Tempest, avionul de luptă care citește gândurile. Trei țări colaborează pentru dezvoltarea unei arme invincibile | FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rishi Sunak a anunțat o colaborare între Marea Britanie, Italia și Japonia pentru dezvoltarea unui nou avion de luptă care utilizează inteligența artificială.

Națiunile vor dezvolta un avion de vânătoare de generație următoare  care va intra în serviciu la mijlocul anilor 2030  și care va înlocui în cele din urmă avionul Typhoon. Se speră ca noul avion Tempest să fie dotat cu cele mai noi arme.

Lucrările de dezvoltare ale acestuia sunt deja în curs de desfășurare cu scopul de a crea o aeronavă de luptă care să asigure camuflaj și viteză, să folosească senzori avansați și chiar inteligență artificială pentru a asista pilotul uman atunci când acesta este copleșit sau supus unui stres extrem.

De asemenea, ar putea fi pilotat fără intervenția unui pilot, dacă este necesar, și ar putea fi capabil să lanseze rachete hipersonice.

Construirea unei aeronave atât de complexe este extrem de costisitoare, dezvoltarea avionului F35 a fost cel mai costisitor program derulat vreodată de Pentagon, astfel încât Marea Britanie a căutat parteneri.

Italia era deja implicată, iar adăugarea Japoniei este o mișcare semnificativă, într-un moment în care Marea Britanie construiește legături mai strânse cu aliații din regiunea Indo-Pacific, îngrijorată de China.

Alte țări ar putea încă să se alăture programului. Franța, Germania și Spania lucrează deja împreună la propriul lor proiect separat la fel ca și Statele Unite.

Pentru Marea Britanie, în acest acord nu este vorba doar de securitate, ci și de economie. Se speră că dezvoltarea unui nou avion de luptă ar putea crea și susține mii de locuri de muncă în Marea Britanie și ar putea deschide ușile pentru mai multe exporturi de arme.

Enzo Vecciarelli, şeful Statului major al armatei italiene, a prezis în cadrul unui seminar despre apărarea antirachetă că armele cu energie direcţionată „sunt probabil viitorul” în ceea ce priveşte capacitatea de a scoate din joc rachetele hipersonice aflate acum în dezvoltare în întreaga lume.

Un avion de luptă care citește gândurile

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, piloții de Spitfire au descris avionul lor ca fiind atât de sensibil încât îl simțeau ca pe o extensie a membrelor lor.

Cu toate acestea, piloții de vânătoare din anii 2030 vor avea o relație și mai strânsă cu avionul lor de vânătoare. Acesta le va citi gândurile. Avionul Tempest este dezvoltat de BAE Systems din Marea Britanie, Rolls-Royce, grupul european de rachete, MBDA și Leonardo din Italia.

Senzorii din casca pilotului vor monitoriza semnalele cerebrale și alte date medicale. Astfel, pe parcursul unor zboruri succesive, AI va acumula o bază de date uriașă cu informații biometrice și psihometrice.

Această bibliotecă de caracteristici unice ale pilotului înseamnă că AI-ul de la bord va putea interveni și ajuta dacă senzorii indică faptul că ar putea avea nevoie de ajutor.

De exemplu, AI ar putea prelua controlul în cazul în care pilotul își pierde cunoștința din cauza forțelor gravitaționale ridicate.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite