Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția

0
Publicat:

Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, care este fenomenul ce ar putea duce până la extincția rasei umane.

Supervulcanii au provocat mai multe extincții de-a lungul istoriei Terrei. FOTO Pixabay
Supervulcanii au provocat mai multe extincții de-a lungul istoriei Terrei. FOTO Pixabay

Cutremurele care au avut loc zilele trecute la Arad ne arată că, deși ne aflăm în mileniul 3, omenirea este la fel de vulnerabilă în fața forței dezlănțuite a naturii precum în zorii apariției sale. Cutremurele devastatoarea au influențat de-a lungul a mii de ani dezvoltarea civilizației umane, însă există o forță chiar și mai distrugătoare care a dus de-a lungul a sute de milioane și miliarde de ani până la extincții.

Supervulcanii au erupt de nenumărate ori în decursul existenței Terrei și au provocat schimbări climatice și declinul unor imperii sau dispariția unor orașe întregi. Asta pentru că erupțiile au dus la schimbări climatice, unele întinse pe zeci de ani.

„Sunt evenimente extreme, destul de bine conturate geologic. Inclusiv în Evul Mediu, după Renaștere, a avut loc o astfel de perioadă, cunoscută ca mica eră glaciară si care s-a întins pe o perioadă de câteva sute de ani. Imaginați-vă dacă acum ar începe să nu mai vină vara, să nu mai fie soare, agricultura s-ar prăbuși, dar nu numai local, ci global. Vă dați seama că o asemenea situație ar duce la o degradare a calității vieții și la consecințele care urmează. Implicațiile sociale sunt profunde. Mergând până la conflicte armate, evident, pentru că omenirea se războiește pe probleme de principiu, cu atât mai mult când vinde vorba despre mâncare”, explică profesorul român.

Un exemplu ar fi cel al Revoluției Franceze din secolul al XVIII-lea, care a venit pe fondul unor frământări sociale puternice. Mare parte din turbulențele sociale ar fi fost provocate de o erupție puternică în lungul unei fisuri situate în sudul Islandei (fisura Laki), ceea ce a condus la o schimbare climatică pentru mai mulți zeci de ani. Cenușa fină expulzată în atmosferă la altitudini mari a blocat ani la rând razele soarelui și a provocat răcirea climei. Drept urmare, agricultura a avut de suferit, iar foametea a lovit Europa, inclusiv Franța.

Vlad Manea. FOTO Arhivă personală
Vlad Manea. FOTO Arhivă personală

„Este o ipoteză destul de cunoscută în comunitatea științifică privind declanșarea Revoluției Franceze, care ar fi fost influențată de o mare erupție vulcanică. Mai exact, această Revoluție Franceză a fost declanșată de o anumită penurie alimentară, catalizată de anumite condiții meteorologice care nu au fost propice grâului și altor culturi agricole. Efectul a fost în lanț, pentru că și zootehnia a avut enorm de suferit, și în acest fel a apărut foametea. Există o legătură extrem de strânsă între climă și alimentație”, spune Vlad Manea.

Cei care speră că în prezent supervulcanii sunt total inofensivi și că o mega erupție nu va mai avea loc se înșală. Profesorul român spune că astfel de fenomene sunt inevitabile, dar in același timp și greu de prezis. Un candidat, spun experții, este supervulcanul Yellowstone, din Statele Unite ale Americii.

„Cu siguranță vor mai fi astfel de evenimente. Atâta timp cât planeta Pământ este o planetă activă, aceste erupții vulcanice de mică sau de mare magnitudine vor fi inevitabile”, punctează profesorul.

Erupțiile gigantice asociate cu extincțiile de pe Terra

Și mai grav este faptul că de-a lungul istoriei geologice a Terrei au avut loc erupții gigantice, asociate de experți cu cele cinci mari extincții. În comparație cu acestea, erupția unui vulcan normal seamănă cu un chibrit aprins în mâna unui copil. Un astfel de fenomen extrem ar putea cauza chiar și dispariția rasei umane.

„Există anumite erupții vulcanice de dimensiuni și mai mari decât Yellowstone în istoria Pământului, multe dintre ele fiind asociate cu cele cinci extincții în masă ale unor specii de pe suprafața Terrei. Dintre cele cinci extincții, ultima a fost cea legată de dispariția dinozaurilor, acum 65 de milioane de ani, unde altă teorie spune că ar fi fost cauzată de impactul cu un meteorit uriaș, un asteroid. Dar înainte de asta au mai fost încă patru extincții în masă, care practic a dus la dispariția aproape în întregime a faunei și florei terestre. Studiile care au fost făcute arată că, cel mai probabil, cauzele acestor extincții sunt de fapt de natură vulcanică, si nu neapărat legate de impactul cu corpuri cerești de mari dimensiuni”, spune profesorul.

Conform experților, ultima extincție în masă a avut loc acum 65 de milioane de ani. Aceasta a echivalat cu extincția marilor specii de dinozauri.

Toate celelalte extincții se pare că au fost produse din cauză că a existat o activitate vulcanică susținută într-o zonă restrânsă pentru o perioadă de circa un milion de ani. În urma acestei activități vulcanice intense s-au creat marile provincii de curgeri bazaltice, care sunt un fel de platouri bine conturate și care se termină abrupt, sub formă de scară, ca și cum ar fi o treaptă. Asta înseamnă că un eveniment vulcanic de mari dimensiuni pentru o perioadă scurtă de timp (geologic vorbind), poate produce o injecție în atmosferă de mari cantități de bioxid de carbon, producând-se cunoscutul efect de seră și care în cele din urmă a dus la producerea celor patru mari extincții, inclusiv cea de acum 65 de milioane de ani”, susține Manea.

Nimeni nu ar fi la adăpost în cazul unei erupții uriașe

Practic, nicio zonă a Terrei nu ar fi la adăpost în cazul unei erupții gigantice. De altfel, acestea s-au produs în diverse locuri, începând cu eonul Fanerozoic, care a început acum cca 540 de milioane de ani și în care ne aflăm în prezent.

„Sunt multe astfel de locuri, unul este, spre exemplu, pe fundul Mării Caraibilor - un  LIP (large igneous province). Ultima erupție colosală care a avut loc s-a înregistrat acum cca. 16 milioane de ani în Pacificul de Nord-Vest, iar alta a avut loc mai înainte acum cca. 66 de milioane de ani, în India, unde o astfel de curgere de bazalt numită Deccan Traps a acoperit o suprafață de cca 500,000 km2”, arată Manea.

Aceste fenomene extreme ar fi putut duce la transformarea Pământului într-o minge uriașă de gheață.

Din cauza cantității uriașe de cenușă care a fost eliberată în atmosfera terestră, razele solare au fost parțial blocate, iar energia solară nu a mai putut ajunge la suprafață in cantități suficiente, și atunci în unele din aceste episoade Pământul a înghețat complet. Practic, acesta s-a transformat într-o minge de gheață, iar aceste episoade se cunosc ca episoade de tip Snowball Earth”, explică Vlad Manea.

Vor urma alte episoade violente pe Terra 

Vestea proastă este că există posibilitatea ca acest fenomen extrem să revină din nou peste generații. Profesorul Vlad Manea spune că nu are niciun dubiu în această privință.

Cu siguranță există acest risc. Atâta timp cât Pământul este o planetă activă vor avea loc erupții vulcanice mai mici sau mai mari. De asemenea, vor avea loc cutremure de pământ. De fapt, aceste cutremure de pământ la momentul în care vorbim noi, la nivel global deja s-au produs. În timpul interviului pe care îl fac cu dumneavoastră deja s-au produs câteva cutremure, câteva sute de cutremure cu magnitudine foarte mică, pe Pământ în medie se produce un mic eveniment seismic la fiecare 30 de secunde”, dezvoltă Manea.

Există și o veste bună. O asemenea erupție, de violența și de dimensiunile care ar duce la o nouă extincție a vieții, nu este de așteptat în următoarea perioadă. Totuși, e aproape o certitudine că ea va veni cândva.

Dacă au avut loc cinci extincții, de ce n-ar fi și a șasea? Totuși, chiar și când vorbim de extincții, viața nu dispare în totalitate, ci se transformă. Acestea se numesc extincții, e adevărat, dar ați văzut că după extincția dinozaurilor a venit vremea mamiferelor și a omului. Extincție sună într-adevăr dramatic, dar de fapt asistăm la o transformare în masă a ce urmează după un asemenea eveniment colosal la nivel planetar. Cu siguranță, astfel de „extincții” vor mai fi. Culmea este că la un moment dat, când astfel de fenomene geologice vor înceta, nu va fi un lucru bun. Asta ar însemna că planetă Pământ nu mai evoluează din punct de vedere geologic, tectonic și atunci evident nici viața pe Pământ nu va putea fi susținută, pentru că există o legătură foarte strânsă între viata pe Pământ și fenomenele geologice pe care le-am discutat. Din fericire, acest lucru se va întâmpla abia peste câteva miliarde de ani”, încheie profesorul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite