Fost ambasador român, despre cum ar trebui „pusă la punct” Austria: „Este un moment bun”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ambasador al României în Portugalia și Maroc, prof.univ. Vasile Popovici, susține că în urma refuzului Austriei de acceptare a României în Schengen, România trebuie să acționeze în forță. „Este un moment bun ca România să arate forță. Diplomația nu se face numai prin negocieri și cedări”, susține fostul diplomat.

Fostul ambasador al României în Portugalia și Maroc FOTO Arhivă
Fostul ambasador al României în Portugalia și Maroc FOTO Arhivă

În timp ce Austria susține că votul împotriva intrării României în Schengen are în spate rațiuni de securitate (problema migrației), fostul ambasador al României în Maroc și Portugalia, Vasile Popovici, susține că poziția Austriei față de România este una care ține strict de rațiuni economice.

Potrivit fostului ambasador român, în 2004, când s-a pus problema aderării României la Uniunea Europeană Austria s-a opus în primă fază, devenind peste noapte avocatul României pentru intrarea în UE.

„Cum s-a petrecut această enormă minune? Prin faptul că România a tranzacționat privatizarea Petrom în favoarea OMV-ului.  Atunci noi am pierdut în mod evident niște resurse energetice și financiare enorme în favoarea Austriei, în favoarea unei întreprinderi de top austriece. Și în momentul acela, ca prin farmec, Austria a devenit avocatul României”, a explicat Vasile Popovici, la Radio Timișoara.

„Vor o nouă porceală”

Fostul diplomat mai spune că, spre deosebire de aderarea la UE, intrarea în Schengen este importantă, dar nu crucială. Tocmai din acest motiv, susține fostul ambasador, România nu este acum cu spatele la zid și are un bun prilej să acționeze în forță.

„Intrarea în spațiul Schengen nu este o problemă capitală. Este o problemă importantă, ar fi foarte bine să o putem face, dar ca să zic așa, pe înțelesul tuturor, nu moare lumea dacă nu se petrece. Am această convingere intima, nemaifiind în interiorul sistemului: cred că ceea ce doresc austriecii în acest moment sunt avantaje de exploatare a gazului în platoul continental al Mării Negre. Deci ei vor, să o spunem foarte pe șleau, o nouă porceală (…) Un spațiu de joc încă mai avem. Bun, nu intrăm acum, foarte bine. Dar în momentul acela Austria, cu avantajele multe pe care le-a primit, trebuie să plătească la rândul ei. Este un moment bun ca România să își arate forța. Diplomația nu se face numai prin negocieri și cedări. Nu suntem în această poziție, nu suntem cu spatele la zid”, a spus Vasile Popovici.

Întrebat cum ar fi abordat problema aderării României la Schengen dacă ar fi fost ambasador al României în Austria, înainte de epuizarea căilor diplomatice, Vasile Popovici a spus că România are acum la Viena, în persoana lui Emil Hurezeanu, „cel mai bun ambasador pe care noi îl avem”.

„Emil Hurezeanu este un om extrem de capabil, de o mare inteligență, cum rar găsești în sistemul diplomatic român. Nu îmi explic cum de această surprinzătoare mutare austriacă nu a fost anticipată, analizată și prevenită”, a explicat Vasile Popovici.

Fostul ambasador al României în Portugalia și Maroc susține că după anticiparea reacției Austriei, guvernul român trebuia să pună presiune pe marile companii austriece din România.

„Ei (N.R.: austriecii) au trei sau patru întreprinderi foarte mari, cu interese economice foarte mari. Acele întreprinderi nu trebuiau să fie întreprinderi care pun presiune pe Guvernul României, ci invers. Trebuia, nu ele să vină la noi și să spună asta vreau și dacă nu ne satisfaceți, votul va fi negativ, ci mișcarea trebuia să fie inversă. Dacă votul austriac nu va fi în favoarea României, voi sunteți cei care veți veți pierde”, mai spune Popovici.

Potrivit fostului diplomat român, comportamentul Austriei este „completamente antieuropean”.

„Să fie foarte clar. Este o mișcare antieuropeană, de stat semimafiot. Austria, în toată politica ei, face un joc dublu între Uniunea Europeană și Rusia, așa cum un joc dublu îl face Ungaria, așa cum un joc dublu, dar mai puțin vizibil pentru noi, îl face Cipru. Așa un joc pe jumătate dublu îl fac Franța și și Germania. Toate țările astea pe care eu vi le spun sunt infiltrate la nivelul conduceri lor de către Moscova”, mai spune profesorul universitar timișorean.

Vasile Popovici susține că respingerea României nu va crește procentul euroscepticilor din România.

„Eu nu cred asta, pentru că am văzut asta din procesul lung de aderare al nostru la Uniunea Europeană. Noi am aderat la toate organismele astea de care depinde securitatea și prosperitatea noastră mai târziu decât primul val. Și atunci mie mi s-a părut că populația face spatele rotund și o încasează cu un oarecare stoicism. Noi venim și de foarte departe. Comunismul nostru a fost mult mai dur decât comunismul din toate statele din jurul nostru. Populația de la noi din țară e învățată să îndure. Deci nu cred că va fi o mișcare antieuropeană. Nu cred asta”, a mai spus Vasile Popovici.

Știri Interne



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite