Boala care nu mai sperie pe nimeni umple spitalele. Medic: „Foarte contagioasă este tulpina aceasta”
0Spitalele și cabinetele medicilor sunt asaltate de pacienții care se prezintă cu simptomatologie respiratorie și sunt diagnosticați cu COVID-19. „Numărul va continua să crească, pentru că nu mai respectă nimeni nimic”, spune revoltat un medic de familie.
În ultima săptămână, în România s-au înregistrat 5.370 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 55,8% mai multe față de săptămâna precedentă, după cum arată datele Institutului Național de Sănătate Publică.
Deși formele de boală nu sunt grave, contagiozitatea este foarte ridicată, spun medicii, iar pericolul este ca virusul să ajungă la pacienți care suferă de alte boli și pentru care „banala viroză” poate fi chiar fatală.
Creșterea spectaculoasă a numărului de cazuri, spun medicii, are explicație simplă. „Nu se mai respectă nimic. Ne-a fost frică în pandemie, acum nu ne mai e”, spune medicul de familie Viorel Rădulescu. Sunt pacienți care au fost testați și care știu că au virusul, dar care nici măcar nu anunță. „Vin la cabinet și nu spun că au, noi aflăm din sistemul de raportare (n. red. – în cazul celor care au fost testați în alte cabinete)”, mai spune medicul de familie. Dr. Rădulescu atrage atenția că, deși cei mai mulți pacienți trec relativ ușor peste infecția cu SARS-COV-2, sunt cazuri în care apar complicații, iar acestea pot fi pulmonare, cardiace, neurologice, musculare etc.
„Nu sunt forme grave, dar este mult mai contagios decât până acum, foarte contagioasă este tulpina aceasta”, a adăugat medicul Rădulescu.
Pe de altă parte, metodologia actualizată privind supravegherea sindromului acut cu noul coronavirus (COVID-19) nu mai obligă pacientul să stea în izolare, chiar dacă aceeași metodologie precizează că „un caz este considerat infecțios cu 2 zile înaintea debutului și încă 7 zile după debut”.
Medicul de familie poate prescrie concediu medical pentru cel mult o săptămână, iar în cazul în care pacientul nu s-a refăcut, acesta trebuie să meargă pentru prelungirea concediului medical la medicul specialist. Medicii spun că s-ar impune chiar o actualizare a planului de măsuri, astfel încât să poată fi ținut sub control numărul infectărilor.
Sector special COVID în cadrul secției Pediatrie
Cei mai mulți pacienți care ajung la spital și sunt internați sunt copii și vârstnici.
La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Slatina se prezintă zilnic aproximativ 200 pacienți. 50 dintre aceștia sunt testați pentru COVID, iar 10-15 sunt pozitivi, spune managerul spitalului, Angela Nicolae. Pe lângă sectorul COVID din cadrul secției Boli Infecțioase, un sector similar a fost înființat și în cadrul secției Pediatrie, având în vedere numărul mare de cazuri. În plus, în cadrul fiecărei secții există saloane în care pot fi izolați pacienți care pe lângă boala de bază au și test pozitiv pentru SARS-CoV-2.
„Cazurile sunt mai frecvente la vârstele extreme. La copii - sugari avem mai mulți - sunt manifestări medii și ușoare, dar care necesită internarea pentru a respecta un protocol de tratament și de a asigura reechilibrarea optimă a sugarului, iar la adulți formele care se internează sunt la pacienții vârstnici, cu tare, cu patologie asociată și evoluează în funcție și de patologia preexistentă”, a spus medicul epidemiolog din cadrul SJU Slatina, Cătălin Pătru. Deși la această dată nu există pacienți diagnosticați cu COVID-19 aflați în Terapie Intensivă în spitalul din Slatina, în ultimele săptămâni au fost și astfel de cazuri, a mai precizat dr. Pătru.
Înmulțirea numărului de cazuri a impus și adoptarea mai multor măsuri administrative. Astfel, sunt restricții de vizită la nivelul secției Pediatrie, unde pentru a se face un sector unde să fie tratate cazurile de COVID s-a izolat o parte din secție. Tot la Pediatrie s-au suspendat spitalizările de zi, pentru a se putea interna și alte cazuri decât cele respiratorii pe sectorul fost de spitalizare de zi.
„În secțiile unde sunt cazuri depistate se limitează temporar accesul vizitatorilor și se instituie precauțiunile standard sau precauțiunile de contact, în funcție de cazul apărut sau de numărul de cazuri”, a completat medicul epidemiolog Cătălin Pătru.
Pentru că aproape jumătate din numărul total de pacienți internați cu COVID-19, la SJU Slatina, îl reprezintă copiii mici, medicul epidemiolog face un apel către părinți. „Să se prezinte la medic, să facă tot ce pot să se ferească ei, pentru că sugarii nu ies ei în comunitate să se infecteze, ci iau boala de la părinți. Și să aibă grijă ei să se protejeze, respirator, și să se testeze cât mai repede dacă au simptomatologie”, a spus medicul.
„Avem la Caracal medicamentul cu care a fost tratat și Joe Biden”
Tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19 este prescris conform unui protocol elaborat în 2022, a mai precizat medicul epidemiolog Cătălin Pătru. Medicul specialist este cel care decide, în funcție de forma bolii, de zilele scurse de la debut, de alte boli de care pacientul suferă și care pot să crească riscul de a se dezvolta o formă severă a bolii etc., dacă se impune și administrarea de medicamente antivirale.
„Antiviralele sunt tot aceleași, n-aș putea să spun că sunt modificări. Decizia este cea a medicului curant în funcție de particularitățile cazului. O parte dintre antivirale mai au și niște contraindicații, mai au și niște precauțiuni, mai ales pe anumite patologii, și totdeauna e bine de luat în considerare toți factorii”, a adăugat medicul.
Medicamentele necesare sunt asigurate și la Spitalul Municipal Caracal. Medicul infecționist Daniel Anțoș spune că în prezent sunt internați pacienți cu forme medii de boală, iar cei pentru care există indicație primesc și antivirale. „Avem la Caracal medicamentul cu care a fost tratat, săptămâna trecută, și Joe Biden”, a spus dr. Anțoș. Medicamentul Paxlovid scurtează perioada de manifestare a bolii, grăbind vindecarea.
„Nu ne mai întreabă nimeni de vaccin”
Un subiect evitat de către pacienți a devenit cel privind vaccinarea anti-COVID. „Nu ne mai întreabă nimeni”, spun toți medicii cu care am stat de vorbă.
Pe site-ul DSP Olt apare în schimb informația că pacienții care doresc vaccinarea se pot adresa instituției (este publicat și un număr de telefon), la nivelul județului funcționând în continuare un centru de vaccinare.
Am sunat la numărul de telefon afișat și am aflat că putem face o programare la vaccinare, că este disponibil un tip de vaccin, însă ar trebui să existe trei cereri, pentru pierderi minime de produs. Solicitările, cel puțin în ultimele săptămâni, au lipsit însă cu desăvârșire.