Video Prima ninsoare în stațiunile montane din România. Sfaturi pentru turiștii care plănuiesc să se bucure de venirea iernii la munte

0
Publicat:

Primii fulgi de zăpadă s-au așternut, luni dimineață, în stațiunea montană Straja din Hunedoara, semn că iarna se apropie cu pași repezi. În Retezat, deși ninsorile se lasă așteptate traseele turistice devin tot mai dificile din cauza gheții.

Prima ninsoare în Straja. Foto: Dimitrie Ivașco. Facebook
Prima ninsoare în Straja. Foto: Dimitrie Ivașco. Facebook

Luni dimineața, 11 noiembrie, Dimitrie Ivașco, starețul schitului din Stațiunea montană Straja, a întâmpinat cu bucurie prima ninsoare din acest sfârșit de toamnă peste locurile de la poalele Vârfului Straja (1.868 metri).

„Primii fulgi de zăpadă în Straja”, a anunțat acesta, alături de imaginile publicate pe pagina sa de Facebook.

Deși ninsoarea nu a fost suficient de puternică pentru a acoperi pajiștile alpine din Munții Vâlcan (video - Dimitrie Ivașco), transformate în deceniile trecute în pârtii de schi, fulgii au continuat să cadă pe parcursul zilei, semn că iarna se arată tot mai aproape.

Aflată la 1.400-1.600 de metri altitudine, stațiunea montană Straja din Hunedoara a devenit în ultimii ani, în timpul iernii, una dintre cele mai populare zone de agrement din România.

Are peste 20 kilometri de pârtii de schi și peste 200 de cabane și pensiuni, majoritatea construite în ultimele două decenii. O telegondolă și un drum modernizat fac legătura între municipiul Lupeni din Valea Jiului și zona de agrement de la poalele Vârfului Straja.

Recomandări pentru cei care vor să ajungă la munte

Vremea de iarnă s-a instalat în mai multe zone alpine din Munții Carpați, iar primii fulgi de zăpadă au căzut și în stațiunile Rânca, Parâng și Șureanu.

„Începând cu  altitudini de peste 1.200 metri, putem să avem strat de zăpadă, ceață, vânt puternic, temperaturi negative și în timpul zilei. Solicitați informații la Salvamont cu privire la starea traseului pe care doriți sa îl parcurgeți! Nu uitați, echipele Salvamont, prietenii dumneavoastră de nădejde de pe cărările munților, sunt singurele structuri abilitate legal să desfășoare activități de salvare montană a persoanelor accidentate pe munte”, a transmis, luni, Salvamont România.

Drum din Retezat, spre Pietrele, acoperit cu gheață. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL
Drum din Retezat, spre Pietrele, acoperit cu gheață. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL

Apropierea iernii face drumurile și potecile de munte mai greu accesibile, vremea devine mai rece și mai capricioasă și zilele mai scurte, lucruri de care cei care plănuiesc expedițiile montane sunt obligați să țină cont. Salvamontiștii recomandă alegerea atentă a traseelor de munte pe care turiștii vor să le exploreze.

De asemenea, amatorii de drumeții sunt sfătuiți ca întotdeauna înainte de a porni la drum în această perioadă să verifice prognoza meteorologică din zona unde călătoresc și condițiile de ascensiune pe munte.

Pe unele trasee populare, cum este drumul spre cabanele Pietrele și Gențiana din Retezat (video Adevărul) deși nu a nins, gheața acoperă o mare parte din drumului, iar riscul unor accidente este ridicat.

Din cauza condițiilor meteorologice de pe munte, a riscurilor mai ridicate de accidentare, a timpului îndelungat în care pot fi parcurse în întregime, a riscului de avalanșe și chiar a ceții, odată cu venirea iernii, mai multe trasee alpine din munții Retezat și Parâng nu mai sunt recomandate turiștilor.

Turiștii care pornesc totuși la drum trebuie să acorde importanță calității echipamentelor și îmbrăcăminții. Trebuie să rămână hidratați și hrăniți, lucruri necesare în reglarea temperaturii corpului.

Deși călătoriile la munte sunt, pentru mulți turiști, un mijloc de a rămâne activi pe tot parcursul anului, fiind considerate revigorante și benefice pentru sănătate, este recomandată evitarea acțiunilor riscante.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite