Exclusiv Rusia, între frică și eșec. Ce spune un general român despre reala amenințare de la Răsărit

0
0
Publicat:

Care e adevărata Rusie: cea umilită de ucraineni sau cea care bagă spaima în europeni și determină NATO să își dubleze bugetul. Fost șef al Statului Major General al Armatei Române, generalul Ștefan Dănilă răspunde, pentru „Adevărul”, la această dilemă.

Rachetele Iskander sunt printre armele de temut ale Federației Ruse. FOTO: EPA
Rachetele Iskander sunt printre armele de temut ale Federației Ruse. FOTO: EPA

Un continent întreg este îngrozit la simplul gând că într-o zi ar trebui să facă față unei confruntări cu Federația Rusă. La fel ca în perioada Războiului Rece, state puternice occidentale precum Germania sau Franța se așteaptă la tot ce poate fi mai rău dinspre Răsărit. Analiști militari și politici, șefi de servicii de intelligence, generali și politicieni din mai toate statele NATO au atras atenția că am putea intra în coliziune cu gigantul din Est. Iar unii au avansat și un termen pentru asta. Șefi de servicii britanici, francezi și germani au spus că NATO ar putea avea doar între 3 și 7 ani la dispoziție pentru a se pregăti de un război total.

Frica de Federația Rusă

Printre cei care au avertizat nu o dată că Rusia poate reprezenta un pericol pentru țările NATO și pentru toată Europa se numără secretarul general al NATO, Mark Rutte. Olandezul a ieșit de mai multe ori cu declarații dure, cerându-le aliaților să se pregătească pentru o confruntare cu Moscova. Alternativa ar fi, a spus-o tot Rutte, să ne pregătim să învățăm limba rusă.

„Suntem în siguranță acum, dar nu vom fi și în patru sau cinci ani de-acum încolo. Deci dacă nu faceți asta, pregătiți cursurile de limba rusă sau fugiți în Noua Zeelandă sau hotărâți acum să cheltuiți mai mult. Asta e dezbaterea pe care trebuie să o finalizăm în următoarele trei sau patru luni pentru a rămâne în siguranță în această parte a lumii și pentru a ne apăra”, a spus Rutte într-un discurs pentru Parlamentul European.

Și a revenit luni, 9 iunie, cu o declarație la fel de explicită„Rusia ar putea fi gata să folosească forţa militară împotriva NATO în termen de 5 ani. Să nu ne amăgim, suntem cu toţii pe flancul estic acum”, a declarat Rutte într-un discurs ţinut la Chatham House din Londra, referindu-se la raza de acţiune a rachetelor ruseşti.

Toate aceste temeri majore și avertismentele unor experți sunt contrazise, cel puțin aparent, de faptul că Federația Rusă nu a reușit după mai bine de trei ani de zile să învingă decisiv Ucraina, deși pe hârtie trupele rusești ar fi avut toate argumentele să-și zdrobească oponenții. Și ca și cum nu ar fi suficient, există informații care arată că războiul din Ucraina a decimat armata rusă sau cel puțin a slăbit-o într-o măsură suficient de mare încât Rusia să nu mai fie capabilă să amenințe nicio altă țară.

Armata rusă ar fi pierdut aproape un million de oameni și este probabil să depășească această cifră până în vara anului 2025, potrivit unui nou raport al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) cu sediul în SUA.

De altfel, numărul total al victimelor militare de ambele părți se apropie de 1,4 milioane, inclusiv aproximativ 400.000 de soldați ucraineni uciși sau răniți. Grupul de experți estimează că peste 950.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei la scară largă din februarie 2022.

„E normal ca NATO să considere Rusia o amenințare”

În atare situație, ținându-se cont de dificultățile reale pe care le au rușii în Ucraina, pe cale logică se naște întrebarea dacă într-adevăr europenii, inclusiv state cu armate puternice și bine dotate precum Marea Britanie, Franța sau Germania, ar avea într-adevăr motive să se teamă de Rusia sau dacă toată această panică generalizată este doar dovada unei inconsecvențe europene și a unei fracturi de logică. Sau dacă, așa cum susțin alți analiști, aceasta este doar o altă fațetă a unui război informațional și a unei comunicări strategice bine motivate.

Pentru aceasta, „Adevărul” a apelat la expertiza generalului (r) Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al Armatei Române, unul dintre cei mai potriviți specialiști pentru a lămuri acest aparent nonsens.

Generalul Ștefan Dănilă. FOTO: Facebook
Generalul Ștefan Dănilă. FOTO: Facebook

„Adevărul este că suntem într-o plină confruntare. Din păcate nu este doar un război al Rusiei cu Ucraina, ci este o confruntare a Rusiei cu Occidentul, adică cu Uniunea Europeană, cu NATO. Conflictul a început de la decizia Ucrainei de a intra în NATO. Ucraina și-a propus să intre în NATO, iar atunci Putin a considerat că pentru Federația Rusă NATO este o amenințare și a intervenit militar. În cazul ăsta cum pot să consider acțiunea Rusiei altfel decât o acțiune agresivă față de alianță? Este absolut normal ca membrii alianței să considere Rusia o amenințare”, spune generalul Dănilă.

Explicația unei aparente fracturi de logică

În același timp, multe dintre declarațiile alarmiste ale unor analiști militari ce lasă impresia că pentru ruși ar fi o simplă formalitate cucerirea Europei au o logică aparte. Fostul șef al Statului Major General al Armatei Române explică exact despre ce este vorba.

„Pe de altă parte, într-o perioadă de confruntare, comunicarea strategică are mai multe obiective. Unele sunt de descurajare a adversarului, altele sunt de calmare a propriei populații. Pe de o parte, nu se pot transmite mesajele ca în timp de pace și fiecare mesaj trebuie descifrat, trebuie decriptat în sensul scopului acesteia. Și atunci un mesaj în care se spune că Rusia este slabă și nu poate să facă nimic, că nu este capabilă să facă mare lucru, este transmis și pentru calmarea populației proprii, dar și pentru a-i descuraja pe ruși să continue acest război”, susține generalul.

O dovadă este și faptul că Federația Rusă continuă să atace Ucraina când au trecut deja mai bine și trei ani de la debutul ostilităților. Asta în condițiile în care mulți analiști și experți estimau că economia Rusiei nu poate susține mai mult de câteva luni un război de o asemenea amploare.

„Pe de altă parte, capacitatea de război a Rusiei a demonstrat că poate să susțină un război de lungă durată. Avem deja peste trei ani de război în Ucraina, ne amintim și de rachetele și bombele care ar fi trebuit să li se termine la un moment dat, dar vedem că nu li s-au terminat. Din contră, vedem că acum rușii au noi mijloace de lovire și că și-au adaptat tehnicile, tacticile într-un război modern, spun mulți. Și atunci este absolut normal să existe și acest mesaj transmis de Uniunea Europeană, de NATO, că suntem într-o perioadă de confruntare, chiar dacă nu e una convențională. Când vorbim de logica confruntării și celălalt este cu industria pe picior de război, cu o producție intensificată de muniții, de armament, de sisteme de armament, este iresponsabil să stai să te uiți cum rușii se înarmează și tu să nu faci același lucru, să nu te pregătești pentru orice eventualitate. Evident, nu îți permiți să rămâi slab în fața unui adversar care este tot mai înarmat”, punctează generalul Dănilă.

UE și NATO au luat decizia corectă

Practic, decizia Uniunii Europene de a investi sute de miliarde de euro în reînarmare reprezintă cea mai bună decizie, în contextul dat, consideră fostul șef al Statului Major General al Armatei Române. De fapt, NATO și Uniunea Europeană chiar speră că prin această reînarmare vor descuraja Federația Rusă, iar în acest fel va preveni un război cumplit.

„Și atunci, pentru descurajare, Uniunea Europeană și NATO își iau măsuri de reînarmare, sperând că Federația Rusă nu va îndrăzni să atace un stat membru NATO. Să nu uităm că mulți nu vedeau capabilă Rusia să declanșeze un război cu statul vecin, frate, Ucraina. Vă uitați că în realitate chiar a fost posibil și este un război fratricid care continuă de mai bine de 3 ani. Nu putem să scoatem din calcul amenințarea rusă. Și nici nu știm când sau cum Federația Rusă s-ar putea simți și mai amenințată decât s-a simțit atunci când a atacat Ucraina și ar fi capabilă să acționeze împotriva unui stat membru NATO. Și atunci trebuie luate toate aceste măsuri, riscul există, e cât se poate de real”, mai spune generalul român.

În schimb, dacă în anii care urmează se va dovedi că Federația Rusă nu are niciun fel de plan agresiv față de statele NATO, statele europene s-ar putea reîntoarce la viața pașnică de până atunci, fără a se mai simți amenințate și fără a investi sute de miliarde de euro în arme.

„Pe de altă parte, ce aș vrea să sublinez, că în condițiile în care Federația Rusă nu ar mai avea această atitudine și acest comportament agresiv, nu va fi nicio problemă ca statele NATO să își reducă toate cheltuiele pentru armament și toți acești bani să fie redirijați pentru mai multă bunăstarea socială. Dar deocamdată trebuie să ne preocupăm de securitatea noastră și chiar nu avem alte opțiuni”, punctează generalul Ștefan Dănilă.

În căutarea timpului pierdut

Cu toate acestea, în acest moment europenii sunt nevoiți să ducă la capăt acest program de reînarmare și să-și refacă armatele pe care le-au neglijat în ultimele decenii, odată cu încheierea Războiului Rece.

Am văzut evaluările făcute de germani, francezi și britanici. Nu e o întâmplare faptul că toți spun același lucru. Toți spun că ar avea nevoie de minim de 3 la 5 ani pentru a fi capabili să riposteze adecvat unei amenințări directe. Adică ar avea nevoie de acești ani pentru a se reînarma și pentru a fi în măsură să facă față unei agresiuni directe a Federației Ruse. Pentru că rușii sunt acum în dinamică de război, adică economia lor este pe picior de război. Rușii sunt pregătiți pentru război, chiar mentalitatea lor este de război. În schimb, noi europenii suntem în afara acestui joc, noi suntem în mentalitatea de pace. Și ne va lua mai mult pentru a ne adapta și pentru a fi pregătiți. Deși pe hârtie NATO e mult mai puternică decât Rusia, în condițiile în care suntem luați pe nepregătite ar fi un război greu, iar rușii ne-ar provoca daune și pierderi imense. În schimb, dacă ești pregătit, dacă reprezinți o forță, iar celălalt se convinge de asta, realizează că nu ar fi bine să se pună cu tine. Într-un astfel de caz, va fi exclus total ca Federația Rusă să atace vreodată un stat NATO. Pentru asta va trebui să fim suficient de bine înarmați și suficient de puternici, iar în acest fel vom descuraja Rusia și nici măcar nu le va trece prin gând să atace sau să provoace”, încheie generalul Ștefan Dănilă.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite