După critici dure din partea societăţii civile, proiectul prin care bolnavii contagioși puteau fi dați jos din tren a fost retras
0Pe 25 iulie era pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevedea, printre altele, că bolnavii contagioşi pot fi daţi jos din tren, pentru că reprezintă un risc pentru sănătatea celorlalţi pasageri. Discuţiile controversate pe care le-a generat au determinat retragerea lui.
Ca urmare a numeroaselor critici venite din partea societăţii civile de la punerea în dezbatere publică, Ministerul Transporturilor a decis retragerea proiectului de ordonanță care prevedea că „în tren și în stație nu se admit sau pot fi evacuate persoanele care, din cauză de boală pun în pericol sănătatea celorlalți călători”.
„În urma propunerilor primite din partea societății civile, în cadrul procedurii de consultare publică, desfășurată în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a decis retragerea proiectului de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul feroviar din cadrul procedurii menționate”, a anunțat joi Ministerul Transporturilor.
Controversatul proiect prevedea, fără a exista detalii însă, că „în tren și în stație nu se admit sau pot fi evacuate persoanele care, din cauză de boală pun în pericol sănătatea celorlalți călători”, iar în nota de fundamentare se explica faptul că pentru bolnavii contagioşi există transportul cu ambulanţa, relatează Hotnews.
În prezent, regulamentul care face referire la transportul persoanelor cu boli contagioase spune că acestea pot călători cu trenul dacă rezervă întreg compartimentul. Noul proiect de lege anula cu totul această posibilitate.
Pasajul din actualul regulament, „în tren și în stație nu se admit sau pot fi evacuate persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători, în afară de cazul când călătoresc cu plata rezervării întregului compartiment”, fusese eliminat integral din proiectul de lege care generat critici vehemente legate de încălcarea unor drepturi.
Ministrul de resort, Sorin Grindeanu, a explicat miercuri că interzicerea transportului cu trenul a bolnavilor contagioși nu este o invenție a CFR Călători ori a Ministerului Transporturilor, ci transpunerea unei reglementări europene. Şi premierul Marcel Ciolacu a încercat să-i liniştească pe contestatarii acestui proiect legislativ, spunând că „asta nu înseamnă că oprește cineva trenul să-l lase pe om în câmp”.
La rândul său, CFR Călători a declarat marți că în prezent nu oprește accesul la transportul cu trenul a persoanelor care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători.
„NU CFR Călători oprește accesul la transportul cu trenul a persoanelor care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători. CFR Călători, operatorul național feroviar de călători, NU a avut şi NU are calitatea de inițiator de acte normative”, a prcizat compania de stat.