Reportaj BBC: orașul din România unde s-a născut imperiul fraților Tate. „Au plătit în rate pentru că nu aveau bani”

0
Publicat:

Vila de la capătul străzii Narciselor se află la capătul unui drum periculos, înconjurată de vârfurile acoperite de brad ale Munților Carpați.

Satul unde și-au făcut frații Tate averea / FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Satul unde și-au făcut frații Tate averea / FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Prima adresă din România a lui Andrew Tate este departe de stilul de viață cu care a defilat în București înainte de a fi reținut — este o clădire cu trei etaje și pereți galbeni, la mică distanță de satul Săcele, scrie BBC.

Lungul drum până acolo dinspre București șerpuiește prin kilometri și kilometri de pădure înzăpezită, cu crengi înghețate până la vârfuri, cu munți înclinați spre orizont.

La ieșirea din Săcele, strada înghețată se îngustează până la lățimea unei mașini pe măsură ce urcă spre vilă, cu o prăpastie abruptă pe o parte.

Nu există Ferrari aici. O Dacia și o Skoda stau parcate între nămeți de zăpadă afânată în fața clădirii.

Au plătit în rate

Clădirea este împărțită în mici apartamente funcționale. Aici, în apartamentele 9 și 17, frații Tate au început să-și construiască imperiul de afaceri din România.

Vasile Mezdrea, un dezvoltator local, le-a vândut proprietățile „în 2015 sau la începutul anului 2016" pentru mai puțin de 35.000 de euro fiecare.

„Au plătit în rate, pentru că nu aveau bani să cumpere apartamentele direct", mi-a spus el. „Nu aveau mașină în acele zile - obișnuiau să își ducă prietenele la cumpărături cu taxiul".

El spune că Andrew s-a mutat aici cu o prietenă britanică, Melissa, care a cumpărat un al treilea apartament în același bloc.

Dar, potrivit localnicilor, ea nu era singura femeie care locuia aici cu frații Tate. Mai multe persoane au spus jurnaliștilor de la BBC că alte femei fie locuiau în apartamentele lor, fie veneau în vizită în mod regulat.

Blocul din Săcele în care frații Tate și-au pornit imperiul FOTO BBC
Blocul din Săcele în care frații Tate și-au pornit imperiul FOTO BBC

Plângeri pe numele fraților Tate

Unul dintre ei, care nu a dorit să fie numit, a spus că a primit plângeri că în apartamentul de la parterul casei familiei Tate erau vizibile în mod clar femei dezbrăcate.

În interiorul blocului, sunt puțini cei care își amintesc de familia Tate, iar cei care o fac nu sunt dornici să vorbească în mod oficial.

„Erau disprețuitori, aroganți", a spus el. Dar „foarte discreți - nu era muzică, nu erau bătăi".

O altă persoană a spus că câinele lor, un ciobănesc german, a fost lăsat liber să se plimbe prin clădire, atacând la un moment dat una dintre rezidentele de acolo și lăsând-o cu vânătăi.

Plângerile adresate fraților ar fi rămas fără răspuns.

Vasile Mezdrea spune că cei doi s-au mutat în România pentru că țara „are femei frumoase și este mai ieftin de trăit".

Dar el spune că frații aveau ambiții dincolo de Sacele. „Întotdeauna au vrut mai mult", mi-a spus el.

Prieteni

Sacele ar putea părea un loc improbabil pentru cei doi tineri kickboxeri britanici, dar dezvăluie o legătură cu două persoane care vor juca roluri cheie în viața lor.

Unul este un om de afaceri pe nume Sebastian Vieru, care i-a adus pentru prima dată pe frații Tate în România în 2014.

Originar din regiunea Brașovului din jurul orașului Sacele, Vieru i-a adus cu avionul de mai multe ori pentru a acționa ca antrenori și comentatori pentru spectacolele sale de lupte în cușcă.

Vieru a fost cel care le-a spus fraților Tate despre noul bloc de apartamente al lui Vasile Mezdrea de lângă Sărcele, sfătuindu-i că dezvoltatorul are nevoie urgentă de fonduri pentru a termina clădirea și că vor obține apartamentele la un preț redus.

El spune că Andrew și Tristan Tate au adus ceva bani cu ei din Marea Britanie, dar că averea lor a crescut rapid odată ajunși în România.

Urmărirea acestei averi —cum a fost făcută și de unde a venit — se crede că face parte din ancheta privind acuzațiile de viol și trafic de persoane. Proprietățile din Săcele par să le fi adus foarte puțin. Le-au vândut câțiva ani mai târziu, când s-au mutat la București, pentru un profit de doar câteva mii de euro.

Dar au plecat din acest refugiu montan cu o nouă afacere: Talisman Enterprises își face banii din portaluri web, potrivit datelor oficiale din România. Nu a mai înregistrat profit din 2017.

Sebastien Vieru spune că acționează în calitate de executor financiar pentru această companie, înregistrată la o adresă la 15 kilometri de Săcele, deținută până de curând de părinții domnului Vieru.

De asemenea, el deține un procent de 10% într-o companie imobiliară numită War Room Vegas, înregistrată tot la aceeași adresă și deținută parțial de Andrew Tate.

Georgiana Naghel
Georgiana Naghel

Cealaltă este iubita lui Andrew, Georgiana Naghel, o fostă angajată în afacerea de lupte în cușcă a lui Vieru.

În luna august a anului trecut, potrivit documentelor oficiale din România, atât Andrew, cât și Tristan i-au transferat acesteia toate acțiunile lor în Talisman Enterprises, precum și administrarea acesteia.

Transferul companiei către doamna Naghel, cetățean român, a avut loc la patru luni după ce poliția a început să îi investigheze pe frați. Nu există nicio dovadă că cele două acțiuni sunt legate între ele.

Talisman Enterprises este, de asemenea, asociată cu o altă societate în care Georgiana Naghel figurează ca unic acționar, administrator și beneficiar; o firmă de consultanță în management numită New Era Learning, care a fost înființată în august 2022.

Nu există înregistrări financiare listate pentru această companie.

O a treia companie, o firmă de consultanță numită Groundbreaking Developments, a fost, de asemenea, transferată lui Naghel în luna august. În octombrie, aceasta a fost vândută unei alte companii deținute de Abigail Tyson, despre care se crede că este o asociată apropiată a fraților Tate.

Naghel este în prezent în arest preventiv împreună cu frații Tate și cu un alt cetățean român, Luana Radu. Încă nu au fost formulate acuzații împotriva niciunuia dintre ei.

Abigail Tyson
Abigail Tyson

Ce au confiscat anchetatorii

În ultimele câteva săptămâni, anchetatorii au confiscat o gamă largă de bunuri aparținând celor patru suspecți, inclusiv Talisman Enterprises.

De asemenea, aceștia au percheziționat o listă lungă de proprietăți aparținând fraților, inclusiv o întindere de teren în județul Brașov și case în București și în împrejurimi.

Au fost confiscate ceasuri de firmă, iar colecția de mașini de lux a fraților a fost scoasă din complexul lor de tip depozit de la periferia Capitalei.

Observatorii cred că o mare parte din averea fraților Tate ar putea proveni din investițiile lor într-un important lanț de cazinouri din România și din cursurile lor de formare online în modelul rigid de masculinitate al lui Andrew Tate.

Ancheta ar putea răspunde la întrebări legate de modul în care cei doi au trecut de la apartamentul lor ieftin din munți la lumea Bugatti-urilor, a trabucurilor și a avioanelor private postate pe conturile lor de pe rețelele de socializare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite