Există legătură între cutremurul din Turcia și cele cinci seisme din România? Ce spun experții

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cutremurul devastator din Turcia, în această dimineață, au avut loc mai multe cutremure și în România. Seismologul Gheorghe Mărmureanu e explicat dacă acestea au legătură.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu spune că recentele cutremure din Vrancea nu prevestesc un mare seism
Profesorul Gheorghe Mărmureanu spune că recentele cutremure din Vrancea nu prevestesc un mare seism

„Vorbim de baze tectonice diferite. Cea din Turcia vine din Anatolia, trece pe lângă Istanbul, ajunge în Africa și se oprește în Oceanul Atlantic. Zona seismică din Vrancea are legătura cu fosta Iugoslavie, cu Albania, deci vorbim de chestiuni diferite”, susține profesorul Gheorghe Mărmureanu, care a mai precizat că cel mai recent seism din Turcia nu poate fi considerat unul top pentru respectiva bază tectonică. „Pot spune că , deși puternic (magnitudine 7.8-n.red.), pentru ce poate Turcia acest cutremur a fost mic”, a precizat profesorul.

Gheorghe Mărmureanu mai spune că nici cele cinci seisme care au avut loc în România în această dimineață nu trebuie să ne îngrijoreze. „Aceste cutremure nu prevestesc nimic, dar din păcate nici nu reduc sensibil presiunile acumulate în zona seismică Vrancea, aceasta nu se detensionează. Drept urmare nu au legătură cu viitorul cutremur catastrofal care va avea loc în România. Sunt cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea cu zecile și tot nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea. Aici vorbesc de un cutremur puternic, cu acceleraţii care pot avea urmări devastatoare. Acesta vine, cel mai probabil, spun eu, în jurul anului 2040, poate și mai târziu. Acest mare cutremur face parte din seria de seisme precum cele din 1838 şi 1940. Vorbim de o ciclicitate aici în care s-au mai intercalat și seismele intermediare din 1802 sau din 1977”, a precizat seismologul Gheorghe Mărmureanu. Conform datelor oficiale seismul din anul 1838 a avut o magnitudine de 7,5, iar cel din 1940 a ajuns la o cotă de 7,4.

Reamintim că cinci cutremure au avut loc luni dimineaţă în decurs de două ore în zona seismică Vrancea. Conform datelor Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, primul cutremur, care a fost şi cel mai puternic, având o magnitudine de 4,5, s-a produs la ora 3:26, la adâncimea de 20 de km. Celelalte trei cutremure au avut loc la orele 4:09, 4:13, 5:01 şi 5:26, având magnitudinile 2,6, 2,9, 2,7 şi 2 , trei dintre ele la adâncimea de 17 kilometri, iar al patrulea la 21 de kilometri.

Aceste seisme s-au produs după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a lovit luni dimineață Turcia și Siria.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri