Ce se întâmplă cu dosarele penale și civile ale lui Donald Trump, după ce a fost reales președinte al SUA
0Donald Trump nu a învins-o doar pe Kamala Harris, ci a învins sistemul care a încercat să îl bage în închisoare. El a declarat de mai multe ori că intenționează să pună capăt cauzelor federale împotriva sa.
Donald Trump a fost reales la Casa Albă în calitate de „infractor condamnat”, care așteaptă sentința în cazul său privind banii ascunși din New York și care încă încearcă să evite urmărirea penală în alte cazuri statale și federale, scrie CNN.
Este o poziție extraordinar de unică pentru el: niciodată până acum un acuzat penal nu a fost ales în cea mai înaltă funcție a națiunii, la fel cum un fost președinte nu fusese niciodată acuzat penal până anul trecut.
Trump a declarat de mai multe ori că intenționează să îl concedieze pe consilierul special Jack Smith și să pună capăt cauzelor federale împotriva sa pentru încercarea de a anula alegerile prezidențiale din 2020 și gestionarea defectuoasă a documentelor clasificate.
„În mod clar, a dat roade să facă presiuni agresive pentru a amâna aceste cazuri cât mai mult posibil”, a declarat Jessica Levinson, profesor de drept constituțional la Loyola Law School.
Între timp, un judecător din New York urmează să îl condamne pe fostul președinte la sfârșitul acestei luni, după ce a amânat pronunțarea pedepsei înainte de ziua alegerilor pentru a evita orice aparență de afectare a rezultatului cursei prezidențiale - deși se așteaptă ca avocații lui Trump să îi ceară judecătorului să amâne pronunțarea sentinței, acum că el este președintele ales.
Sentința din New York
Potrivit publicației citate, Trump este programat să apară într-o sală de judecată din New York pe 26 noiembrie pentru a primi o sentință pentru condamnarea sa de la începutul acestui an pentru 34 de capete de acuzare de falsificare a înregistrărilor comerciale pentru a acoperi o plată de bani făcută în timpul campaniei din 2016 vedetei de filme pentru adulți Stormy Daniels, care a pretins o relație anterioară cu președintele ales.
Rămâne deschisă întrebarea dacă această sentință va fi pronunțată sau nu.
Judecătorul Juan Merchan și-a dat un termen limită de 12 noiembrie pentru a decide dacă să anuleze condamnarea din cauza deciziei Curții Supreme din această vară care acordă președintelui o anumită imunitate prezidențială. Dacă Merchan face acest lucru, acuzațiile vor fi respinse, iar Trump nu va fi condamnat.
Dar dacă judecătorul decide să mențină condamnarea intactă, se așteaptă ca avocații fostului președinte să îi ceară lui Merchan să amâne pronunțarea sentinței lui Trump pentru a putea face apel.
Și dacă acest lucru nu este acordat, avocații acestuia intenționează să facă apel la decizia privind imunitatea la curțile de apel de stat și, eventual, până la Curtea Supremă a SUA, pentru a solicita instanțelor să amâne condamnarea lui Trump până la epuizarea tuturor apelurilor, ceea ce ar putea dura luni de zile.
În cazul în care Merchan merge mai departe cu pronunțarea sentinței, Trump ar putea fi condamnat la patru ani de închisoare, dar judecătorul nu este obligat să îl condamne pe președintele ales la închisoare și ar putea impune o pedeapsă mai mică, cum ar fi eliberarea condiționată, internarea la domiciliu, muncă în folosul comunității sau o amendă.
Orice sentință, desigur, va fi complicată de faptul că Trump urmează să preia funcția la 20 ianuarie 2025. Este probabil ca avocații lui Trump să își modeleze apelurile pentru a ridica probleme constituționale care să conteste dacă un judecător de stat poate condamna un președinte ales, ceea ce ar putea bloca cazul în instanțe timp de ani de zile.
Deoarece este un caz de stat, Trump nu are puterea de a se grația anul viitor, după depunerea jurământului.
Victoria electorală a lui Trump este pe cale să aibă cel mai mare impact asupra celor două cazuri penale federale intentate împotriva sa de Smith în Washington, DC și Florida.
De când au fost intentate aceste cauze în 2023, principala strategie juridică a lui Trump a fost să amâne procesele până după alegeri, astfel încât, dacă va fi ales, să îl poată concedia pe Smith, ceea ce ar duce la încheierea celor două cauze.
La sfârșitul lunii octombrie, fostul președinte a declarat că ar face un astfel de pas fără ezitare.
Procese civile
Fostul președinte se apără, de asemenea, într-o serie de procese civile, inclusiv cele privind rolul său în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, două cazuri de defăimare ale lui E. Jean Carroll și un caz de fraudă civilă intentat de procurorul general din New York, în care Trump a fost obligat să plătească aproape 454 de milioane de dolari în daune.
Trump a pierdut două procese de defăimare în fața lui Carroll în 2023 și 2024 în instanța federală, după ce un juriu l-a găsit responsabil pentru abuzul sexual asupra editorialistei și defăimarea ei ulterioară. Două jurii i-au acordat lui Carroll 5 milioane de dolari și 83 de milioane de dolari.
O curte federală de apel a audiat apelul lui Trump de a respinge primul verdict Carroll în septembrie. Curtea nu a emis încă o decizie.
Mai târziu în cursul lunii, o curte de apel statală a audiat argumentele în eforturile lui Trump de a respinge sentința civilă de fraudă în valoare de 454 de milioane de dolari împotriva sa, în care un judecător a constatat că el, fiii săi adulți și compania sa au umflat în mod fraudulos valoarea activelor lui Trump pentru a obține rate mai bune la credite și asigurări.
Curtea de apel formată din cinci judecători a părut dispusă să reducă cel puțin amenda impusă lui Trump, deși nu a emis încă o decizie. Această hotărâre poate fi atacată la cea mai înaltă curte de apel din New York.
De asemenea, Trump se confruntă în continuare cu procese civile intentate de parlamentari democrați și alte persoane cu privire la rolul său în atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu.
Este posibil ca toate aceste cazuri să continue să se desfășoare chiar și în timp ce Trump își îndeplinește al doilea mandat la Casa Albă.
Într-o hotărâre a Curții Supreme din 1997, care rezultă dintr-un proces civil în care a fost implicat președintele de atunci Bill Clinton, judecătorii au decis în unanimitate că președinții în exercițiu nu pot invoca imunitatea prezidențială pentru a evita litigiile civile în timpul mandatului.