Relația dintre asasinul FSB eliberat de Germania și Vladimir Putin: „Federația Rusă nu mă va lăsa să putrezesc în închisoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele rus Vladimir Putin a cerut personal întoarcerea agentului FSB Vadim Krasikov în Rusia. În viziunea lui, eliberarea acestuia este menită să trimită un dublu mesaj: Kremlinul își va vâna dușmanii, chiar și dacă aceștia fug în Occident, și nu îi va abandona pe cei care rămân loiali guvernului său, relatează Wall Street Journal, citând experți în materie de Rusia și propriile declarații ale colonelului rus.

Vadim Krasikov, un asasin rus și fost ofițer de informații condamnat pentru uciderea unui inamic al Kremlinului într-un parc din Berlin, s-a lăudat unui gardian al închisorii germane în care ispășea o pedeapsă pe viață că „Federația Rusă nu mă va lăsa să putrezesc în închisoare”.

Joi, profeția lui s-a împlinit după ce a fost eliberat de autoritățile germane și predat Rusiei ca parte a celui mai mare schimb de prizonieri între Rusia și Occident de la Războiul Rece.

Într-un interviu acordat în februarie fostului prezentator al Fox News, Tucker Carlson, Putin și-a arătat în mod clar interesul pentru un schimb de deținuți din care să facă parte Krasikov; nu i-a rostit numele, rezumându-se să-l descrie ca fiind un patriot rus încarcerat pentru o crimă comisă într-o capitală occidentală.

„Această persoană, datorită sentimentelor patriotice, a eliminat un bandit", a spus Putin. „Dacă a făcut asta din proprie inițiativă sau nu, aceasta este o altă problemă”, a adăugat el.

În august 2019, Krasikov l-a împușcat pe liderul rebel Zelimkhan Khangoshvili în plină zi, într-un parc capitala Germaniei, la o aruncătură de băț de biroul cancelarului și de parlament. Rusia susține că Khangoshvili era un extremist islamist care luase la țintă forțele de securitate ruse.

În 2021, un tribunal din Berlin l-a condamnat pentru crimă pe Krasikov, acum în vârstă de 58 de ani, motivând că se face vinovat de un act de „terorism de stat” în numele Rusiei, prin efectuarea unei execuții macabre, la vedere, în scopul de a-i intimida pe adversarii Kremlinului.

„Pentru Moscova, era important să îl recupereze pe Krasikov pentru a trimite un mesaj clar: «Avem grijă de oamenii noștri»”, a apreciat Andrei Soldatov, analist rus și expert în serviciile de informații ale Rusiei, care trăiește acum la Londra și scrie despre agențiile de informații rusești.

Mărturii ale familiei lui Vadim Krasikov despre relațiile cu Vladimir Putin

Putin și Krasikov, amândoi foști ofițeri ai celei mai mari agenții de spionaj din Rusia, Serviciul Federal de Securitate (FSB), se cunoșteau, au declarat rudele agentului.

E posibil ca Krasikov să fi făcut parte din paza personală a lui Putin, potrivit unor oficiali occidentali și ucraineni din serviciile de informații.

Membri ai familiei lui Krasikov au dezvăluit că acesta le-ar fi spus că a exersat împreună cu Putin tragerea la țintă la un poligon al FSB.

Asasinatele în care ar fi fost implicat agentul FSB

Procurorii germani au declarat public că Krasikov lucra probabil cu departamentul FSB specializat în operațiuni clandestine în străinătate. El este un veteran al războiului sovietic din Afganistan și a slujit într-o unitate de forțe speciale a Ministerului de Interne, precum și într-o echipă de elită antiteroristă a FSB, au spus aceștia.

Procurorii germani au mai declarat că Krasikov a fost implicat în asasinate în Rusia, inclusiv împușcarea în 2013 a unui om de afaceri rus care a intrat în conflict cu FSB. Crima, care a fost filmată de camerele de supraveghere din Moscova, are o mare similaritate cu asasinatul din Berlin: un bărbat înarmat pe bicicletă s-a apropiat de victima sa și a împușcat-o mortal de aproape

O altă crimă legată de Krasikov de către serviciile de informații din Occident și din Ucraina este uciderea lui David Dvali, un fost consilier al lui Putin care s-a certat cu șeful său. În 2000, la Moscova, un bărbat înarmat pe bicicletă s-a apropiat de Dvali și l-a ucis cu un singur glonț în cap.

Legătura cu Ucraina

Krasikov, care este căsătorit cu o ucraineancă, a făcut parte dintr-o unitate clandestină a FSB din Rusia care a colaborat cu guvernul pro-rus al fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici în perioada în care acesta era în funcție, potrivit unui oficial ucrainean din cadrul serviciilor de informații.

Ianukovici a fugit în Rusia în 2014, după protestele în masă împotriva guvernului său,  cunoscute sub numele de revolta din Maidan. Oficialii occidentali și ucraineni afirmă că bănuiesc că Krasikov a făcut parte dintr-o echipă de lunetiști ruși care a țintit demonstranții. Mai mult de 100 de persoane au fost ucise atunci.

După ce Gershkovich, reporterul WSJ, a fost arestat în luna martie a anului trecut, negociatorii ruși au cerut eliberarea lui Krasikov în baza a ceea ce au indicat ca fiind ordine directe din partea lui Putin, potrivit oficialilor occidentali.

La căsătoria lui Krasikov în 2010, au fost prezenți agenți ai FSB, precum și ai FSO, garda de corp a lui Putin. Soția lui Krasikov a spus familiei că soțul ei lipsea de acasă săptămâni în șir pentru misiuni, fără să dezvăluie niciodată destinația, a declarat fratele ei, Aleksandr Vodorez, într-un interviu. Vodorez și părinții lui trăiesc acum ca refugiați în Germania.

Un turist pe nume Vadim Sokolov

Pe parcursul anchetei autorităților germane, a procesului și chiar și după condamnarea sa, Krasikov și-a menținut identitatea falsă și povestea de acoperire, susținând că este un turist pe nume Vadim Sokolov. În doi ani, el a primit doar două vizite scurte de la ofițerii consulari ruși.

Oficialii ruși nu au confirmat niciodată identitatea lui Krasikov, susținând la rândul lor că el este un turist pe care îl cheamă Sokolov. Detectivii care l-au chestionat l-au găsit politicos și chiar amuzant, spunând că Krasikov obișnuia să glumească în legătură cu o femeie măritată care ar fi fost amanta lui și care, a susținut el, ar fi fost motivul șederii sale la Berlin.

În 2019, Putin a fost întrebat despre acest caz la o conferință de presă la Paris. Vizibil furios, el a spus că Khangoshvili era un terorist care a ucis mulți oameni în Rusia și că Germania a refuzat să-l extrădeze. „A fost un ucigaș însetat de sânge”, a spus Putin.

Autoritățile germane bănuiau că Khangoshvili avea legături islamiste și i-au refuzat azilul, deși i permis să rămână în țară. Ei au spus că Moscova nu a depus nicio cerere oficială de extrădare.

Tatuajele neobișnuite ale lui Krasikov i-au ajutat ulterior pe anchetatorii germani să-l identifice în fotografii mai vechi și să-i pecetluiască condamnarea. Pe umărul stâng, Krasikov are un un craniu de panteră cu aripi, emblema forței speciale Linx a Ministerului de Interne al Rusiei, care a fost desfășurată pentru a lupta împotriva terorismului, dar și în alte misiuni în Caucaz și în alte părți. Pe antebrațul drept are tatuat un șarpe gata de atac.

Așteptat de Putin cu covorul roșu

După ce a fost condamnat în Germania, Krasikov a început să-și ispășească pedeapsa lângă Berlin, după care a fost transferat din cauza temerilor că alți deținuți complotează să-l omoare, potrivit poliției germane.

În penitenciarul în care a ajuns, în Offenburg, Krasikov se bucura de drepturile garantate tuturor deținuților prin lege în Germania, inclusiv dreptul de a munci, de a avea parte de pregătire profesională, de a merge la sala de sport sau de a participa la sporturi de echipă precum fotbalul și de a cere cărți în limba sa.

Anul trecut, de pildă, citea bestselleruri din epoca sovietică care glorificau isprăvile unui agent secret al Kremlinului.

Joi, chiar înainte de miezul nopții, Krasikov, împreună cu ceilalți spioni și criminali pe care Rusia i-a eliberat din închisorile occidentale, a fost întâmpinat cu covor roșu și onoruri militare la sosirea pe aeroportul Vnukovo din Moscova.

O gardă de onoare în uniforme de paradă l-a flancat pe Putin în timp ce acesta i-a așteptat pe prizonierii schimbați cu SUA și Germania să coboare din avion. Primul care a ieșit din avion a fost chiar Krasikov, purtând o șapcă albastră. Ca un tovarăș vechi, Putin i-a strâns mâna și l-a îmbrățișat strâns.

I-a spus doar: „bine ai venit”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite