„Va fi un război crâncen”. Predicția terifiantă făcută de Armand Goșu, care privește și România, despre reînscăunarea lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul istoric și analist politic Armand Goșu consideră că o victorie a lui Donald Trump în alegerile care au loc azi, în SUA, ne-ar apropia de un război de proporții. Totuși, chiar dacă rivala Kamala Harris ar ajunge la Casa Albă, deznodământul ar fi doar amânat.

Donald Trump are șanse reale la un nou mandat. FOTO: Getty Images
Donald Trump are șanse reale la un nou mandat. FOTO: Getty Images

Toți ochii sunt ațintiți în aceste zile pe Statele Unire ale Americii, unde republicanul Donald Trump și democrata Kamala Harris se luptă pentru Casa Albă. Miza este una imensă. Indiferent cine va fi alesul americanilor, o lume întreagă va fi influențată de decizia celor care se prezintă la urne.

Favorit este, pentru mulți experți, Donald Trump. Armand Goșu a vorbit, într-un interviu pentru „Adevărul”, despre posibila revenire la Casa Albă a lui Donald Trump. În opinia sa, foarte mulți comit o greșeală enormă atunci când se lamentează și spun că Trump ar scoate ar scoate Statele Unite ale Americii din NATO sau ar opri în întregime sprijinul acordat Ucrainei.

„Să ne așezăm la coadă, să ne tăiem venele?”,  

„Să știți că nu ar fi chiar o catastrofă dacă ar veni la putere Donald Trump. Există chiar percepția că ar putea fi mai deschis să le dea ucrainenilor armele necesare. Sigur, nu putem să știm exact ce va fi, dar asta e o posibilitate. În corul acesta de defetism și de oameni care își pun cenușă în cap și tremură la perspectiva că se întoarce, ce ar trebui să facem? Să ne așezăm la coadă, să ne tăiem venele?”, spune Armand Goșu.

În realitate, cu sau fără Trump, aliații ar trebui până la urmă să facă exact același lucru. Pentru început, să nu mai dea vina pe fostul președinte pentru toate neajunsurile din sânul alianței, iar în schimb să se concentreze pe ajutorarea Ucrainei, în loc să se lamenteze.

„În cele din urmă, va trebui ca Europa să se mobilizele, iar Ucraina să fie capabilă să, chiar în situația în care Trump ajunge la Casă Albă, să descurce. Tocmai, dacă vrei să-l scoți pe Trump din decizia politică, pentru că există temerea sau suspiciunea că ar face o înțelegere cu Putin peste capul Ucrainei, atunci trebuie să găsești soluții, tu Europa, să te descurci. Că da, nu e total exclus ca Trump să vorbească cu Putin și să-i spună: «uite, domnule, tu reia-ți partea aia și las-o pe asta.» Sigur, eu zic că e puțin probabil să se întâmple asta, nu mai suntem în 1944, dar nu se știe niciodată și trebuie să te asiguri”, spune profesorul.

De altfel, tot mai mulți ucraineni care sunt nemulțumiți de ezitările administrației Biden de a le permite să utilizeze rachetele cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei, au ajuns să își dorească o revenire a lui Donald Trump la Casa Albă. În opinia acestora, Trump le-ar cere părților să se așeze la masa negoicierilor, iar dacă Putin ar refuza să o facă sau ar refuza condițiile, acesta le-ar oferi ucrainenilor toate armele care le-au fost refuzate până acum.

„Oamenii din Ucraina sunt pur și simplu disperați, deci ei se leagă, se agață de orice în speranța că îi va ține la suprafață. Nu știm exact ce ar face Trump, să vedem. Dar mai întâîi să nu uităm că el ar trebui să câștige”, adaugă Goșu.

Republicanii sunt împărțiți în privința viitoarei politici externe a SUA

El vorbește despre faptul că în tabăra republicană există mai multe curente de opinie cu privire la politica ce ar trebui adoptată față de Ucraina și Rusia.

Deocamdată avem o competiție între cel puțin trei grupări în tabăra republicană.

Există o grupare izolaționistă, iar în momentul ăsta e foarte puternică, vocală, în jurul vicepreședintelui Vance, dacă va fi vicepreședinte. Ai o altă grupare, cei care au fost cu Ronald Reagan, cu Bush, cei care au luptat pentru supremația Americii în lume, pentru menținerea unei lumi unipolare, dominată de americani. Și ai o tabără nouă, care zice: «măi, hai să prioritizăm». E în jurul lui Mike Pompeo, foști secretari de stat, adjuncți la Pentagon, la departamentul de stat, care spun că prioritatea Americii ar trebui să fie China. Ei zic: «nu suntem în stare ducem un război de anvergură pe două fronturi, iar ce se întâmplă acum în Ucraina nu face decât să ne disturbe atenția de la adevăratul front de luptă pe care trebuie să noi să ne concentrăm, adică pe Pacific, pe China.» Și aceștia, ultimii, ar putea să ocupe poziții în administrație la Washington”, explică Goșu.

Ar fi însă o mare greșeală, mai spune Armand Goșu, ca adminsitrația Trump, dacă Donald Trump va fi până la urmă ales, să se concentreze exclusiv pe China. Și nu numai pentru Trump. Ideea pivotului spre Indo Pacific le-a aparținut, de fapt, democraților, iar primul care a început să o și pună în practică a fost Barack Obama. Însă, în cazul în care viitorul președinte ar decide, oricare ar fi el, să abandoneze Europa, ar face o mare greșeală.

„Ei uită un lucru elementar. Dacă ei nu sunt în stare să ajute cu adevărat Europa în fața Rusiei, doar trimițând tehnică de luptă și muniție, nu vor fi cu siguranță dispuși să trimită portavioane în Pacific cu zeci de mii de soldați americani sau sute de mii ca să salveze Taiwanul, pe care vă reamintesc că tot ei l-au îngropat în 1970, când l-au scos din Consiliul de Securitate și au introdus China în locul Taiwanului. Taiwanul era atunci Republica Democratică Chineză. Și au făcut asta atunci pe un aranjament - Nixon era atunci președinte. Deci nimeni, nici Japonia, nici Coreea de Sud, nici Taiwan nu va mai avea absolut încredere în cuvântul Americii dacă va abandona la Ucraina”, punctează Armand Goșu.

O mare greșeală tactică

El amintește și că Statele Unite ale Americii au trăit mai multe perioade în care au preferat să ducă o politică izolaționistă.

„Este o socoteală absolut eronată pe care și-o fac unii în privința viitorului politic al Americii. Dar nu uitați că America a trăit în ciclurile de izolaționism. Mie mi se pare că ciclul ăsta a fost foarte lung, de participare a Americii în politica mondială, globală. Și presiunea internă americană e foarte mare împotriva ei. Cei care au fost promotorii globalismului sunt acum împotriva globalismului. Ai o întreagă grupare foarte prezentă, foarte puternică în partidul republican, care cere să se termine cu globalizarea, iar locurile de muncă să fie aduse acasă, în SUA. Ei spun: «scoateți din priză economia Chinei, Taiwanului, tot ce au externalizat acolo, industria de computere, aduceți joburile acasă ca să îi ținem pe muncitorii americani.» Va reuși? Nu știu dacă va reuși, dar cu siguranță va produce niște tulburări teribile în politica mondială”, e previziunea lui Goșu.

De altfel, Statele Unite ale Americii au greșit după Al Doilea Război Mondial când au obligat Germania să renunțe la armată.

Aproape de o „confruntare crâncenă”

„Asta cu «lasă Europa să descurce singură», pe care o aud foarte des, asta e marota lui Trump. El zicea să facă bine Germania să se înarmeze, să țină apărarea Europei. Vreme de 50 de ani, Germania a fost pusă să se dezarmeze, să nu cumva să îndrăznească să se înarmeze, să nu aibă tancuri, să nu aibă nimic. După două războaie mondiale declanșate de Germania, i-au dat peste degete când încerca cele mai mici proiecte de consolidare a forțelor armate. Și acum, cu mâinile în șolduri, Trump țipă la Germania, de ce nu e în stare să-și facă armată și... Sunt niște greșeli politice majore, care, sigur, vor presupune niște costuri. Și pe termen mediu și pe termen lung. Numai că lucrurile astea presupun o anumită dinamică, presupun ani și ani, minim 3-5 ani și lumea e foarte complicată în momentul ăsta”, e avertismentul lui Goșu.

În opinia sa, lumea se îndreaptă spre un sistem bipolar, în care două mari blocuri vor rivaliza. Problema este că cele două mari blocuri vor intra în coliziune.

„Mai degrabă merg pe un scenariu în care e clar că lumea unipolară, americană, pax americana, a murit și vom asista, probabil, la crearea a două blocuri mari. Unul e în jurul Americii, sau oarecum al vestului, să spunem, America-Europa de vest, iar un alt bloc e în jurul Chinei. E vorba de două blocuri mari, cu resurse relativ egale, care se vor confrunta în următoarele decenii. Va fi o bătălie crâncenă, un război crâncen. Iar, administrația nouă, dacă va fi Trump la Washington, spre asta va duce într-un ritm mai acelerat decât dacă va continua paranteza Biden-Harris”, e semnalul de alarmă tras de Goșu.

Ce fel de război ne-ar putea aștepta

Iar dacă în cea mai mare parte va fi vorba de un război rece, la fel ca cel dintre SUA și fosta Uniune Sovietică, și în acest caz ar exista mai multe perioade în care războiul va ajunge în fazele calde. La fel ca atunci, România va fi și ea implicată în acest război rece, doar că se află într-o cu totul altă tabără decât acum trei decenii și jumătate.

„E un război de tipul războiului rece, cu două blocuri mari, care va avea și fazele lui calde. Ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu, ce se întâmplă în Ucraina, acestea sunt faze calde. E echivalentul la ce a fost în Coreea, în Vietnam, în timpul Războiului Rece. Până ce Rusiei nu i se vor tăia beneficiile, încasările din vânzările de petrol, Moscova va continua să fie agresivă pe scena internațională. Și atenție, China de abia undeva în 2030-32 va atinge un maxim de dezvoltare a capacitățiilor sale militare. Deci tot ce e mai rău, abia urmează să se întâmple”, mai spune el.

România este desigur vulnerabilă la războiul hibrid dezlănțuit de Rusia împotriva țărilor NATO. „Suntem vulnerabili, propaganda rusă este activă la noi, ca în toată Europa, iar acest război hibrid va dura mult timp, va fi pentru mulți ani. SRI nu a luat decizii suficient de ferme pentru a ne apăra într-o astfel de situație, pentru că iată că propaganda rusă continuă aproape nestingherită în România. Cu siguranță ar fi nevoie de măsuri mai ferme, în România și în toată Europa. Dacă rușii se pricep foarte bine la ceva, se pricep să ducă un astfel de război hibrid și este nevoie de un răspuns cât se poate de puternic”, completează profesorul.

O dezangajare a Statelor Unite ale Americii în Europa, în acest moment, ar da o notă proastă Washingtonului. În acest mod, America ar ajunge să se îndepărteze și să piardă tocmai încrederea aliaților pe care bazează în zona Asiei. Și din acest motiv, profesorul crede că SUA ar avea doar de pierdut dacă și-ar reduce sprijinul oferit Europei, iar până la urmă ar realiza acest lucru.

„Dacă americanii se retrag acum din Europa, nimeni din Asia, de la Pacific, de acolo, nu o să mai pună bază pe ei. E o iluzie să-ți închipui că dacă ei nu trimit avioane și HIMARS și tancuri Abraham în Ucraina sau le dau cu așa cu țârâita, vor trimite crucișătoare, portavioane și zeci de mii de militari să apere Taiwanul. Hai să fim serioși. Cine poate să ia în serios chestia asta? Putem doar să sperăm că nu va exista un război cinetic de proporții, pentru că un nou război rece este evident că a început între cele două mari blocuri. Când și cum se va termina, asta e altă discuție și cred că nimeni nu poate anticipa”, încheie Armand Goșu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite