu orice persoană care prezintă leziuni asemănătoare celor specifice variolei maimuței, să nu împarțim cu aceasta obiecte personale precum tacâmuri, haine sau lenjerie de pat și să menținem bune practici de igienă, inclusiv spălarea regulată a mâinilor. În cazul persoanelor infectate se recomandă izolarea, iar persoanele care intră în contact cu aceasta, trebuie să utilizeze măsuri de protecție corespunzătoare, cum ar fi mască și mănuși.