Rămânem fără polițiști. Locurile la Școlile de Agenți, neocupate. SNPPC: „Puteți stinge lumina!“

0
0

Pentru prima dată în istorie nu se vor ocupa locurile la Școlile de Agenți de Poliție din MAI. Semnalul de alarmă este tras de SNPPC, în condițiile în care nici posturile cu încadrare din sursă externă nu au prezentat interes.

Tinerii nu mai sunt interesați de o carieră în Poliție FOTO Adevărul
Tinerii nu mai sunt interesați de o carieră în Poliție FOTO Adevărul

În acest context, în viitorul apropiat, arată Sindicatul național al Polițiștilor și Personalului Contractual, deficitul ar putea ajunge la 30.000 polițiști, iar funcționarea sistemului de ordine publică se va bloca de la sine.

"Domnilor guvernanți: puteți stinge lumina...și închideți ușa după noi, să nu vă tragă curentul pe care l-ați scumpit!", au transmis sindicaliștii.

Concursul pentru admiterea în școlile de agenți de poliție, sesiunea octombrie-decembrie 2022, aflat încă în desfășurare, scoate în evidență un trist adevăr, pe care SNPPC îl clamează de ani buni: profesia de polițist nu mai este atractivă pentru tinerii din ziua de azi! 

Astfel, la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina, pe 1.340  locuri au rămas 1.832 candidați, respectiv 1.36 candidați pe loc; la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”- Cluj-Napoca,  pe 300 locuri au rămas 426 candidați, respectiv 1.42 candidați pe loc, iar la Școala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea, pe  240  locuri au rămas 275 candidați, respectiv 1.14 candidați pe loc.

"Lipsa de predictibilitate în salarizare, în carieră și în pensionare constituie principalele cauze ale acestei crude realități, care determină o bază ineficientă de selecție a viitorilor polițiști, asta chiar și în condițiile unei perioade reduse de școlarizare, ceea ce se va repercuta negativ asupra întregii societăți, în viitorul apropiat", arată reprezentanții SNPPC.

Printre motivele care stau la baza acestui dezinteres față de o carieră în MAI, SNPPC amintește de lipsa de predictibilitate în salarizare, în carieră și în pensionare.

"Acestea constituie principalele cauze ale acestei crude realități, care determină o bază ineficientă de selecție a viitorilor polițiști, asta chiar și în condițiile unei perioade reduse de școlarizare, ceea ce se va repercuta negativ asupra întregii societăți, în viitorul apropiat", arată SNPPC.

Condiții șocante pentru studenți

Pe de altă parte, condițiile în care trăiesc viitorii polițiști sunt de-a dreptul șocante. Pe 25 octombrie, imagini sordide din internatul Academiei de Poliție, cu șobolani pe hol, grupuri sanitare degradate și dormitoare supraaglomerate, au fost făcute publice de către Sindicatul Europol.

Academia de Poliție a reacționat în urma prezentării imaginilor din căminele instituției, în care se observă șobolani mișunând pe holuri, dormitoare supraaglomerate și băi mizere. „Majoritatea imaginilor și videoclipurilor prezentate în mass-media și în mediul online sunt tendențioase și nu reflectă fidel realitatea”, au precizat reprezentanții Academiei de Poliție într-un răspuns transmis „Adevărul”.

În urmă cu o săptămână, o nouă filmare postată pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol al Poliției arptă condițiile în care trebuie să-și desfășoare activitatea viitorii ofițeri de poliție. La Academia de Poliție ploua înăuntru ca afară. Precipitațiile căzute la începutul lunii noiembrie infiltrându-se prin acoperiș.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite