Cum i-a găsit contele Kálnoky Regelui Charles casa mult visată. „Căuta ceva într-un sătuc lângă pădure, cu pârâiaș” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contele Tibor Kálnoky, prietenul de suflet al Regelui Charles, este cel care i-a găsit actualului monarh britanic casa visurilor sale, pe vremea când acesta era prinț de Wales și vizita adeseori România.

Regele Charles, întâmpinat de contele Kalnoky la Valea Zălanului. FOTO EPA EFE
Regele Charles, întâmpinat de contele Kalnoky la Valea Zălanului. FOTO EPA EFE

Contele Kálnoky, cel care administrează, în prezent, proprietățile din România ale Regelui Charles, a povestit că acesta i-a mărturisit, în timpul unei cine la Micloșoara, în județul Covasna, unde se află castelul contelui, cum și unde și-ar dori să aibă o căsuță în care să se poată relaxa în tihnă.

Regele Charles, întâmpinat cu drag de localnici în Valea Zălanului FOTO EPA EFE
Regele Charles, întâmpinat cu drag de localnici în Valea Zălanului FOTO EPA EFE

„Cred că știu ce căutați!”

Astfel, prințul de Wales, la vremea respectivă, își dorea să aibă o căsuță la marginea unui sat micuț, lângă o pădure, cu un pârâiaș alături.

„Cred că știu ce căutați!”, i-a răspuns contele și au pornit apoi împreună într-o plimbare lejeră pe pajiști, aproape 20 de kilometri. Așa au ajuns la casa numărul 1 de la Valea Zălanului, un cătun aparținând comunei covăsnene Malnaș.

Contele Tibor Kálnoky, care este, deopotrivă, rudă îndepărtată a regelui, a amintit că, după ce a vizitat România pentru prima oară, în urmă cu 25 de ani, Charles s-a îndrăgostit de țara noastră, de frumusețea arhaică a satului românesc.

Contele Kalnoky, alături de Charles pe vremea când era prinț de Wales FOTO Arhiva personală T. Kalno
Contele Kalnoky, alături de Charles pe vremea când era prinț de Wales FOTO Arhiva personală T. Kalno

Peisajele sale desprinse parcă din basm, liniștea satului tradițional, unde viața curge lin, în deplină armonie cu natura, animalele sălbatice care cutreieră nestingherite pădurile, pajiștile întinse pline de flori colorate, atât de dragi actualului suveran l-au vrăjit pentru totdeauna pe acesta.

„Visa un sătuc cu casa lui la margine, lângă o pădure cu căprioare și urși”

„La o cină, mi-a spus că visa la un sătuc unde casa lui să fie la margine, în apropierea unei păduri cu căprioare și urși, lângă o pajiște cu flori, cu un pârâiaș alături. Ascultându-l, mi-am dat seama că aș putea ști unde se află un asemenea loc. Dis-de-dimineață, am plecat pe jos 18 kilometri de la Micloșoara până la Valea Zălanului. Am ajuns la casă și, când a văzut-o, l-am întrebat dacă i-ar plăcea aceea. Mi-a răspuns: «Este exact ce aveam în minte!», a povestit contele Tibor Kálnoky.

Regele charles în Valea Zălanului. FOTO EPA EFE
Regele charles în Valea Zălanului. FOTO EPA EFE

Astfel, în anul 2008, regele Charles a devenit proprietarul gospodăriei de la numărul 1 din Valea Zălanului. Și-a dorit ca și alți oameni să se bucure de frumusețea locului și de tradițiile satului românesc, așa că a decis să își deschidă proprietatea pentru oricine, în prezent, cele patru clădiri ale sale din curtea sa de la Valea Zălanului fiind case de oaspeți care se pot închiria.

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii, care a sosit în România, într-o vizită privată, și a avut o întâlnire de curtoazie cu președintele Klaus Iohannis, a ajuns, vineri seară, în jurul orei 20,45, în Valea Zălanului, din județul Covasna, unde se găsește proprietatea sa.

Așteptat de localnici și întâmpinat cu flori și îmbrățișări

În fața casei cu numărul 1 din Valea Zălanului, vineri seară era multă emoție. Mai mulți localnici și copii l-au așteptat pe monarhul britanic ca să-i ureze „bun venit”, dat fiind că îl consideră „unul de-al lor”, chiar dacă de data aceasta înalta față regală vine într-o ipostază nouă, cea de monarh.

Într-o atmosferă destinsă și liniștită, suveranul britanic, care a ajuns de la București la Valea Zălanului cu mașina, a fost întâmpinat cu flori de câmp galbene și un bujor roșu, buchet oferit de „doamna Maria”, o femeie din Valea Zălanului pe care fostul prinț de Wales o cunoștea de la vizitele trecute. Ea a spus că abia așteaptă să-i ofere monarhului „miere bio de albine”, unul dintre alimentele preferate ale regelui.

Sătenii, printre care și copii, l-au așteptat ore întregi pe suveranul britanic, iar acesta i-a răsplătit cu mulțumiri, îmbrățișări și strângeri de mâini, totul petrecându-se într-o atmosferă extrem de relaxată.

La sosirea în micul sătuc transilvănean Regele Charles a fost întâmpinat de către contele Tibor Kálnoky, alături de soția sa, Anna Kálnoky.

Într-un mesaj de întâmpinare, contele Kálnoky și-a exprimat speranța, prin purtătorul său de cuvânt, că șederea regelui în România va fi „la fel de plăcută, armonioasă și tihnită pe cât au fost toate vizitele sale private în în ultimul deceniu, în vremea când era prinț de Wales”.

Cine este contele Tibor Kálnoky

Contele Tibor Kálnoky este rudă îndepărtată și prieten apropiat al Regelui Charles al III-lea, care sosește vineri, 2 iunie, într-o vizită istorică în România. Contele Kálnoky este cel care i-a sugerat actualului monarh, pe vremea când era prinț de Wales, ce proprietate să cumpere la Valea Zălanului, în județul Covasna.

Pensiunea regelui Charles din Valea Zălanului FOTO romanian-romance
Pensiunea regelui Charles din Valea Zălanului FOTO romanian-romance

Regele Charles a afirmat în mai multe rânduri că are origini transilvănene și că acesta este unul dintre motivele pentru care iubește atât de mult această provincie din România.

După ce și-a cumpărat o proprietate în satul brașovean Viscri, Charles a descoperit noi locuri minunate și tihnite, în timpul plimbărilor lungi pe care le făcea împreună cu contele Kálnoky.

Contele Tibor Kálnoky este cel care administrează proprietatea Regelui Charles de la Valea Zălanului, dar are și el, în comuna Micloșoara, la aproape 50 de kilometri distanță, propriul „colț de rai”. Castelul de secol XVII, care a aparținut familiei sale și care era în ruină, a fost restaurat complet, cu fonduri norvegiene, de către contele Tibor Kálnoky. În prezent, castelul a devenit muzeu, iar alături, contele are în proprietate alte clădiri, devenite și ele case de oaspeți.

Castelul Kálnoky de la Micloşoara. Foto: Alex Boghian
Castelul Kálnoky de la Micloşoara. Foto: Alex Boghian

Revenit în România într-o vizită înainte de Revoluție, contele Kálnoky a luat decizia să revină în România, iar la mijlocul anilor '90 s-a stabilit definitiv aici și a redat castelului de la Micloșoara și altor clădiri farmecul de odinioară.

În prezent, contele Kálnoky și familia sa trăiesc la o proprietate din Valea Crișului, unde se găsesc alt castel, acum în restaurare, precum și un mic conac, la aproximativ zece kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

Sâmbătă, sătenii din Valea Zălanului vor organiza un picnic câmpenesc, la care, cel mai probabil, va fi prezent și Regele Charles, care preferă mâncarea simplă și bucatele tradiționale românești. Este de așteptat, de asemenea, ca monarhul britanic să facă, alături de cunoscuți și de prietenul său de suflet, contele Tibor Kálnoky, așa cum obișnuia și înainte, lungi plimbări pe pajiștile din jurul reședinței sale.

Cât va rămâne în România

Regele Charles va rămâne în casa de la Valea Zălanului până la începutul săptămânii viitoare, iar marți este așteptat să viziteze satul brașovean Viscri, unde are, de asemenea, o proprietate, de altfel, prima achiziționată de rege în România.

Vizita Regelui Charles în România va avea un caracter strict privat, fiind, cel mai probabil, vacanța mult așteptată de monarhul britanic după momentul istovitor al Încoronării.

La întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, Regele Charles al III-lea a avut cuvinte doar de apreciere la adresa României, țara unde a zis că se simte ca acasă, vorbind despre modul cum s-a dezvoltat în ultimii 25 de ani, de când vine constant aici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite