COVID-19 poate crește riscul de atacuri de cord, accident vascular cerebral și decese timp de trei ani după infecție

0
Publicat:

COVID-19 ar putea fi un factor de risc puternic pentru atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale timp de trei ani după o infecție, sugerează un nou studiu amplu.

Testare Covid 19 într-un laborator FOTO: Arhivă
Testare Covid 19 într-un laborator FOTO: Arhivă

Potrivit CNN, studiul a fost publicat miercuri în revista medicală Aterosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. Acesta s-a bazat pe fișele medicale de la aproximativ un sfert de milion de persoane, care au fost înscrise într-o bază de date mare numită „UK Biobank”

Cercetătorii au identificat mai mult de 11.000 de persoane care au avut un test de laborator pozitiv pentru Covid-19 documentat în dosarele lor medicale în 2020.

Aproape 3.000 dintre aceștia au fost spitalizați pentru infecțiile lor. Ei au comparat aceste grupuri cu mai mult de 222.000 de alte persoane din aceeași bază de date care nu aveau un istoric de COVID-19 în același interval de timp.

Persoanele care au fost infectate cu coronavirus în 2020, înainte de a exista vaccinuri care să atenueze infecția, au prezentat un risc de două ori mai mare de a suferi un eveniment cardiac major, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral sau deces timp de aproape trei ani după îmbolnăvire, comparativ cu persoanele care nu au fost testate pozitiv, a constatat studiul.

Potrivit medicilor cercetători, dacă o persoană a fost spitalizată pentru infecția sa, indicând un caz mai sever, riscul unui eveniment cardiac major în a fost chiar de peste trei ori mai mare, decât pentru persoanele fără SARS-CoV–2

Mai mult, pentru persoanele care au trebuit să fie spitalizate, COVID părea să fie un factor de risc la fel de puternic pentru viitoarele atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale ca diabetul sau boala arterială periferică sau PAD.

În mod îngrijorător, studiul a constatat că riscurile cardiace crescute cauzate de infecție nu par să scadă în timp.

„Nu există niciun semn de atenuare a acestui risc. Aceasta este de fapt una dintre cele mai interesante, cred eu, surprinzătoare constatări”, a declarat autorul studiului, dr. Stanley Hazen, care conduce departamentul de Științe Cardiovasculare și Metabolice de la Cleveland Clinic.

„Această constatare este izbitoare și pare să fie unică pentru COVID-19”, a declarat dr. Patricia Best, cardiolog la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota. 

Ce rol are grupa sanguină

Potrivit specialiștilor, grupa sanguină pare să joace, de asemenea, un rol în ceea ce privește probabilitatea ca o persoană să aibă COVID. Persoanele cu sânge de tip O par să fie un pic protejate și în acest caz.

În noul studiu, persoanele cu sânge de tip O care au fost spitalizate pentru COVID nu prezentau un risc la fel de ridicat de atac de cord sau accident vascular cerebral ca cei cu grupe de sânge A, B sau AB. 

Cercetătorii cred că gena care codifică grupa sanguină poate juca un rol în riscul crescut de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale după COVID, dar nu sunt siguri exact cum.

Studiul a adus și câteva vești încurajatoare. Persoanele care au fost spitalizate pentru COVID, dar care au luat, de asemenea, aspirină în doze mici, nu au avut nicio creștere a probabilității unui atac de cord sau accident vascular cerebral ulterior. Aceasta înseamnă că riscul poate fi atenuat, a spus dr. Hazen.

„Bolile cardiace și evenimentele cardiovasculare sunt încă ucigașul numărul unu în întreaga lume”, a spus el.

Dr. Hazen a spus că acum, atunci când consultă pacienții, se asigură că îi întreabă despre istoricul lor COVID. „Dacă ați avut infecția coronavirus, trebuie să fim deosebit de atenți să ne asigurăm că facem tot posibilul pentru a vă reduce riscul cardiovascular”, a spus specialistul.

Acest lucru include controlul tensiunii arteriale și al colesterolului și, eventual, luarea unei aspirine zilnice.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite