Tânărul Putin și înăbușirea protestelor. Detalii despre implicarea liderului de la Kremlin în suprimarea artei protestatare pe vremea URSS: „Puteți răstigni libertatea...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au apărut noi informații despre începutul carierei actualului președinte rus Vladimir Putin ca ofițer KGB. Un istoric din Sankt Petersburg a găsit un document care arată că liderul de la Kremlin a participat la anchetarea unuia dintre primele cazuri de artă protestatară din URSS, relatează Meduza.

Sloganul realizat de cei doi artiști sovietici
Sloganul realizat de cei doi artiști sovietici. Foto Meduza

În anul 1976, Vladimir Putin, la acea vreme locotenent KGB, a ajutat la percheziționarea casei unui artist, pe numele său Oleg Volkov, care a pictat sloganul „Puteți răstigni libertatea, dar sufletul uman nu poate fi încătușat” pe zidul Fortăreței Petru și Pavel din Sankt-Petersburg. În raportul descoperit de istoric este menționat și numele liderului de la Kremlin. 

În prezent, documentul poate fi găsit în arhivele Muzeului de Istorie Politică. Konstantin Sholmov, istoric din Sankt Petersburg, a găsit documentele și a publicat o fotografie a raportului pe rețelele de socializare, luni, 21 noiembrie, însă abia, duminică, 27 noiembrie, când politicianul Boris Vișnevski a scris și el despre acest lucru, descoperirea istoricului a primit atenție. 

Documentul descoperit de istoric.
Documentul descoperit de istoric. Foto Meduza

Politicianul a declarat că în prezent există dovezi clare că Vladimir Putin a participat la acest caz. 

Sloganul a fost realizat în dimineața zilei de 3 august 1976. Era o zi de marți, iar artiștii sovietici Iuli Ribakov și Oleg Volkov, care încercau de câteva luni să organizeze o expoziție stradală a lucrărilor lor la cetate, au realizat pictura. 15 minute a durat scrierea sloganului, aceștia au utilizat vopsea albă pe bază de apă. 

Sloganul avea o lungime de 42 de metri, iar fiecare literă avea o înălțime de 120 de centimetri. Ribakov și-a amintit mai târziu că el și Volkov au mers pe jos până la Podul Palatului după ce au terminat lucrarea pentru a vedea sloganul. 

Ribakov a declarat că ofițerii KGB care au fost trimiși să acopere sloganul au trebuit să se apropie de zidul fortăreței cu bărci gonflabile. „În acea dimineață, Neva s-a ridicat atât de mult încât era imposibil să ajungi la slogan pe uscat. Agenții au trebuit să se apropie cu bărci gonflabile, să intre în apă cu cizmele de cauciuc și să se descurce cumva". 

Acesta a afirmat că ofițerii KGB au acoperit sloganul cu capace de sicriu luate de la un atelier din fortăreață, ceea ce a atras și mai mult atenția asupra sloganului. 

Jurnalistul austriac Herwig Höller a scris pentru publicația rusă de artă și cultură Colta că opera lui Ribakov și Volkov era diferită de alte graffitiuri sovietice „prin dimensiunea, poezia și plasarea în contextul literar-istoric". 

Höller a afirmat că „alegerea locației - o fostă închisoare - și a cuvintelor „libertate" și „cătușe", au făcut posibilă interpretarea sloganului ca o aluzie la versetul lui Pușkin, „În adâncurile minelor siberiene / Păstrează-ți mândra răbdare". 

Conform raportului găsit în Muzeul de Istorie Politică, actualul președinte rus și alți ofițeri KGB au percheziționat locuința lui Oleg Volkov la o lună după ce cei doi au pictat sloganul, pe 7 septembrie 1976. 

Raportul referitor la percheziție a fost scris câteva zile mai târziu, pe 13 septembrie, când cei doi artiști au fost arestați.  

Volkov și Ribakov au fost acuzați de huliganism și de deteriorarea proprietății de stat și a monumentelor istorice și arhitecturale. Ribakov a fost condamnat la șase ani de închisoare, iar Volkov la șapte ani. 

Patru decenii mai târziu, pe 3 august 2016, sloganul a apărut din nou în Sankt Petersburg, de această dată fără semnul exclamării. 

Sloganul care a apărut după 40 de ani.
Sloganul care a apărut după 40 de ani. Foto Meduza

Timofei Radia, un artist din Ekaterinburg, l-a scris pe digul Pirogovskaya, unde a rezistat câteva ore. Ribakov a spus: „Ei bine, pot spune doar că sloganul nu și-a pierdut relevanța. Respect pentru noii autori”

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite