B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO

0
Publicat:

Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.

Noul bombardier va permite „integrarea viitoare a unor software-uri” FOTO US Air Force
Noul bombardier va permite „integrarea viitoare a unor software-uri” FOTO US Air Force

„Să vorbim despre raza de acțiune a lui B-21. Niciun alt bombardier cu rază lungă de acțiune nu poate egala eficiența acestuia. (...) Nu va avea nevoie de sprijin logistic pentru a atinge orice țintă... Și chiar și cele mai sofisticate sisteme de apărare aeriană se vor chinui să detecteze un B-21 pe cer”, a spus şeful Pentagonului, Lloyd Austin.

Potrivit reprezentanților Northrop Grumman, avionul prezintă de asemenea o „arhitectură deschisă”, ceea ce îi permite să se adapteze uşor la viitoarele progrese tehnologice. „Arhitectura sa deschisă” permite în special „integrarea viitoare a unor software-uri” capabile să-i amelioreze performanţele, în special autonomia sa, „pentru ca avionul să nu devină depăşit rapid”. Concret, deși seamănă cu B-2 Spirit, B-21 Raider este cu totul un alt avion. „Modul în care funcționează este extrem de avansat în comparație cu B-2, deoarece tehnologia a evoluat atât de mult în ceea ce privește capacitatea de încorporare a software-ului”, a spus Kathy Warden, director executiv al Northrop Grumman.

B-21 Raider va intra în serviciul US Air Force în următorii ani, pentru ca din 2026 să fie operate, în primă fază, în paralel cu vechile bombardiere B-1 Lancer, B-2 Spirit și Boeing B-52 Stratofortress, pe care în final le va „pensiona”. Pentru fabricarea și exploatarea a 100 de astfel de aparate timp de 30 de ani, Pentagonul va achita peste 203 miliarde de dolari. Producătorul susține că noul bombardier va fi capabil „să penetreze apărarea antiaeriană a inamicului și să lovească ținte oriunde în lume”.

De precizat că numele „Raider” este inspirat dintr-un raid efectuat de colonelul James Doolittle pentru a bombarda Tokyo în 1942, prima lovitură americană asupra teritoriului japonez în cel de-Al Doilea Război Mondial, ca represalii la atacul aviaţiei japoneze asupra bazei americane la Pearl Harbor, în Hawaii.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite