Avertisment de la ANM: Val de ger năprasnic în următoarele zile. Harta zonelor aflate sub cod galben de viscol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică mai multe avertizări de fenomene extreme: viscol, ninsori și ger de crapă pietrele. Astfel, până luni la ora 20.00 va fi în vigoare un cod galben de viscol în Carpații Meridionali și Orientali.

Vreme geroasă în toată țara FOTO Shutterstock
Vreme geroasă în toată țara FOTO Shutterstock

În Carpații Meridionali și Orientali, local și temporar va mai ninge, iar vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 60-70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 80-90 km/h. Vor fi perioade cu transport de zăpadă, viscol și vizibilitate redusă.

De asemenea, de duminică de la ora 10.00 până luni la ora 20.00 va fi în vigoare un cod galben de intensificări ale vântului, perioade cu transport de zăpadă în jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea.

Zonele cu fenomene extreme FOTO meteoromania.ro
Zonele cu fenomene extreme FOTO meteoromania.ro

"În jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea vor fi intensificări temporare ale vântului, cu rafale, în general, de 50-70 km/h, astfel că vor fi perioade cu transport de zăpadă și vizibilitate redusă", anunță meteorologii.

Vântul amplifică senzația de frig

Totodată, în perioada 5-10 februarie va fi în vigoare o informare meteorologică de val de frig valabilă pentru toată țara.

"În intervalul menționat vremea va fi rece în toate regiunile, cu temperaturi maxime preponderent negative. Va fi ger noaptea și dimineața în regiunile intracarpatice, dar pe arii mai restrânse și în restul teritoriului. Temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între minus 14 și minus 4 grade Celsius, izolat mai scăzute până spre minus 20- minus 18 grade Celsius. Vântul va avea intensificări în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, amplificând senzația de frig", arată ANM.

O avalanşă de mari dimensiuni a îngropat cabana Capra în nămeţi. Incidentul a avut loc sâmbătă seară în Munții Făgăraș. 

Un buletin nivometeorologic emis vineri anunţa că, până duminică seară, este risc mare de avalanşă, cotat cu patru din cinci, în munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu şi în Masivul Bucegi. 

Avalanșa a produs pagube şi a acoperit cu zăpadă maşini aflate în parcarea cabanei care este situată în apropierea Transfăgărăşanului, la aproape 1600 de metri altitudine. 

O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei. Nu sunt victime dar sunt pagube materiale atât la cabană precum şi mai multe maşini avariate”, a anunţat, pe Facebook, Avalanşe în Carpaţi, ONG care monitorizează fenomenul avalanşelor în munţii Carpaţi.  

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite